Varenje tracnih testera

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Varenje tracnih testera

Post by Urzikic »

Zdravo ljudi opet ja,kupio sam neki Bansek pored njega kupio sam jos i Abrihter sa potapajucim cirkularom i sa druge stane ima suport za futer i tako tome slicno,nego dobro mene sad zanima posto sam pocetnik verovatno cu lomiti testere exra a imam samo 2 zavarene koje su radile i imkam jos jedno 50-60 metara na koturu nove testere pa hteo bih da znam kako se ona vari? dali moze obicnim aparatom ili autogeno ili bas mora aparat za to.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Urzikic wrote:bas mora aparat za to.
:stolt::):tummenupp:
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Sta???
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

:stolt: mora aparat za to :)
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Auuu kuku meni onda.ja to ovde u mojoj okolini tesko da mogu da nadjem
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Urzikic wrote:Auuu kuku meni onda.ja to ovde u mojoj okolini tesko da mogu da nadjem
Не кукајнего одеш код неког столара који има бансек и лепо питаш! За минут ћеш да знаш и ко вари и ко оштри и размеће тестере
Дођох, видех, побледех
Nikolasd
Majstor početnik

Post by Nikolasd »

Radio sam u servisu tračnih testera.... tehnologija je sledeća :makazama za lim poravnjaš pod 90 stepeni krajeve trake koju spajaš , mesto koje variš predhodno zagreješ par minuta sa grejačima , i onda se spoj bolje vari.... variš mig postupkom sa žicom 0,6-0,8 debljina ( žica garantovanog kvaliteta čelika ) . Gas koji koristiš je smeša 82 procenata Argon i 18 proc. ugljen dioksid (co2) .
Ništa komplikovano , ko i svako drugo varenje ... bitno je samo dobro zagrejati materijal pre varenja da bi se bolje zavario.
Na kraju obrusiš var a završno brušenje uradiš finijom granulacijom .
Ipak ti to teško da možeš izvesti... s obzirom da nisi ni varioc ni brusač , jer ipak treba nad prosečna veština u tome , pa je bolje da ti to uradi neko iz servisa tračnih testera .
Ako si iz Majdanpeka , najbliži servis koji znam je u Smederevu , i mogu da te uputim na njega .
Last edited by Nikolasd on 18 Jan 2012 00:14, edited 1 time in total.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

pa i nije mu bas najblize u smderevu ima on ohoho kilometra do smedereva a jbg kad vec imas toliko sestere zalosno da se baci ali se uopste neisplati poso ima firma koja radi testere komplet znaci i razmetanjee varenje na dimenziju i ostrenje za smesne pare
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ako neko od clanova ima aparat za varenje testera(sa trafoom) neka uslika.
Nije problem da se napravi, potreban je trafo koji u kratkom vremenu moze da da 110ampera
(zaboravio sam kvadraturu ali nije nesto veliki).
Vari se na mali peklop(prethodno se izbrusi na spic), izmedju se stavi list tankog mesinga
(moze se naci na sijalicam), malo boraksa, kratak spoj da poplavi i to je to.
Najvazniji deo je trafo(vikleri mogu da ga namotaju), ostalo se moze nabudziti.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

A postoji još jedan postupak bez ikakve struje.Naime moraš imati dva tzv. bata to su ti kocke željeza punog naravno dužine (ovi s kojima smo mi radili ) 10cm debljine oko 3cm i širine nekih 5cm,i potrebna ti je naka kovačka vatra da se ti bati užare.
Postupak je sljedeći pilu prerežeš na dimenziju da ti rez bude pod kutom od 90,zatim oba kraja širine 1 cm stanjiša u koso znači izbrusiš sa debljine pile na nulu.
Postoji materijal koji se zove SREBRNI LEM i to je u trakama.Kad se bati užare između pila staviš taj srebrni lem i sa jedne i druge strane staviš užarene bate i stegneš i ostaviš da se oni ohlade i pila je zavarena.
Naravno poslje ju treba obrusiti i dalje oštriti i razmetati.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Nikolasd
Majstor početnik

Post by Nikolasd »

miloscale wrote:pa i nije mu bas najblize u smderevu ima on ohoho kilometra do smedereva a jbg kad vec imas toliko sestere zalosno da se baci ali se uopste neisplati poso ima firma koja radi testere komplet znaci i razmetanjee varenje na dimenziju i ostrenje za smesne pare
Smederevo mu nije blizu... neznam kolko u okolini Majdanpeka ima servisa , verovatno da nema , pa će morati u Smederevo ... znam da su iz okoline Kučeva i tog kraja dolazili ljudi da servisiraju testere u Smederevo .
Last edited by Nikolasd on 18 Jan 2012 10:47, edited 1 time in total.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

imam ja ovaj aparat sto pomenu kolega branimir ali nepamtim kad sam ga zadnji put koristio mogu da ga potrazim da slikam tu je negde po radionici ako nije zavrsio na tavanu
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Nikolasd wrote:
miloscale wrote:pa i nije mu bas najblize u smderevu ima on ohoho kilometra do smedereva a jbg kad vec imas toliko sestere zalosno da se baci ali se uopste neisplati poso ima firma koja radi testere komplet znaci i razmetanjee varenje na dimenziju i ostrenje za smesne pare
Smederevo mu nije blizu... neznam kolko u okolini Majdanpeka ima servisa , verovatno da nema , pa će morati u Smederevo ... znam da su iz okoline Kučeva i tog kraja dolazili ljudi da servisiraju testere u Smederevo .
Ma nije blizu nikako ja do Smedereva imam 120 km.mozda je najbolje da ja to posaljem tako gde se to radi kod ljudi koji znaju.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Å trkić wrote:A postoji još jedan postupak bez ikakve struje.Naime moraš imati dva tzv. bata to su ti kocke željeza punog naravno dužine (ovi s kojima smo mi radili ) 10cm debljine oko 3cm i širine nekih 5cm,i potrebna ti je naka kovačka vatra da se ti bati užare.
Postupak je sljedeći pilu prerežeš na dimenziju da ti rez bude pod kutom od 90,zatim oba kraja širine 1 cm stanjiša u koso znači izbrusiš sa debljine pile na nulu.
Postoji materijal koji se zove SREBRNI LEM i to je u trakama.Kad se bati užare između pila staviš taj srebrni lem i sa jedne i druge strane staviš užarene bate i stegneš i ostaviš da se oni ohlade i pila je zavarena.
Naravno poslje ju treba obrusiti i dalje oštriti i razmetati.
Ja takvog zeljeza ovde mogu naci to nije problem nikakav,i boraksa imam,i kovacki meh imam deda pokojni mi je sa time radio klepao sekite i td,e sad taj SREBRNI LEM to verovatno da ima de negde kupi.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Gledaj neznam di bi mgao naći taj srebrni lem ALI znam da se to tak radi jer moj tata radi i popravlja i oštri pile već 30 godina a ja sam s njime išao kod jednog privatnika ko dječarac i za čokoladu grijao bate stga govrim ti iz prakse kako bi to mogao ti riješiti samo da nađeš s. lem.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Post Reply