"Nevidljivo" spajanje univer ploča

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

ee, super..
ova womax mi se čini ok za ono što meni treba
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Gillette wrote:ee, super..
ova womax mi se čini ok za ono što meni treba
Ma kupi slobodno Womax ja je imam i odlična je.

Pozdrav Misko.
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

Miško, hvala..
možeš li samo da mi ovako laički kažeš, šta sve ta kekserica radi?

razumem da može da buši horizontalne žljebove (za umetanje keksova)
šta još radi ? Mislim, kakve noževe ona ima, ima li neke dodatke isl
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

recimo, na ovom snimku su stranice panela zakošene..da li su one isečene tako keksericom, ili ne?

Ili kekserica ima samo mogućnost podešavanja "pod uglom" ali u stvari samo urezuje žljebove određene milimetraže koja odgovara debljini keksa?
I može li da urezuje žljebove koji su širi, dublji..npr. nevezano za keksove i tiplove?

http://www.lamello.com/en/downloads/app ... frame.html
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Gillette wrote:....
šta još radi ?
Malo li je!? :lol: :P
Neki koriste keksaricu i za prosecanje dugackog zljeba za staklo, sperplocu (cak i kroz puno drvo, hrastovinu...)... sta vec... moze se koristiti i za skracivanje lamperije i parketa... na samom kraju, do zida... itd.. pogledaj filmove na sajtu izumitelja keksarice, vrlo su poucni... http://www.lamello.com/en/products/wood ... iners.html mada ne ocekuj da i keksarica od 40EUR moze to isto a da joj nista ne bude...
Gillette wrote:Mislim, kakve noževe ona ima, ima li neke dodatke isl
Samo jedna velicina noza se koristi... barem za ove standardne, Lamello velicine #0, #10 i #20, a to je kruzno glodalo/testera precnika 100mm i debljine 4mm, cini mi se da je otvor za stezanje 22mm, ali proveri. Svi nozevi/testere iste te velicine odgovaraju i mogu se koristiti.. jedino sto rade isti posao, samo bolje ili losije. Moja napomena za razlicite tipove keks-tiplova koji se kod nas mogu naci na trzistu, su upravo u smislu ovog noza za keksaricu.. jednostavno ne odgovaraju tom standardu... a kom standardu odgovaraju.. e to ne znam... to se moze videti kada gurnes keks u zleb i vidis da klima..... ako ne ulazi tacno ili cak nekad i tesno... tada to nije keks za ovaj standard.
Last edited by boggy on 29 Apr 2008 23:46, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Gillette wrote:recimo, na ovom snimku su stranice panela zakošene..da li su one isečene tako keksericom, ili ne?

.....
Nisu, to se radi ili cirkularom ili glodalicom (na cnc)
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

boggy, ti si bre ovladao materijom samo tako :)
svaka čast

ok, kekserica znači pravi duže ili kraće žljebove, kanale isl. Ali nema dodatak da precizno izbuši okruglu rupu npr?

ovo mali idiotski pitam, jer mi se na ovom (inače super snimku) učinilo da onaj lik i to radi sa jednom pločom..Pa reko ako još i buši rupe, onako vertikalno i precizno..onda je to mrak alatka, ali što ti reče...malo li je i ovo..
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Gillette wrote:....Ali nema dodatak da precizno izbuši okruglu rupu npr?....
Ne, nema. Za to se koriste druge alatke.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Gillette wrote:dobro, a kakav je zvaničan naziv te kekserice? Mislim, da ne bude da odem u radnju i tražim keksericu a oni me gledaju belo..nego da li se to zove npr kao neka mašina za glodanje sa vertikalni strugom..ili tako nešto, a? :)
Koliko sam primjetio svi taj stroj od milja zovu kekserica(hr) ili keksarica(srpski). A koji je zvanični naziv, to nemam pojma, pogotovo kako se zvanično zove u Srbiji, a u Hrvatskoj svako proizvodjač prevodi na svoj način, a neki su toliko nelogični, pa čak i komični da po tom nazivu nikada ne bi povezao taj stroj s njegovom osnovnom namjenom.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Negde sam procitao da se keksarica zove "glodalica za zlebove".
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

"Zvanicnih" naziva modernijih alata uopste i nema. Slicno je i za mnoge tradicionalne (skoro mi je sestra prevodila neki katalog sa nemackog, samo naziva za razna kljesta ima gomila, za koje mi jednostavno nemamo nikakav naziv).
Meni bi najlogicniji naziv za keksaricu bio Lamelo glodalica, posto se keksici vec zovu lamelo spojnice. Kao sto su Imalin, Kaladont i Digitron univerzalno prihvaceni nazivi iako ustvari predstavljaju ime firme.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

mbole wrote:"Zvanicnih" naziva modernijih alata uopste i nema. Slicno je i za mnoge tradicionalne (skoro mi je sestra prevodila neki katalog sa nemackog, samo naziva za razna kljesta ima gomila, za koje mi jednostavno nemamo nikakav naziv).
Meni bi najlogicniji naziv za keksaricu bio Lamelo glodalica, posto se keksici vec zovu lamelo spojnice. Kao sto su Imalin, Kaladont i Digitron univerzalno prihvaceni nazivi iako ustvari predstavljaju ime firme.
pun pogodak
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

pajja wrote:Meni bi najlogicniji naziv za keksaricu bio Lamelo glodalica, posto se keksici vec zovu lamelo spojnice. Kao sto su Imalin, Kaladont i Digitron univerzalno prihvaceni nazivi iako ustvari predstavljaju ime firme.
Lep je predlog, ali i on trba da zaživi jer birokrate kod nas se bave drugim stvarima, a ne davanju naziva alatima (i novim i starim). Nemci, npr keksaricu zovu Flachdübelfräse, što bi u "duhu našeg jezika" bilo tipl-freza, ili još bolje, keks-freza.
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Glodalica moždaničkih utora-kutna glodalica (Kekserica)
Post Reply