Susenje oraha
Susenje oraha
Danas sam izrezao skoro kubik oraha u daske od 5,5, 3,5 i 2,5 cm pa me sad zanima da li treba premazati sa nekim fungicidom ili nekakvom zastitom protiv crva i sta treba premazati, da li cijele daske ili samo po svim rubovima? Drvo je na nekim dijelovima svijetlo a na drugima tamno, hoce li se to poslije izjednaciti?
Lepo uleguj sa legama iste dimenzije.Zadnje lege sto blize kraju.Pokri i pritisni i neka duva promaja.Daske medjusobno malo razmakni da struji vazduh.Ako sunce ne dopire do ceonih delova ,jos bolje.Premaz nece da skodi,a boja ti se nece izjednaciti.Dole stavi najdeblje pa kako ides u vis sve tanje daske.Kamara neka ti bude sto uza i sto vislja tako se bolje susi.Odigni od zemlje 30 ak cm da ne vuce vlagu.Dogodine u ovo vreme okreni daske za 180 stepeni,da se ne bi koritile.Svasta tu jos ima,neka drugi nastave...Pozdrav i Sretan rad!Lega strogo iznad lege...Sve lege u jednu ravan da daske ne klackaju...
Ok, hvala.
Imam jos par pitanja.
Sa cime se obicno mazu krajevi dasaka, vidio sam na slikama od nekih pilana da su krajevi crveno ili zeleno premazani.
Koliko je potrebno da se izlegne crv u drvu? Daske sam stavio na tavan, dakle pod krovom su i nece biti direktnog sunca na njima ali po ljeti zna biti jako vruce jer se krov ugrije pa da li je to problem? I nisam ih uspio staviti 30-ak cm od tla jer nemam takve grede, dignuo sam ih 7-8 cm ali su na betonu pa da li svejedno mogu vuci vlagu? Poprecne dascice sam stavljao na otprilike svakih pola metra, jel to dovoljno?
Imam jos par pitanja.
Sa cime se obicno mazu krajevi dasaka, vidio sam na slikama od nekih pilana da su krajevi crveno ili zeleno premazani.
Koliko je potrebno da se izlegne crv u drvu? Daske sam stavio na tavan, dakle pod krovom su i nece biti direktnog sunca na njima ali po ljeti zna biti jako vruce jer se krov ugrije pa da li je to problem? I nisam ih uspio staviti 30-ak cm od tla jer nemam takve grede, dignuo sam ih 7-8 cm ali su na betonu pa da li svejedno mogu vuci vlagu? Poprecne dascice sam stavljao na otprilike svakih pola metra, jel to dovoljno?
- Fagus Silvatica
- Precizni šegrt
Nemam mogucnost susenja u susari, zato i ispitujem toliko da mi se to sto bolje osusi.
Daske nisu okrajcene a koru sam skinuo, svejedno hvala na upozorenju. Izmedju dasaka sam stavio letvice topole koja je crvljiva, jel postoji mogucnost da crv predje u daske, znaci dal da mijenjam te letvice ili ih mogu ostaviti?
Daske nisu okrajcene a koru sam skinuo, svejedno hvala na upozorenju. Izmedju dasaka sam stavio letvice topole koja je crvljiva, jel postoji mogucnost da crv predje u daske, znaci dal da mijenjam te letvice ili ih mogu ostaviti?
Last edited by ninja on 07 Jan 2012 09:27, edited 1 time in total.
Sta bi bilo najbolje za ubijanje crva, belinka fentin, belinka belocid ili kemocid? I jos jedno pitanje, morat cu na jednom orahu otpiliti jednu deblju granu jer ide na krov pa me zanima da li je ok da se to onda premaze sa pcelinjim voskom da ne pocne trunuti stablo (tako sam cuo)
Last edited by ninja on 09 Jan 2012 15:23, edited 1 time in total.
- Fagus Silvatica
- Precizni šegrt