Daklem ajmo redom
Prvo vijak-sraf je nesto sto ne postoji vijak i sraf su raliciti izrazi za istu stvar. Ono na sta si verovatno mislio je iver vijak ili iver sraf.
Sto se tice ekscentara oni su jedan kompromis koji je jako dobar u serijskoj proizvodnji ali je usustini jako los spoj. Nekada mora da se koristi posto je u principu nevidljiv, ali ima jako malu nosivost. Znaci gde god nije problem da se vidi spoj srafom koristi iver sraf ili jos bolje konfirmat, a tamo gde mora da postoji skriven spoj ali on ne trpi nikakvo opterecenje (na primer gornja ploca) mozes da upotrebis excentar.Kuckam sa notebooka sa uzasnom tastaturom, pa cu da objasnim detalje kroz par dana kad se docepam kucnog racunara.
njegova nosivost (ekscrntra) i nije bitna ako se deo dobro isplanira, dno postvi da na njega leze stranice a gornju plocu na njih, i zar se uz/pored njega ne koriste i tiple, pa druga stvar je i da ledja - lesonit - takodje drzi kutiju
Gillette wrote:Hvala Zorane, vidim ja da ću uskoro da se izujem za 4 iljadarke..
a verovatno i više kad kupim jedno kilo tog keksa..
Zadnje serije einhelovih keksarica su katastrofa, pa probaj uzeti od nekog drugog proizvodjača u toj klasi (alpha tools ili womax). A ako se misliš ozbiljnije baviti kesanjem, preporučio bih ti da uzmeš stroj nekog ozbiljnijeg proizvodjača.
zoranp wrote:....
Zadnje serije einhelovih keksarica su katastrofa....
Ne znam kakve su bile ranije, ali sam vec pricao da se na mojoj poslednji put kada sam radio desilo da "pljucka" komade plastike kroz otvore za hladjenje... tako da ni sam ne znam da li ce i kada ce da ucrkne...
Inace keksarica je nova, kupljena u januaru, ne znam da li sam sto ili dvesta keksica sa njom uradio... nije uopste muchena, mislim... nisam glodao kanale u hrastovini sa njom...
dobro, a kakav je zvaničan naziv te kekserice? Mislim, da ne bude da odem u radnju i tražim keksericu a oni me gledaju belo..nego da li se to zove npr kao neka mašina za glodanje sa vertikalni strugom..ili tako nešto, a?
Gillette wrote:dobro, a kakav je zvaničan naziv te kekserice? Mislim, da ne bude da odem u radnju i tražim keksericu a oni me gledaju belo..nego da li se to zove npr kao neka mašina za glodanje sa vertikalni strugom..ili tako nešto, a?
Sto rece jednom zoranp, budi srecan ako ti skinu flexericu (brusilicu) sa police kada keksaricu budes trazio...
Shalim se... ali stvarno mnogo trgovaca ne zna sta je keksarica, pogotovo ako je nikad nije imala u radnji...
Sto se Einhela tice mislim da vec znaju sta je u pitanju, ali ako ne... evo ti oznaka: BDF 850
I jos, kada sam kupovao keksaricu, ugnjavio sam ovaj stolarski forum sa raznoraznim pitanjima ... a ionako je bilo diskusije o njima na dosta mesta, te pogledaj ... mozda ti nesto bude koristilo, evo nekih primera: