"Nevidljivo" spajanje univer ploča
"Nevidljivo" spajanje univer ploča
Najpre da kao nov član pozdravim sve majstore, a sada i da postavim pitanje.
Nedavno sam spojio nekoliko univer ploća takozvanim vijak-šrafovima i sve je ispalo odlično.
Međutim, đavo mi ne dade mira, pa krenuh da upoređujem ono što sam uradio sa nekim komodama koje sam pre par godina kupio u delovima i kasnije samo spojio kod kuće.
Te komode nigde nemaju vidljive tragove vijak-šrafova, nalepnica i slično.
Sećam se da sam njih spajao tako što sam u već isečene rupe u pločama (prečnika npr. 1,5 cm-2 cm) ubacivao neke kružne metalne delove i onda ih samo zatezao, a oni bi jedan drugog nekako "potkačili" i prihvatili to je bilo to.Dakle, jedan dao ide u jednu ploču, drugi u drugu, ploče se stave jedna pored druge itd...sve se spaja iznutra, tako da kad se komoda sklopi, spolja se ništa od toga ne vidi.
Posle toga, preko tih rupa se stavi plastična maskica i to izgleda mnogo dobro.
E sad, moje pitanje je da li neko ima ideju o čemu pričam i, ako ima, da li može da objasni kako se ti metalni delovi zovu, kako se postavljaju isl..
Zahvaljujem
Nedavno sam spojio nekoliko univer ploća takozvanim vijak-šrafovima i sve je ispalo odlično.
Međutim, đavo mi ne dade mira, pa krenuh da upoređujem ono što sam uradio sa nekim komodama koje sam pre par godina kupio u delovima i kasnije samo spojio kod kuće.
Te komode nigde nemaju vidljive tragove vijak-šrafova, nalepnica i slično.
Sećam se da sam njih spajao tako što sam u već isečene rupe u pločama (prečnika npr. 1,5 cm-2 cm) ubacivao neke kružne metalne delove i onda ih samo zatezao, a oni bi jedan drugog nekako "potkačili" i prihvatili to je bilo to.Dakle, jedan dao ide u jednu ploču, drugi u drugu, ploče se stave jedna pored druge itd...sve se spaja iznutra, tako da kad se komoda sklopi, spolja se ništa od toga ne vidi.
Posle toga, preko tih rupa se stavi plastična maskica i to izgleda mnogo dobro.
E sad, moje pitanje je da li neko ima ideju o čemu pričam i, ako ima, da li može da objasni kako se ti metalni delovi zovu, kako se postavljaju isl..
Zahvaljujem
Svaka ti čast majstore!
to je to.
E sad, zanima me, kad budem kupio ploče, da li moram sam da uzmem npr. glodalicu ili neki nastavak za bušilicu (i koje dimenzije) i da izbušim rupe za ovo, ili je dovoljno da samo (tamo gde mi budu rezali ploče) kažem da mi izbuše "za ekcentar" i oni već znaju o čemu se radi? (kao npr kada kažeš da ti izbuše rupe za vrata za frontove i oni već znaju i mere i dubinu i ostalo..)
I ako moram sam, kako se to radi, na šta trebam da obratim pažnju isl?
to je to.
E sad, zanima me, kad budem kupio ploče, da li moram sam da uzmem npr. glodalicu ili neki nastavak za bušilicu (i koje dimenzije) i da izbušim rupe za ovo, ili je dovoljno da samo (tamo gde mi budu rezali ploče) kažem da mi izbuše "za ekcentar" i oni već znaju o čemu se radi? (kao npr kada kažeš da ti izbuše rupe za vrata za frontove i oni već znaju i mere i dubinu i ostalo..)
I ako moram sam, kako se to radi, na šta trebam da obratim pažnju isl?
Na sajtu imas dosta o "LAMELO"(keksarici) i o drvenim tiplovima,za keksaricu tipa enhell treba ti par hiljada(mislim 4000) i bez problema dobices nevidljiv a jak spoj,za tiplove burgija fi8 i obelizivaci i malo vise prakse,tako da ti ostaje da procesljas sajt i sve ce ti biti puno lakse i jasnije.
pozzzzz
pozzzzz
Excentri se obično koriste u industriji za velike serije namještaja, jer je su u proizvodnoj liniji uključeni i strojevi koji u jednom koraku buše sve rupe na jednoj daski, a naštimani su prema izradjenom prototipu. Uz to excentri omogućavaju montažerima na terenu da brže sklope komade namještaja, a ujedno i omogučavaju transport u dijelovima što štedi volumen prostora koji je jako bitan zbog troškova prijevoza.
U manjim radionicama i obrtu, kod ručno izradjivanog namještaja po mjeri, obično koristimo keksericu, lijepimo i sastavljamo sve u radionici i prevozimo već skoro sve sastavljeno do kupca.
U manjim radionicama i obrtu, kod ručno izradjivanog namještaja po mjeri, obično koristimo keksericu, lijepimo i sastavljamo sve u radionici i prevozimo već skoro sve sastavljeno do kupca.
- Marko Enter
- Majstor majstora
Hvala Zorane, malo sam pročešljao forum pa videh da se ta kekserica dosta pominje (odgledao sam i one neke filmove gde se pokazuju razne varijante spajanja) i evo, već sam se naložio da je kupim..Jedino mi je mali rebus u čemu je razlika između kekserice i drvenih tiplova?
Da li u čvrstini spajanja, ili u lakoći rada ili u nećemu trećem?
Mislim, najprostije rečeno - zašto bi nekome trebala kekserica ako ima bušilicu i drvene tiplove?
E da, još jedno pitanjce:
U ovom filmu sam video kako čovek keksericom spaja panele čije su stranice zakošene (za ramove, drvene kutije isl). Postoji li neka ručna mašina iz hobi programa (tipa Enhel i slično) kojom ivice od panela mogu tako da se sastružu, iseku ili šta već..?
Da li u čvrstini spajanja, ili u lakoći rada ili u nećemu trećem?
Mislim, najprostije rečeno - zašto bi nekome trebala kekserica ako ima bušilicu i drvene tiplove?
E da, još jedno pitanjce:
U ovom filmu sam video kako čovek keksericom spaja panele čije su stranice zakošene (za ramove, drvene kutije isl). Postoji li neka ručna mašina iz hobi programa (tipa Enhel i slično) kojom ivice od panela mogu tako da se sastružu, iseku ili šta već..?