Napadni ili kakvi već noževi

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Normalno da je ono prethodno pravilo problem.
Ne znam ko ti je sugerisao da pravis onakvo nesto, al to jednostavno ne moze da radi.

Nemoguce je skinuti par santimetara povrsine odjednom (nije uopste bitno koliko ides u dubinu). Barem ne ovakvim nozem i ne na bilo kojoj "normalnoj" masini (pod normalnom podrazumevam sve sto nema motor od par desetina kilovata, i u sustini je namenjeno recimo za obradu radilica brodskog motora koje su nesto tipa fi 500mm). Sve i da sama masina moze to da podnese, i da je monstrum, noz nikako ne moze da izgleda ovako, jednostavno sila na kraju noza (ustvari moment) je prevelik i nema tog materijala od kog bi nesto ovakvo moglo da se napravi a da ne zadire. Mogla bi da bude rezna povrsina ovakva, al da ceo noz bude sirok isto koliko i rezna ivica (znaci nosac da bude isto sirok kao i rezna ivica, i pri tom otprilike i toliko debeo). E onda jos treba i materijal koji obradjujes da to istrpi, a drvo to jednostanvo ne moze.

Ovaj novi noz koji imas radi posao al je naopako napravljen. Imam utisak da taj koji ti pravi alat niakda nije obradjivao drvo.
"normalan" strugarski noz za drvo izgleda upravo obrnuto od ovoga. Brusena povrsina ostrice je sa spoljasnje, a ne sa unutrasnje strane. Naravno onda stoji pod drugacijim uglom, ali ga je daleko jednostavnije naostriti. A ostris svaki cas.
Znaci ako je ugao ostrice 45 stepeni (trebalo bi da bude negde oko 60 ako se ne varam, al ajde radi jednostavnijeg objasnjenja nek bude 45), i brusena povrsina je sa spoljasnje strane, tada noz stoji pod 45 stepeni a ne vertikalno kao ovaj tvoj.
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

Mbole, za prvi nož ste potpuno u pravu. Na žalost, morao sam da ga napravim (tu belegiju od noža) jer je kupac zahtevao da zbog bržeg rada (da se komadi brže prave) to bude obrada u jednom potezu. Dakle, polugom uletim u obradak i ispadne neka sfera. U praksi smo videli da to nije rešenje i da baš zbog tog momenta komadi su bukvalno eksplodirali na 2,3, 4 dela. Å kart je bio prevelik.
Ovaj drugi nož jeste da završava posao, ali to oštrenje je i meni nelogično. Do sada sam uspevao nekako da ga naoštrim sa nekim malim komadom brusnog kamena, ali ni to nije baš uvek precizno. Čovek koji mi radi noževe je , navodno, uradio i još radi za stolare, trakslere i uopšte za tu branšu. Računajući da on zna svoj posao, poverio sam njemu da to radi. Sada, međutim, vidim da je moje laičko zapažanje bilo na mestu.
Baš to je ono što mene ovde interesuje. Ugao oštrenja, ugao noža u odnosi na obradak, profil noža za ovakvu sferu.
Hvala vam svima na smernicama, nadam se da ću u dogledno vreme da uradim nešto po tom pitanju i da opet postavim slike ovde.
Lupus in fabula
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pada mi na pamet da se napravi nosac za neku malu glodalicu koja bi se postavila umesto noza. Poluokruglo glodalo i verovatno bi dobio finiju povrsinu nego nozem.
Nosac za "normalna" noz, ne bi trebalo dabude neki problem. Jednostavna ploca pod uglom tako da i dalje povrsina ostrice bude pod istim uglom kao sto je sada. Mora da bude malo robusnije napravljena kako ne bi "tandrkala" (nacrtacu kasnije ako stignem, malo sam u guzvi ovih dana).
Inace ugao ostrice alata za grubo skidanje je izmedju 35 i 45 stepeni, zavisno od drveta koje se obradjuje (mekse drvo manji ugao).
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

Svim kalfama i šegrtima želim srećnu novu godinu uz precizno rajsovanje i pasovanje!
Lupus in fabula
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

:) I svim zarezivačima olovaka... HAHAHAHHA!
Lupus in fabula
Post Reply