PONUDA seca sume
znači ako je hrast 80e/m3, a bukva 50e/m3 (cijena za dovezene trupce na pilanu), onda bi se dok još rastu mogli plaćati cca 30-40% od toga (pretpostavljam), pa bi za hrast bilo 30 tak e/m3, a za bukvu 15-20 e/m3. Ima li na forumu netko tko zna više o tome?
A sad jel taj kubik doista kubik tj. površina poprečnog presjeka (prosječna)*duljina trupca ili se računa drukčije. Pitam zato jer se primjerice drvo za ogrjev navodno prodaje na metre, a ne kubike. Mislio sam da je to jedno te isto ali neko mi je jednom rekao da nije i koja je razlika ali sam zaboravio.
A sad jel taj kubik doista kubik tj. površina poprečnog presjeka (prosječna)*duljina trupca ili se računa drukčije. Pitam zato jer se primjerice drvo za ogrjev navodno prodaje na metre, a ne kubike. Mislio sam da je to jedno te isto ali neko mi je jednom rekao da nije i koja je razlika ali sam zaboravio.
Zapremina valjka V = ((pi * r^2) / 2) * h = (pi * r^2 * h) / 2
Obim kruga O=2 * pi * r, odatle je r=O / (2 * pi)
Zamenis r u prvu jednacinu:
=> V=(pi * (O / (2 * pi)^2 * h) / 2 = (pi * O^2 * h / (4 * pi^2))/2
kad se isposkrauje dobijese upravo ovo stoje Nikola napisao:
V = (O^2 * h)/(2 * pi)
Zasto racunanje preko obima a ne preko precnika? Pa precnik stabla na polovini duzine je otprilike prosecan (pri dnu je nesto veci a pri vrhu nasto manji), a na sred stabla je lakse izmeriti obim nego precnik (treba ti pooooveliki subler
a obican metar mozes da nosis u dzepu).
V = (O^2 * h)/(2 * pi)
Zasto racunanje preko obima a ne preko precnika? Pa precnik stabla na polovini duzine je otprilike prosecan (pri dnu je nesto veci a pri vrhu nasto manji), a na sred stabla je lakse izmeriti obim nego precnik (treba ti pooooveliki subler

- dusanissimmus
- Precizni šegrt
Човек учи док је жив!:einstein:mbole wrote:Zapremina valjka V = ((pi * r^2) / 2) * h = (pi * r^2 * h) / 2
V = (O^2 * h)/(2 * pi)
Zasto racunanje preko obima a ne preko precnika? Pa precnik stabla na polovini duzine je otprilike prosecan (pri dnu je nesto veci a pri vrhu nasto manji), a na sred stabla je lakse izmeriti obim nego precnik (treba ti pooooveliki sublera obican metar mozes da nosis u dzepu).
Овим путем још нисам ишао до запремине.
Сад сам паметнији него јуче !:stolt:
Хвала:buga:
П.С. само ми није јасно да ли у твојим формулама фигурира пречник или полупречник?
Пишеш пречник а делиш са 2 ?
А ако ме сећање служи мене су учили да кад се рачуна помоћу пречника да се дели са 4
Last edited by sloba10 on 16 Dec 2011 09:53, edited 1 time in total.
Дођох, видех, побледех
Kod mene na faxu(sumarski) se racuna Ds2 *pi*L/4 (Ds2 je srednji precnik trupca na kvadrat u metrima, L duzina trupca u metrima) npr trupac od Ds 42 cm i duzine od 4.6 m izlazi na 1.516 m3.... Tacnos je oko 95% pod uslovom da je pad precnika plafon oko 1.2 cm/m najcesce je oko 1 cm/m
sto nam govori da se oblik ovog trupca priblizava obliku valjka i kao takav, tehnicki ispunjava uslove za dalju preradu...ima jos nekih metoda kada je pad precnika jos veci pa samim tim gore navedena formula ne pije vodu jer oblik bezi od valjka ide ka konusu ...bla,bla,bla...pozdrav
sto nam govori da se oblik ovog trupca priblizava obliku valjka i kao takav, tehnicki ispunjava uslove za dalju preradu...ima jos nekih metoda kada je pad precnika jos veci pa samim tim gore navedena formula ne pije vodu jer oblik bezi od valjka ide ka konusu ...bla,bla,bla...pozdrav