početnik - finiš pitanjce

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
simke
Šegrt

početnik - finiš pitanjce

Post by simke »

pozdrav svima!

Upustio sam se u izradu stalka za vino (kao božićni poklon). Kako je izrada pri kraju i kako mi je ovo prvi rad sa "pravim" drvetom (smreka, ploče koje se mogu kupiti u velikim centrima) počinjem polako razmišljati o tome kako da finiširam stalak. Ja sam si to zamislio ovako pa vas iskusnije molim da mi kažete da li to moži ići tako: prvo bih premazao dvije ruke nekim lazurnim premazom (želim malo promijeniti boju) pa nakon toga jedna ruka temeljnog bezbojnog laka i onda još dvije ruke završnog laka. Da li to može ići tako?

hvala
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

moze,samo nam kazi na kojoj bazi planiras?:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
simke
Šegrt

Post by simke »

hvala. Ako sam dobro shvatio pitanje mislio sam uzeti neku lazuru na vodenoj osnovi a nakon toga PU lak. Jel bi to moglo ili ima neka bolja kombinacija?
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Image Image
Jub Lazura slovenacki Ekoloski ! Na vodenoj bazi !
Last edited by MapleMan on 17 Nov 2011 21:02, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
Nix
Šegrt

Post by Nix »

Ukoliko nanosiš bajc na vodenoj bazi i nakon toga PU lak poželjno je da napraviš razmak između ova dva nanošenja od minimum 12 sati jer su u pitanju dvije baze. Prvo nanesi podlogu za PU lak nakon 2-6 sati išmirglaj sa gradacijom 360-400, ako hoćeš i drugu ruku laka poželjno je da išmirglaš prvu.
Samo da ti pojasnim šmirglanje podloge/laka samo blago da podloga bude glatka nemoj pritiskati.
simke
Šegrt

Post by simke »

hvala na objašnjenju!
Danas je ljepljenje na redu tako da će finiš neće doći na red prije vikenda. Kako je cilj završiti stvar do Božića imam dosta vremena pa mogu čekati između nanošenja slojeva.
Imam sad još jedno pitanje a odnosi se na to ako ne uspijem nabaviti PU lak (našao sam samo velika pakiranja)...
Negdje sam pročitao da ako mi je boja na jednoj bazi da mi lak mora biti na drugoj, da li je to istina? I da li se to odnosi i na bajc, konkretno ako mi je bajc na vodenoj osnovi onda mi lak ne bi smio biti na vodenoj bazi?
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

To nema veze ti bajcuješ pre laka lak nepravi smetnje bajcu ( naravno nećeš valjda bajcovati lak ?? )! Razlika je samo što sa vodenim moraš više puta da pređeš, nađi parče i komad neki pa probaj i videćeš suština je samo da nepreteruješ sa lakom ,prva ruka !
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Moja greska ono je dekor a ovo je lazura na vodenoj bazi ! Image lak je beličast !
Last edited by MapleMan on 24 Nov 2011 14:02, edited 1 time in total.
simke
Šegrt

Post by simke »

Danas sam bajcao stalak, koristio sam bajc na vodenoj osnovi. Sad mi se čini da su se malo podigla vlakna na drvetu. Pitanje je da li sada da lagano prešmirglam prije nanošenja prve ruke laka?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne cini ti se, jesu se podigla.
To je trebalo da pre bajcovanja, navlazis, sacekas da se osusi, pa blago osmirglas.
Bojim se da ako ga sad osmirglas, ispasce sareno.

Javice se neko iskusniji, ali mislim da ce to PU podloga odnosno njeno smirglanje to da pokrije.
Nemoj nanositi lak bez podloge.
simke
Šegrt

Post by simke »

hvala svima na odgovorima, malo gnjavim ali nemojte se ljutit, za jednog početnika ovo finiširanje je prava muka (iako sam čitao dosta o tome :P)
Znači trenutno mi je dilema, da li prešmirglati sada nakon bajcanja ili ne?
Drugo, kupio sam jednokomponentni PU lak na vodenoj bazi (Dulux Diamond Glaze sjajni) i na uputama ne spominju nanošenje temeljnog laka. Po vašem mišljenju da li ga treba nanositi i da li temeljni PU lak također mora biti na vodenoj osnovi ako mi je završni na vodenoj osnovi? Da li temeljni lak služi samo za izravnavanje površine i za lakše primanje završnog laka?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Taj dulux je u sustini lak za parket. Stvarno nije predvidjen osnovni.
Nix
Šegrt

Post by Nix »

Ovo ti je iz iskustva: Kupi dvokomponentni PU lak i podlogu (potraži italijanski najbolji su) nanesi podlogu sačekaj minimum 2 sata ali je poželjno da to bude i 6 sati blago išmirglaj sa gradacijom 400 i dobićeš savršenu glatkoću, nakon toga nanesi lak u tankom sloju i to je to. Naglasi tamo gdje budeš kupovao kako nanosiš (poželjno je da bude špricanjem).
Last edited by Nix on 28 Nov 2011 16:36, edited 1 time in total.
simke
Šegrt

Post by simke »

pozdrav
Kako sam završio stalak želio bih zahvaliti svima koji su mi pomogli svojim nesebičnim savjetima. Mislim da vi možda i niste svjesni koliko nama amaterima početnicima znači imati ovakvu pomoć nadohvat ruke.
Stalak je prebajcan bajcem na vodenoj osnovi i nakon toga premazan 4 puta jednokomponentnim PU lakom sa šmirglanjem između. Sve u svemu, za prvi rad sam zadovoljan (iako vidim greške koje sam napravio ali to i je svrha učenja)
Kao zahvala, evo par slika

Prije

Image

Poslije

Image

I u funkciji

Image
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

super je ispalo mada ja mislim ali nisam siguran ispravite me ako gresim ali flase za vino treba da stoj pod nekim odredjnim uglom cini mi se na ne skroz vodoravno
Post Reply