Konstrukcije za tapacirani namještaj

Sve o obradi drveta
ST STOLAR
Majstor stolar

Konstrukcije za tapacirani namještaj

Post by ST STOLAR »

Zna li netko od kolega gdje nabaviti nacrte drvenih konstrukcija tapaciranih sjedećih i kombiniranih tapaciranih garnitura?!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

I mene bi to interesovalo.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

E to ce tesko neko da ti da!
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Sasa wrote:E to ce tesko neko da ti da!
Da pretpostavljam,ovo mi je skoro zadnja nada!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

U principu i nema sta da se da.U prvi salon namestaja, snimi sta ti se svidja i to je to.
Osnove konstrukcija su letve, stafle, iverica, sper, preko toga sundjer i na kraju platno, skaj ili koza.
Potrebno ti je nesto stolarskog alata, masina za sivenje(moze i rucno da se sije, tako sam odradjivo jednu fotelju), pistolj za
tapaciranje i to bi ukratko bilo to.Prepustam malo i drugima da pojasne.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Ресавска школа је и потекла од Срба. Препиши лекцију што би каз'о Бране
Дођох, видех, побледех
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

branimir wrote:U principu i nema sta da se da.U prvi salon namestaja, snimi sta ti se svidja i to je to.
Osnove konstrukcija su letve, stafle, iverica, sper, preko toga sundjer i na kraju platno, skaj ili koza.
Potrebno ti je nesto stolarskog alata, masina za sivenje(moze i rucno da se sije, tako sam odradjivo jednu fotelju), pistolj za
tapaciranje i to bi ukratko bilo to.Prepustam malo i drugima da pojasne.
Ja se profesionalno bavim izradom pločastog namještaja i živim od toga,tako da mi ovaj savijet zvuči :pucko:
Pošto nisam nikad imao prilike vidjeti konstrukciju recimo kutne grt.a htio bih izraditi jednu zanima me konkretna stvar a tapetar bi odradio svoj dio posla!
Å to se salona tiče ne moram ići u njega imam i u stanu što snimiti!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Kako bi se na Engleskom reklo "kostur za ugaonu garnituru"!?
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ne znam sta bih ti drugo rekao, jer sam konstrukcija i nije tako komplikovana, ali mi je tesko da ti objasnim.
Najvecu pomoc si trebao da dobijes od tapetara, posto se on time bavi i trebao bi da zna
kako konstrukcije izgledaju.Bocne stranice radi od 16 ili 18mm spera(najjeftiniji koji nadjes) i krojis ih
kao na slici, a ugaoni deo ima vise bocnih stranica.Poledjina se radi od 4mm spera ili lesonita.
Image
Toliko od mene, bolje ne mogu objasniti,i ostalo je na tebi , kako god da skujes tapacirung ce
sakriti.
čvorislav
Precizni šegrt

Post by čvorislav »

radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Batice mi imamo i tapetariju i izradu konstrukcija za tapacirani namestaj,konstrukciju pravis od iverice ,camovine ,bukovine sta imas .Oblik kakav zamislis takav i napravis,tapetarov posao je da pokrije tvoje greske...(da me cuju bilo bi gadjanja klamericama).Sve na kraju pokrije sundjer i stof .U 95% slucajeva u Srbiji svi kupuju modele rasture pa idu dalje.Dodji jedan dan pa da napravimo to sto ti treba.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Ситан пут! Од њега до тебе и назад 1500 километара
Дођох, видех, побледех
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

radmit wrote:svi kupuju modele rasture pa idu dalje
Mislim da će tako i biti! Bitno mi je vidjeti na minutu sliku kostura i to je sve što mi treba jer tu sigurno ima nekoliko caka kao i u svemu drugome. Hvala kolegama na pomoći i radmitu na pozivu, kad me put nanese u tom pravcu sigurno ću navratiti po koji savijet ako već do onda ne budem na ovu temu i ja mogao davati savijete (nadam se) :D
Last edited by ST STOLAR on 20 Nov 2011 15:59, edited 1 time in total.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

U je...e tek videk da je covek iz Pule ,pa tu su Strki i Stari da pomognu coveku. ST STOLAR ocekujemo posetu pokupis dva penzijonera iz Rjeke koje pomenuk i krenite da napravimo neki rostiljcic.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

I za kraj evo nekih mojih ranijih radova, radio za sina sobu, fotelja je kopija Simpove.
Materijal je zeleni plis, konstrukcija od sirove iverice, viseslojni sundjer lepljen Neostikom (za oblikovanje
sundjera koristim elektricni noz za secenje hleba koji to izvanredno radi), fotelja uradjena iz
4 dela i sve spojeno torban srafovima posto je konstrukcija suplja.Dobar deo je supruga
odradila na Bagat masini (narocito cigovanje).
Image
Od stolice nadjena hidraulika, ostalo cevi i sper, isto godiste kad i fotelja.
Image
I na kraju krevet, isto godiste sem sto je platno na duseku menjano, dusek je 240cm,
opruge montirane na ivericu, presvuceno filcom, preko njega sloj sundjera i na kraju platno.
Image

Sve sto je radjeno izlazilo je iz moje radionice, tako da nisam zavisio od drugih, sve je
mojih ruku delo.
Post Reply