Mišljenje Bosch GCM 12 GDL ili FESTOOL KAPEX

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

Evo danas imao u rukama GCM 12 GDL, i mogu reči da stroj izgleda odlično, klizi ko po putru podmazano, nažalost nisam je smio palit da vidim kako reže, ali sam je treso i sve i izgleda mi jako kvalitetno napravljeno.
No tko zna kako bi se nakon par kubika materijala ponašala...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ger je malkice specificna alatka koja najcesce zalazi u gradjevinski deo posla.
A izmedju gradjevinske stolarije i stolarije u uzem smislu postoji doooobra razlika.
Gradjevina (pa i gradjevinska stolarija) zahtevaju pre svega robustan alat, a preciznost je u sasvim drugom planu.
Kod stolarije (stolarije u smislu namestaja) je upravo obrnuto.

Vecina gerova koji se nalze na trzistu, i koji spadaju u iole pristupacnu cenu su u stvari gradjevinske a ne stolarske masine. Stolarima su retko potrebne dimenizje tipa 120X300mm ali im je jako bitno da 60X60 bude odseceno tako da nema ni trunke "lufta". Gradjevincima je upravo obrnuto.
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

moble, dali bi onda bilo pametnije uzeti nešto tipa GCM 8 ili GCM 10?
Sada sam več zagrizao da kupim nešto jače od postoječe koju imam, moj izbor je i dalje Bosch...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mozda GCM 12 SD? :rodna:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D3McwN_pkAY[/youtube]
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

za tu lovu ipak na Kapex...
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

"Ma kupuj fetstola i mirno spavaj " Po drugi put !!! Treći put neponavljam Lovu nežali jer ima ono staro pravilo....? Posle j... nema kajanja.? A mislim na to što mnogima dođe posle " E kad sam imo para mogo sam da biram i ljudi mi lepo rekli šta je bolje a ja se dvoumio, Eh zašto ? " E zato !! Pare odu vamo ili tamo a kvalitet ostaje !?? :cool:
Last edited by MapleMan on 17 Nov 2011 20:36, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

lepi777 wrote:moble, dali bi onda bilo pametnije uzeti nešto tipa GCM 8 ili GCM 10?
To ipak prvenstveno zavisi od toga sta nameravas da radis.
Posto si se zagrejao za kupovinu, verovatno znas i za sta ces je upotrebljavati.
Sa jedne strane dzaba ti i najfiniji i najprecizniji ger ako nemoze da odsece ono sto trebi treba, a sa druge dzaba ti kapacitet rezanja ako to rezanje nije dovoljno precizno za ono sto radis.

Takodje zavisi i od toga sta jos imas od alata, pa ako recimo imas neku drugu masinu tipa cirkular sa kolicima na kojoj mozes da odradis krupnije komade, koje ces redje raditi, onda ima smisla uzeti manji ger.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Bole, opet moram da te podržim.
Amerima je 10" standard za stolarsku radionicu. Precizniji, jeftiniji listovi, lakši...
Ako ti baš zatreba poprečni rez od 30cm, on se može sasvim lepo odraditi stonim cirkularom (njime se uglavnom i radi), pa čak i ručnim uz primenu odgovarajućih pomagala o kojima smo pisali i koja nije komplikovano napraviti. Ipak, za precizan stolarski, ne građevinski, rad je potrebno da 45 stepeni baš bude 45. Mnogo je važno da noge za sto budu precizno potkraćene, da elementi rama za klasične frontove bude tačno rezani...
Da ne dužim. I moj savet je 10", a razliku u ceni ne u džep nego u kvalitetne listove čija cena ide od 20 evra pa naviše.
8" je OK, ali za ramove za slike, parket i letve.
Post Reply