Lov

Razne teme o raznim stvarima
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Aj sad i jedno malo bezveze pitanje. Pošto u blizini od 50 km nemam nijednu streljanu, a probao bih pušku (da ispalim nekoliko patrona - uzeo sam samo oko 250), kako to da izvedem, a da ne dignem uzbunu i da me ne uapse?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Slozeno :)
Prvi savet bi bio da odes do lokalnog lovackog drustva. Cesto oni imaju neko improvizovano streliste, ili bar znaju gde mogu da se igraju, a da ih niko ne dira.
Drugo mozes da potrazis neku jarugu (bar u tvom kraju bi trebalo da ih ima), koja je dovoljno daleko od naselja, pa da se tamo ispucas. Nije bas po propisima, ali...
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Чизме и шешир, па иди у лов! Вероватно је сад сезона на нешто што мрда!?
Ијави шта си уловио (макар био и птичар)!
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

mbole wrote:Slozeno :)
mozes da potrazis neku jarugu (bar u tvom kraju bi trebalo da ih ima), koja je dovoljno daleko od naselja, pa da se tamo ispucas. Nije bas po propisima, ali...
... неће бити пуно сведока ако некога случајно погодиш (пу, пу, далеко било!)
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Nije jos pocela sezona na divljac... :( Ali bar imam municiju za pticare... :lol:

Ali, kako me svrbeo dlan, danas sam bio u planini i sa drugarom praznio cevi i ujedno plasio ovce koje su u daljini pasle. Posto sam bio dovoljno nepazljiv prilikom inspekcije puske, nisam primetio, a drugar jeste, da na chokovima postoje zarezi. Na jednom je 1, a na drugom 3, postoji i treci koji nije postavljen, na njemu su 4 i na njemu pise IC steel, led. Pretpostavljam da on sluzi za ispaljivanje i celicne sacme. Al ovo ne znam sa zarezima.

Inace, par utisaka. Drugar koji duze vreme ide u lov, slabo je gadjao, dok je stolar, odnosno, ja, pogadjao malo bolje. . . :)

Drugo, probao sam magnum patrone i mogu da kazem da je to jedna jaka masina. Odvali mi rame, i evo, i sad me boli... Puska radi lepo, izbacuje lepo patrone, i prilicno je precizna (u pravim rukama, naravno ). To je to.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Broj zareza bi trebalo da oznacava koliki je cok.
E sad koje su konkretne oznake kog coka za tvoju pusku, neznam. Ipak ces morati da upotrebis krajnje resenje i pogledas uputstvo :)
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Bre, bre..... Ode ti Bojane u lovdzije... Ja sam kao dete isao sa ocem u lov i to mi je sasvim normalna aktivnost za muskarce, ono: muskarac donosi hranu a zena sprema kod kuce i cuva decu... Od uvek bilo. Danas se ljudi gade ubijanja zivotinja... Dzabe ja objasnjavam da su te ptice i zivotinje i uzgajane i pustene u divljinu da budu ubijene i da nije lovaca nebi ih ni bilo... Svetski tredovi... A svi bole pljeskavicu od Bambija... Pola njih i ne zna od cega je. Elem, ko je jeo gulas od srnetine ili divlje svinje zna koji je to gastronomski dozivljaj. A lov kao lov: Doh lovca tragaca u epizodi "povratak prirodi"..
Malo sam se raspisao ali to je tema za ozbiljnu filsofsku raspravu..
Velja
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Za mene je lov prvenstveno odlazak u prirodu. Poznajem neke "lovce" koji za svo vreme provedeno u šumi nisu ništa ubili, a puška im služi kao odbrana od opasnosti.

Pitanje : koji čok za šta služi? Nisam uspeo da pronađem u uputstvu ništa oko zareza na čokovima i oznaka istih.
dare80
Šegrt

Post by dare80 »

E ovako ja cu vama o lovu a Vi meni o drvetu, Jel moze
Sto se cokova tice najbitnija stvar gledaj da su uvek dobro pricvrsceni. ( ne uzimaj francuski kljuc da ih stezes, ali kljuc koji bi trebalo da si dobio uz pusku uz lagani pritisak i to je to) sem zareza postoje i slovne oznake C, IC, M, F, XF respektivno znace cilindar, poboljsani cilindar, srednji, pun i ekstra pun. Njihova uloga je da menja posip sacme prilikom pucanja ( c je najveca rupa i izaziva najvece rasipanje sacme, dok je xf najmanja rupa i omogucava gusci posip na meti) prilikom pucanja jedinicnim zrnima ( za d.sinje ) korist iskljucivo C ili IC . Inace IC ima 4 zareza, F jedan, a M 3.
Koji ces gde da stavis? Cev koja prva puca ide recimo IC, a druga M ili F zavisno od uslova lova, Na pocetku lova kad divljac nioje naplasena puca se na manjim daljinama ide M, a kasnije stavljas F.

Kako0 da resim ovaj kundak, primecujete nejednakost na pocetku
Image

Uzeo sam Balsin Saftol ulje, je li to dovoljno, traze da ga obradim smirglom 280 pa 400 pa da ga onda nanosim, hocu da sredim da izgleda malo skuplje nogo li sto je placena, i da dodjem do sjaja kao na recimo fabarm oruzju a da nije lakirano

Pozdrav
dare80
Šegrt

Post by dare80 »

To TUNG ulje moze li da se nanosi posle Saftola i hoce li da da odgovarajuci sjaj, i moze li da se nadje u Srbiji,
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

dare80 wrote:............

Kako0 da resim ovaj kundak, primecujete nejednakost na pocetku
....
kako je nastala "nejednakost".... da nije kundak bio u vodi neko vreme, s te "pocetne" strane?
dare80
Šegrt

Post by dare80 »

Moze li shelak , one ljuspice ( ima u jednoj knjizari za umetnike da se kupi u Nisu) ? Samo da znate ako pitam nesto smesno to je zato sto nemam pojma o ovome. Iscitao sam ovde silne teme pa mozda pomesam nesto
dare80
Šegrt

Post by dare80 »

Nije bio u vodi ali recimo da sumnjam da me je uhvatila jedna kisa pre nego li sam naneo firnajz
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

dare80 wrote:Nije bio u vodi ali recimo da sumnjam da me je uhvatila jedna kisa pre nego li sam naneo firnajz
pitam zato sto ne mogu da provalim da li je "modro" samo povrsinski ili skroz...
dare80
Šegrt

Post by dare80 »

hoce li pomoci ako ga slikam u celo skinuo sam gumu
Post Reply