Koji ger koristite

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

a i ti ga sad napljuvaaa :/ kao da bosch nicemu nevalja :pucko:

ja se slazem da nije kvalitet kao festool ili makita ali je definitivno najbolji odnos cene i kvaliteta a sto je najjjbitnije a to je "servis"koji priznaces nije zanemariv ako mislis da ga koristis svaki dan.

kad -tad ce se pokvariti a onda ce biti"majku mu j***m kako je to skupo!!!!"(to je kao i kod kola-nije problem kupiti lamborginija ali je problem ga odrzavati!!!)

ja se povlacim iz ove diskusije jer mi je suvisno pisati o tome, a izmedju ostalog ja i nisam otvorio ovu temu ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma moj je tata najjači i gotovo.
Čovijek sniva a Bog realizira!
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Ионда ја застранио са диваном!
Дођох, видех, побледех
bobadn
Šegrt

Post by bobadn »

Postovana gospodo. Vidim da se tema koji ger koristite pretvorila u prikazivanje vrhunskih brendova. neko je napisao na forumu da nema danas mnogo glupavih samo nema dovoljno novaca da se kupi kvalitetan proizvod iako po vasem pisanju i to je macka u dyaku. ja sam stolar hobi klase. unayad p[ar meseci razmisljam o kupovini gera za povremene stolarske poslove u garazi. gledao sam sve od crvenog einhella do zelenog bosh-a. i plus jos sto no name gerova u uradi sam i ko zna gde jos. nisam se odlucio jos uvek jer sam prosto zbunjen da, po postovima na forumu ni jedan ne sece kao treba, laseri ne rade precizno, ugao od 45 ne moze da se namesti itd.
Molio bih nekog od iskunijih clanova da napise da li se uz malo truda, tj podesavanja moze i od einhella dobiti upotrebljiva altka ili treba kupiti de Walt ili Makitu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi sta podrazumevas pod upotrebljiva :)

Ako je masina napravljena dovoljno robusno, nije problem nastelovati je.
Medjutim, ako je sama konstrukcija masine "kilava", ili j ekilav materijal dzaba stelovanje.

Najprostiji test: Zakoci ger u nekom polozaju. Uhvati za rucku i probaj da je zakrenes levo-desno ili upredes. Ako se pomera dzaba stelovanje. 0.5mm ne deluje veliko, ali se i te kako vidi na spoju. Sad ako su u pitanju tavanske grede to sto se vidi nije problem, al ako je u pitanju ram za sliku, ili opsiv oko ploce stola onda jeste problem.

Ja imam jedan krs ger od matriksa/womaxa, ali meni je on sasvim upotrebljiv za ono za sta ga koristim. Uglavnom za secenje plasticnih kanala za razvod mreze, i tu i tamo za secenje laminata. Znaci relativno grube radove gde milimetar dva tamo-vamo nisu nikakav problem.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

singer wrote:a i ti ga sad napljuvaaa :/ kao da bosch nicemu nevalja :pucko:

ja se slazem da nije kvalitet kao festool ili makita...
Ako stavljas Makitu ispred Boscha, bojim se da necemo daleko dogurati (oni se smenjuju u modelima po kvalitetu, bolje receno dopunjavaju).
A sto se tice Fes-a on je klasa za sebe kao i Fein, Mafell, Baier, Rupes, Suhner, Protool, Eibenstock pa onda Snap-On ...

Ono cim se vecina sluzi je visemilionska komercijala (Bosch, Makita, Hilti, DeWalt) i tu se tesko moze ocekivati vecni kvalitet i cutting edge tehnologija i preciznost...
Po novome i vise desetina milionska "egzotika" Einheli i svi DNK varijateti na datu temu :forvonad:

Tako da samo da se naima posla, to je najvaznije, jel kinezi mogu da rade sve bolje i jeftinije (u to sam se iz prakse uverio i to vrlo tvrdo bar desetak puta).

Kojim alatima rade ne znam ali je izrada state of the arte i to sve po narudzbini i unikatno...(nemam fotografije da prilozim niti linkove ka fabrikama, video sam to u privatnim kucama kod nas...)

p.s

A sto se tice gera nemam ga, niti bi ga imao de staviti, ali bi se odlucio za DeWalt.
Sekao sam kod prijatelja neke alu lajsne sa njim i stabilan je ko crna zemlja.
Last edited by ArtCool on 16 Nov 2011 05:48, edited 1 time in total.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Momci, tema je je koji ger koristite, a ne koji postoje i koji su bolji.
Pisite o iskustvima i o onome sto imate.
Nekome ce ti tekstovi pomoci u izboru.
Last edited by branimir on 16 Nov 2011 14:01, edited 1 time in total.
bozama
Majstor

Post by bozama »

Evo i moje sprave
http://www.hisltd.co.uk/Makita-LS1040-2 ... e-Saw.html
Na nju je namontiran makblade 80z i najviše je koristim kad treba uramiti neku sliku. Moram reći da sam zadovoljan rezom koji napravim mada nije savršen kad poredim sa gerovima namenjenim baš za uramljivanje (što je i logično), postoje tu neki brendovi Omega i sl.., ali je preciznost reza sa dobrim listom više nego prihvatljiva.
Sviđa mi se što ger nije previše glomazan i što se stvarno lako rukuje. Stabilna i robusna spravica koja seče tamo gde se podesi.
Ipak brzo podešavanje uglova opet moram da kažem nije savršeno jer kad pomeram postolje sa namerom da podesim 45 recimo taj mehanizam koji ga fiksira na željeni ugao ima 1-2mm lufta pre nego što se zavrne ručica za fiksiranje tako da se mora malo ''naciljati'' pre fiksiranja.
takođe dobra stvar je što ima ugrađenu kočnicu, koja radi bolje nego na mom autu, tako da se svaki sledeći rez vrlo brzo može odraditi.
Najvažnije je kad pogledam nabavnu cenu i ono što nudi ispada da sam mnooogo zadovoljan ovih 3god. koliko ga koristim.
Konkretno ga ne mogu uporediti sa konkurencijom jer pre ovog gera imao sam 2 kineza koji su odlično sekli moje živce :).

Pozdrav.
Last edited by bozama on 16 Nov 2011 09:40, edited 1 time in total.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Komsija lepo si to napisao, kod Sase rusa imas dobrih testera, na makitu ide i fi 250 bez problema, ima
testeru fi 250 sa 60 zuba sa cistacima i izvanredno radi, fin i cist obostrani rez, bez krzanja.Cena 25 evra.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Singer polako ja sam zakuvao temu a profesor je dao da se svako predstavi sa svojim gerom ili Branimir ? !! No nebitno.
Tema je dobra i treba raspravljati. Å ta je suština dobrog gera koji imaš i kako te služi ? Ja sam protiv kaiša i elektro motora sa četkicama. Znači ?... Indukcioni motor bez kaiša ! Fora je još bolja ako ima kick-stop (recimo ako naletiš na ekser nedaj bože ) Bosch ima te profesije ! A ovaj ger koji ja koristim je upravo ta priča i nije bučan . Slike puštam uskoro nešto imam problem sa upload-om slika svaki put mi pukne mreža, a imam 1,5 kbps protok ,nešto nije uredu pa ću to uskoro da rešim i puštam slike
Dva put zine , a tri put slaže
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Image
Image
Evo i ja da prikazem moj ger ali izgleda da ga vise nema u prodaji skoro nisam ga video nigde inace star je 16 godina radi isad kao prvog dana potrosio je tri cetri testere a samo jednom menjani lezaji na motoru inace motor je ansihroni i ja sam prezadovoljan jedino mu je mana sto nemoze deblji komad da sece od 65 mm ako nekoga jos neka informacija zanima pitajte, pozdrav Radenko
smirglaj nikad dosta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne cudi me. Napravljen je ko tenak.
Inace Elektu Beckum je 1999 kupio Metabo, i koliko vidim od tada im je asortiman dosta smanjen. Verovatno je Metabo preuzeo pod svoje ime ono sto su radili od stolarskih masina.
bobadn
Šegrt

Post by bobadn »

Molim pomoc. Ko je Sasa rus i kako da ga pronadjem. zivim u NS no dajete adresu. treba mi testera za rucni cirular. Hvala
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

темеринска 146
Дођох, видех, побледех
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

sloba10 wrote:темеринска 146
Ako misliš na radnju to je sada mesara još od letos ! Nema radnje više, samo broj telefona Гала (директор) 062 595030
Саша 063 543035
Олга 064 2096676
021 6415850
063 8917979
Dva put zine , a tri put slaže
Post Reply