Zastita drvene kapije
Zastita drvene kapije
Pozdrav svima! Izradio sam jednu veliku kapiju od metala (okvir) a sredinu cu da naserafim daske.Daske sam kupio i napravio utore na spojevima glodalicom.E sad,kako ce biti izlozene i suncu i kisi treba im dobra zastita.Radi se o jelovini.Prebrusio sam je papirom 120,sad sam planirao da je prvo namazem nekim fungicidom za zastitu od gljivica i stetocina,onda bi dao gore bajc da je potamnim,pa zatim laneno ulje da je zastitim od vlage,a nakon 10tak dana kad se ulje dobro osusi,mislio sam daje lakiram sa nekim PU lakom sa UV zastitom, npr "epifanes" mi se cini super firma? Molio bi vasa misljenja? Dalice da ovako zasticeno traje dugo? dali se slazu bajc i ulje? ili prvo ulje a onda bajc?
Isakombinovao si prilicno toga, cini mi se nepotrebno.
Ako vec ides zavrsnim lakom, onda ti ne treba ulje.
Inace ja licno bi se odlucio za lazuru ("sadolin"). Znaci fungicid/insekticid, pozeljno od iste firme od koje je i lazura, pa preko toga lazura i gotovo.
Meni se vise svidja lazura, posto iako mora da se obnavlja svakih par godina, to je jednostavna operacija. Dobro operes od stroke, eventualno protrcis smirglom takodje kako bi skinuo masnocu, i premazes.
Lak ce trajati duze, recimo 5-6 godina, ali nakon toga, sleduje ljustenje laka, ozbiljno brusenje... sto je bas grdna operacija.
Ako vec ides zavrsnim lakom, onda ti ne treba ulje.
Inace ja licno bi se odlucio za lazuru ("sadolin"). Znaci fungicid/insekticid, pozeljno od iste firme od koje je i lazura, pa preko toga lazura i gotovo.
Meni se vise svidja lazura, posto iako mora da se obnavlja svakih par godina, to je jednostavna operacija. Dobro operes od stroke, eventualno protrcis smirglom takodje kako bi skinuo masnocu, i premazes.
Lak ce trajati duze, recimo 5-6 godina, ali nakon toga, sleduje ljustenje laka, ozbiljno brusenje... sto je bas grdna operacija.