Strug za drvo Hitno!!!
- velociraptor
- Zarezivač olovaka
Ok! mozda probam da napravim ovo,ali imam samo rucni frezer. Znaci od rucnog napravim stoni, ali ono klasicno glodalo sto ide na rucni je 20mm duzine a za ovo bi trebalo duze zbog debljine samog drveta kroz koji bi prolazila cetvrtka. Nasao sam na pijaci i od 50mm,to bi valjda pasovalo. Koje jos vrste drveta su lake poput jelovine a da su po mogucnosti i jake? Lipa npr.?
Glodalo moze i da se podigne 
Ne treba ti tako veliko glodalo. Rucna glodalica moze da se spusti (odnosno ako je u stolu onda da se podigne) dovoljno da seciva budu u nivou rupe kroz koju prolazi obradak.
Drvo kroz koje prolazi cetvrtka ne mora da bude mnogo deblje od same cetvrtke, barem ne sa donje strane. Dosta je 10-tak mm, a toliko sigurno mozes da izbacis glodalo.

Ne treba ti tako veliko glodalo. Rucna glodalica moze da se spusti (odnosno ako je u stolu onda da se podigne) dovoljno da seciva budu u nivou rupe kroz koju prolazi obradak.
Drvo kroz koje prolazi cetvrtka ne mora da bude mnogo deblje od same cetvrtke, barem ne sa donje strane. Dosta je 10-tak mm, a toliko sigurno mozes da izbacis glodalo.
- peradetlic
- Majstor majstora
vidim da se piše o drvenim "štapovima" prečnika 8mm-meni bi trebalo od 10mm,a ove koji mogu da se kupe u radnjama ne mogu da koristim jer nisu glatki već celom dužinom imaju useke tako da izgledajui kao kad dete crta sunce...Vidim da ste napisali da radite to,ako može na mail cena i količina,pa da trgujemo..Još jedna stvar-planiram da odsečem dva velika stabla lipe koja mi smetaju na placu i planiram da ih isečem u fosne koje bih osušio pa sekao na debljinu 5-6 milimetara.Da li je to izvodljivo i hoće li se lipa na toj debljini kriviti iako je suva?I da li mogu da ostavim širinu koja bude od stabla ili moram kratiti da bih izbegao uvijanje?
- peradetlic
- Majstor majstora
- peradetlic
- Majstor majstora
Tu onda i nema nekog krivljenja, a lipa je lepsa za obradu. Ja sam radio police za vino od stapova fi24 i fi14 nekada davno tu su komadi kratki pa nije problem krivljenje ali sam radio od bukve. Drugi je problem kod stapa jer moras da brusis stap. Doduse ne znam kakva je obrada na frezi jer ja sam radio na mojoj rundalici pa se stap morao brusiti.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
А што не напишеш одакле си? Можда би то помогло да решиш неке недоумице?laser art wrote:radim kutije za vino,konstrukcija je tako zamišljena da je izuzetno jaka a i nema dodira sa vlagom.Do sada sam kupovao takvu lipu ali je preskupa.oko 10eura kvadrat a komadi su širine do 10cm tako da ne mogu da izvučem više od jedne stranice po komadu...
Дођох, видех, побледех
Не верујем да било ко, ко овде свраћа памти шта је неко негде писао на форуму. Да ли ти је проблем да у профил упишеш "Врдник" а може и оно "бања"laser art wrote:izvinjavam se,Vrdnik-pisao sam već ali ne na ovoj temi...
За кутије које правиш је дужина од метар више него довољна - ако мислимо на кутије за флашу вина.
ТУ ти Фрушка Гора пуна липе, шумарија продаје липу као огревно дрво! Купиш исечеш на даске - тако танко колико теби треба се осуши брзо и мноооого је јефтиније од 10€ квадрат! У Ð уми имаш неколико сушара ако хоћеш одмах суво.
Last edited by sloba10 on 12 Nov 2011 08:41, edited 1 time in total.
Дођох, видех, побледех
pa nisam mislio da je neophodno pošto sam se interesovao za taj posao uopšte,nisam tražio da me uputite na nekoga pa da je bitno odakle sam.Ali,još jednom se izvinjavam,ispašće još da se stidim što sam iz Vrdnika
Hvala na savetima,znam da ima sušara u Rumi samo me je zanimalo da li da sečem prvo na 5 do 6 cm debljine pa tako sušim.I onda tako suvo sečem na 5-6mm,da izbegnem rizik od krivljenja tako tanke daščice ako je sečem pa sušim-samo zato.Hvala na savetima,u svakom slučaju!

Vi meni jeste pomogli i ja sam se na tome zahvalio,ne vidim u čemu je problem...Samo mi niko još nije odgovorio da li odmah da sečem na potrebnu debljinu ili prvo na deblje pa onda posle sušenja na 5mm.Da li mora tako kako bih izbegao krivljenje jer je 5mm prilično tanko i velika je mogućnost krivljenja prilikom sušenja?Meni je bitno da površina bude što veća kako bih od jednom mogao da radim dve ili tri stranice kutije,Dasku za kutije sečem na laseru tako da mi nije potrebno da ona bufde idealno ravna niti određenih dimenzija...Slobo,hvala još jednom-pomogli ste,svaka pomoć je uvek dobrodošla...