Remani prenos odnos remenica

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
kontraverzan
Dodavač alata

Remani prenos odnos remenica

Post by kontraverzan »

Jel zna neko formulu za izracunavanje odnosa remenica (sajbni) kod prenosa klinastim kaisom. Primer pogon elektromotor 2,2 Kw 2800 ob/min remenica pogonska unutrasnji r-50mm spoljasni r-70mm kais standardni 10mm duzinu obim jos ne znam ali su mahom standardizovane. Da bih povecao brzinu druga remenica treba biti veca i smanji ce se snaga to znam ali ne znam kako doci do zeljenog broja obrtaja. Jel postoji neka prostija formula za izracunavanje odnosa ili neka tablica. Guglovao sam 5h nalazio sam sve neke diplomske radove sa masinskog fakulteta gde u formulama racunaju pocev od materijala preko sila do ugla zida na sajbnama. Sve to meni dodje visa matematika. Razmisljao sam da to odradim seljackom formulom proporcionalno povecam sajbnu za broj obrtaja koji zelim. Unapred zahvalan.
... majstor nikada ne laze vec odlaze ...
pecaros
Zarezivač olovaka

Post by pecaros »

Mozda ti ovo pomogne www.blocklayer.com/Pulley-Belt.aspx .U polje ( Large Pulley Diameter ) ubacis precnik vece remenice, a u polje ( Small Pulley Diameter ) uneses precnik manje remenice. Polje ( Pulley Centre Distance ) ti je za razmak izmedju osa oba vratila ili ti remenica. RPM Small i RPM Large sluze da odredis koja ti je pogonska remenica, i pored nje u polje ubacis broj obrtaja motora u tvom slucaju 2800. na kraju pritisnes Calculate i u prozoru ispod dobijes rezultat. Nadam se da sam ti pomogao. Istrazi ceo sajt ima dosta zanimljivih i korisnih stvari.Pozdrav!!!
Last edited by pecaros on 01 Nov 2011 05:10, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Formula za kaisni prenosnik je obicna proporcija:

Precnik ulazne remenice : precnik izlazne remenice = broj obrtaja izlaznog vratila : broj obrtaja ulaznog vratila

Odnosno ako su tvoje remenice:
Precnik ulazne (one na motoru): 50
Precnik izlazne: 70
Broj obrtaja ulaznog vratila: 2800

50:70=X:2800
odnosno X=50*2800/70=2000
to jest izlazno vratilo ce se vrteti: 2000 obrtaja

Ako hoces da povecas broj obrtaja veca remenica dodje na motor, pa dobijes:
70:50=X:2800
odnosno X=70*2800/50 = 3920

Znaci kada je remenica na motoru manja od ove druge povecava se broj obrtaja, a ne kako si napisao (mada malo si ga zbrljao kad si pisao, pa nisam bas siguran sta si hteo da kazes).

Ako imas ulaznu remenicu, ulazni broj obrtaja i izlazni broj obrtaja koji zelis, precnik (ili poluprecnik sve jedno, isto ono sto uzimas i za ulaznu) druge remenice racunas kao:

R=70*2800/zeljeni broj obrtaja (pod uslovom da ti je remenica na motoru 70)

Snaga ostaje ista, menja se obrtni moment. Kad povecavas broj obrtaja moment opada i obrnuto.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

evo ti jednostavan kalkulator za remen i remenice i http://www.blocklayer.com/Pulley-Belt.aspx
kontraverzan
Dodavač alata

Post by kontraverzan »

Hvala svima na pomoci posebno Mbole. Jesam malo zabrljao pri pisanju nosen pretpostavkom da se sa istim R-remenica ne menja broj obrtaja, sad zaboravio sam da napisem da imam gonjenu remenicu a treba pogonska da bi povecao brzinu. Svakako hvala ukapirao sam sve i skoro sam bio blizu resanja da proporcionalno povecam drugu remenicu. Ovaj link od Pecaros i Dikar je koristan i hvala ali kontam da on izracunava predjeni put (u mom slucaju remena kaisa) jer daje vrednost metar/minut, mozda gresim, ali svakako hvala svima.
... majstor nikada ne laze vec odlaze ...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Izracunava ti i ostalo, ustvari izracuna ti kompletno:
RPM small je broj obrtaja manje remenice
RPM large je broj obrtaja vece
Jedan zadajes a drugi se izracunava.

Belt Lenght je duzina remena koja ti je potrebna za dati "pulley center distance" to jest rastojanje od centra jedne do centra druge remenice.
Brzina remena je data kao info podatak, da bi znao kakav ti remen treba.

Oni ne operisu sa pogonskom i gonjenom remenicom (posto je u sustini sve jedno) vec sa precnikom vece (Large Pulley Diameter) i precnikom manje (Small Pulley Diameter)
Post Reply