Kako okrajcati daske?
ja na ovakav tvoj nacin nikad nebi rezao a ni krajcio dasku-povratni udar odma obecava .
ja sam uvek krajcio rucnim cirkularom tako da postavim dugacku letvu(koja se ne uvija levo-desno)napred i nazad stegnem stegama,odbijem sirinu papuce do testere i secem, a sve ostale metode su rizicne sto po operatera sto po kvalitet reza.
idealna je sina koja se kupi uz cirkular(a moze se i napraviti od lesonita(bilo je primera na forumu,cak i slikovitih));)
ja sam uvek krajcio rucnim cirkularom tako da postavim dugacku letvu(koja se ne uvija levo-desno)napred i nazad stegnem stegama,odbijem sirinu papuce do testere i secem, a sve ostale metode su rizicne sto po operatera sto po kvalitet reza.
idealna je sina koja se kupi uz cirkular(a moze se i napraviti od lesonita(bilo je primera na forumu,cak i slikovitih));)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Ako misliš na ovu sliku koju sam postavio, onda bih stvarno molio malo više objašnjenja zašto to ne valja. Pomagalo je kopija onog koje ide uz svaku kupljeni cirkular. Å inu od npr. 2m bi bilo malo teže, ne kažem nemoguće, montirati i fiksirati negde na terenu ili stovarištu. Koga interesuju detalji u vezi pomagala može pogledati ShopNotes br. 54, str 22-25.singer wrote:ja na ovakav tvoj nacin nikad nebi rezao a ni krajcio dasku-povratni udar odma obecava .
da mislim na tu sliku sto si postavio.
ta slika ima smisla do daske sirine 10cm,a sve preko preferiram sa letvom i stegama.
a ne valja i zbog toga sto je cirkular sa leve strane a trebalo bi biti kontra,da odsecas tanji komad i guras od sebe.
ta slika ima smisla do daske sirine 10cm,a sve preko preferiram sa letvom i stegama.

a ne valja i zbog toga sto je cirkular sa leve strane a trebalo bi biti kontra,da odsecas tanji komad i guras od sebe.

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
:hurra:a ne valja i zbog toga sto je cirkular sa leve strane a trebalo bi biti kontra,da odsecas tanji komad :pucko: i guras od sebe.
Po pravilima,to je ok :stolt:Ako misliš na ovu sliku koju sam postavio, onda bih stvarno molio malo više objašnjenja zašto to ne valja. Pomagalo je kopija onog koje ide uz svaku kupljeni cirkular. Å inu od npr. 2m bi bilo malo teže, ne kažem nemoguće, montirati i fiksirati negde na terenu ili stovarištu. Koga interesuju detalji u vezi pomagala može pogledati ShopNotes br. 54, str 22-25.
Ali ako bih ja imao takav zadatak pred sobom,nikada nebih tako uradio(možda da sam levak) :rodna:
Neznam gde bih ja stojao dok vodim(namerno nisam napisao GURAM) testere,kako bih držao dasku,kako firung a kojom rukom testeru.
Sve bi bilo drugačije da ti je testere sa druge strane,jednom rukom bih mogao da držim dasku,a drugom da guram testere,dok ga guram "navukivao" bih firung na dasku a sa testerom begao od nje(samim tim sve držao napeto odnosno kako treba)
Puno rasprave a odgovor jako jednostavan. Ručni cirkular i odgovarajuća šina.....posao je pjesma, sigurnost apsolutna. Osobno koristim Festool TS55, ako trebaš piljenje daski preko 5cm debljine kupiš veći cirkular.
Za jeftinije varijante home made vodilica i običan cirkular, na forumu je odavno bilo rješenje.
Za jeftinije varijante home made vodilica i običan cirkular, na forumu je odavno bilo rješenje.
Ja stvarno ne razimem problem. Sve to što si opisao je OK i upravo to je na slici! Ja sam DEÅ NJAK i sa DVE RUKE guram cirkular koji je sa moje desne strane. Ništa prirodnije. Dok GURAM cirkular, zatežem ga tako što ga vučem pema sebi a oslonac je suprotna ravna ivica. Odrezano parče ostaje "slobodno" između mene i cirkulara. Nema povratnog udara jer je razdvojni klin tu, a sa prednje strane list prilikom rezanja ne može da podigne otpadak jer mu to ne dozvoljava pomagalo.Dule wrote:Ali ako bih ja imao takav zadatak pred sobom,nikada nebih tako uradio(možda da sam levak)
Neznam gde bih ja stojao dok vodim(namerno nisam napisao GURAM) testere,kako bih držao dasku,kako firung a kojom rukom testeru.
Sve bi bilo drugačije da ti je testere sa druge strane,jednom rukom bih mogao da držim dasku,a drugom da guram testere,dok ga guram "navukivao" bih firung na dasku a sa testerom begao od nje(samim tim sve držao napeto odnosno kako treba)
Usput, odakle vam ideja da ja guram cirkular sa moje leve strane?
Rucni cirkular je sam po sebi gotovo (naravno ne i potpuno) "imun" na povratni udar.
Glavni razlog za to je sto je cirkular uvek pritisnut o obradak u zoni kraja lista to jest onog dela lista koji bi da odgura obradak od papucice. Toga kod stabilnog cirkulara nema, izuzev ako se koristi nekakav dodatak tipa feather.
Povratni udar nastaje tako sto se daska prvo odigne od ploce cirkulara (podize je zadnji deo lista), a zatim je zakaci vrh lista i zavrljaci u nazad. Prednji deo lista ne moze da napravi povratni udar, jer on gura uvek obradak na papucicu/radnu plocu.
Sto se tice sablona koji je metabo nacrtao, mislim da se ne vidi lepo na slici. Trik je da udaljenost lista od suprotne ivice mora da bude manja nego sto je duzina dela koji se oslanja na ivicu daske. Ova ploca, odnosno ivica koja se oslanja je dosta dugacka (ako pogledate sliku malo bolje duza je od cirkulara sa sve papucicom). Ako je to ispunjeno, dovoljna je prilicno mala sila da bi drzala cirkular "u pravcu", to jest da on ne moze da zaseca "ukrivo".
Glavni razlog za to je sto je cirkular uvek pritisnut o obradak u zoni kraja lista to jest onog dela lista koji bi da odgura obradak od papucice. Toga kod stabilnog cirkulara nema, izuzev ako se koristi nekakav dodatak tipa feather.
Povratni udar nastaje tako sto se daska prvo odigne od ploce cirkulara (podize je zadnji deo lista), a zatim je zakaci vrh lista i zavrljaci u nazad. Prednji deo lista ne moze da napravi povratni udar, jer on gura uvek obradak na papucicu/radnu plocu.
Sto se tice sablona koji je metabo nacrtao, mislim da se ne vidi lepo na slici. Trik je da udaljenost lista od suprotne ivice mora da bude manja nego sto je duzina dela koji se oslanja na ivicu daske. Ova ploca, odnosno ivica koja se oslanja je dosta dugacka (ako pogledate sliku malo bolje duza je od cirkulara sa sve papucicom). Ako je to ispunjeno, dovoljna je prilicno mala sila da bi drzala cirkular "u pravcu", to jest da on ne moze da zaseca "ukrivo".
Evo da vas obavjestim, uzeo sam novi nož za cirkular marke hawera, 190x30x2,6 (14 zuba ima) i sada ide kroz hrastovinu kao kroz putar!!!:tummenupp:
Last edited by micho0404 on 25 Oct 2011 09:29, edited 1 time in total.