Kako okrajcati daske?

Sve o obradi drveta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moj deda po majci je bio Majstor (sa velikm M odnosno sa zvanjem Majsora stolara koje je stekao neke davne 1930- i neke).
Celog zivota se bavio stolarijom, od njega sam i dobio virus (odrastao sam pored njega).
Sve je bilo u redu do jednog dana, kada je odavno bio u penziji, i zanimao se u svojoj radionici praveljenjem kosnica.
Tog dana, neke 1980 i neke je ostao bez tri prsta, iako je iza sebe imao 50 godina iskustva, majstorku ruku...

Ja nikada nikome necu reci "ma samo vozi, to je prosto", jer radi se o necijim prstima, rukama, glavama...
Za moje licno, lako cemo, za to je odgovorna samo moja glava, ali savetovati nekoga drugog da tako radi... ne pada mi na pamet.
Ja jednostavno nemam obraza da sutra stanem pred njegovu zenu ili decu i kazem "pa znate ja nisam to bas tako mislio, ja to radim godinama, al nisam shvatio da je on neiskusan, i da nema osecaja".

Ako ti branimire imas stomak za to, svaka cast. Ja nemam.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

mbole wrote:Moj deda po majci je bio Majstor (sa velikm M odnosno sa zvanjem Majsora stolara koje je stekao neke davne 1930- i neke).
Celog zivota se bavio stolarijom, od njega sam i dobio virus (odrastao sam pored njega).
Sve je bilo u redu do jednog dana, kada je odavno bio u penziji, i zanimao se u svojoj radionici praveljenjem kosnica.
Tog dana, neke 1980 i neke je ostao bez tri prsta, iako je iza sebe imao 50 godina iskustva, majstorku ruku...

Ja nikada nikome necu reci "ma samo vozi, to je prosto", jer radi se o necijim prstima, rukama, glavama...
Za moje licno, lako cemo, za to je odgovorna samo moja glava, ali savetovati nekoga drugog da tako radi... ne pada mi na pamet.
Ja jednostavno nemam obraza da sutra stanem pred njegovu zenu ili decu i kazem "pa znate ja nisam to bas tako mislio, ja to radim godinama, al nisam shvatio da je on neiskusan, i da nema osecaja".

Ako ti branimire imas stomak za to, svaka cast. Ja nemam.
pa slazem se ali netreba onda svako svasta i da peklja ima ipak stvari koje treba covek da zna da uradi stolarski zanat nije ni malo najvan jako je opasan i uvek treba voditi racuna i pored tolike paznje pa se desi maler jbg nekad je mnogo bolje neprobati neke stvari pogotovo takve prirode da neko bez iskustva radi nesto tako opasno
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Profesore, nije stvar u stomaku stvar je u iskustvu.Ima materijala koji se razrezuje od
polovine, pa ti tu postavi firung, a i on zna da pravi probleme zavisno od materijala.
To sto si dobio virus od dede, ne znaci da si ga i zapatio, i ja sam "nasledio" oca, ali ne
kazem da sam naslednik(mislim na zanat).
I Profesore, razdvojni klin je obavezan, prisutan je i kad radim sa ivericom.
I na kraju, u radu sa stolarskim masinama covek mora biti skoncentrisan i
mora biti oprezan, i ja to postujem, i sve dok postujem sve ce biti u redu.
Praksu ipak ostavimo nama prakticarima, a teoreticari su tu neka pricaju.
Nexent
Majstor

Post by Nexent »

Dok vi polemisete covek je verovatno razrezao.
Sve je u opticaju i mnogo faktora uticu na sigurnost i kvalitetan rez tj,razrez ili raskroj.Kvalitetna masina ,ostra testera uvrnutost daske po duzini ,sirina daske,umece onog ko gura uz firung ili bez,a i umesnost onog ko prihvata iza testere.
Ako je ekipa u radionici iole uigrana ,gore navedeni problem se resi ocas posla,medjutim ako je neko totalni pocetnik,nece mu pomoci ni novi list testere ni ne znam ni ja sta.
Ipak treba malo rutine i osecaja.
Da ne duzim oba ste u pravu u svojim stavovima ,da ne teramo mak na konac...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskustvo ne moze da "padne s neba".
Svako jednom mora da pocne nesto da radi kako bi ga stekao.

A kad pocinje (a ocigledno je da pocinje, posto inace ne bi ni pitao), nema iskustva, i onda je bolje da krene da radi najsigurnijom metodom, a ne da iskustvo stice tako sto proba najopasniju varijantu, pa ako prodje.. prodje.
Kad smo uciili da vozimo, nismo krenuli pravo na Slaviju u 3 popodne, vec krenuli sa poligonom, pa sa sporednim ulicama, sporije, ali sigurnije...

Naravno da je razdvojni klin uvek tu. On ozbiljno pomaze, ali ne uklanja svaku opasnost.

Pored toga, da li stvarno mislis da ces iz ruke imati isto ravan rez kao kada dasku vodis uz firung? Sasto su onda uopste izmisljali firung.

Malo previse potenciras kako si ti parakticar, i ti to sve "zaista znas da radis". Ne sporim da znas, samo ne vidim odakle ti pravo da drugima to soporis. Ili mislis da ako neko poznaje teoriju ne sme da poznaje i praksu?

No, postajemo dosadni. Coveku smo dali odgovore, par nacina da to izvede, a on sad moze da bira.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Profesore, samo mi jedno pokazi kada sam ja to rekao da znam i da ja to dobro radim, voleo bih da vidim.
A da sam prakticar, to jednostavno stoji i to je cinjenica i kod mene su cinjenice uvek u igri.
Profesore, i te kako se ravan rez moze izvuci iz ruke, prateci liniju olovke, naravno nije svako vest, ali se uvezba.
I na kraju Profesore, znam da neznam.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Ала наплашисте човека :прсти скакућу око машине, крв на све стране, у стомацима се чуда дешавају!
Сад ће одмах да носи даске код неког да му их окрајчи - ако му је живот мио
Дођох, видех, побледех
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

sloba10 wrote:Сад ће одмах да носи даске код неког да му их окрајчи - ако му је живот мио
:skratta::skratta::skratta:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

singer wrote:
sloba10 wrote:Сад ће одмах да носи даске код неког да му их окрајчи - ако му је живот мио
:skratta::skratta::skratta:
:groota:
:oskyldig:
Дођох, видех, побледех
caca
Majstor

Post by caca »

kOLIKO NEOZBILJNIH LJUDI NA JEDNOM MESTU.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

caca wrote:kOLIKO NEOZBILJNIH LJUDI NA JEDNOM MESTU.
Озбиљни су заузети и нема их на "JEDNOM MESTU":oskyldig:
Дођох, видех, побледех
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

caca wrote:kOLIKO NEOZBILJNIH LJUDI NA JEDNOM MESTU.
nema potrebe da vices :)

malo shale nikad nije na odmet ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Čim uzmognem, kupiti ću za taj posao ovo: http://www.youtube.com/watch?v=jSl0w1gm4Cw
djagi
Majstor

Post by djagi »

kolko ja videh covek pita da okraici dasku,tu rez nije ni bitan i nije bitno da li ce uz firung ili uz k, ali se rucnim cirkularom neces mnogo ovajditi za tu hrastovu peticu ti treba malo ozbiljnija masina jedino ako ne zuris pa moze i tako
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

O bezbednosti i tehnici rada je ovde na sajtu napisano tone teksta.
Za uzdužni rez (krajcanje je uzdužni rez) su potrebna ravna šira strana (abrihter i nikako drugačije; može i diht ali je to već "budženje") i ravna bočna strana (ako je nema onda Boletov metod). Sa drfinisanim jednim pravim uglom sve ostalo ide lakše. Za to je potreban firung (nekog pomagala, stonog cirkulara... primer)

Image

U bilo kojoj fazi ovog proces a bezbednost je vrlo važna jer povratni udar vreba na svakom koraku!
Post Reply