Da li je mogice da je kruzna rupa na furniranom medijapanu 500 din ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
skrstic

Da li je mogice da je kruzna rupa na furniranom medijapanu 500 din ?

Post by skrstic »

Ovoliko su mi trazili u Zomontu. Glodalica je 3-4.000 din, u Metrou je ubodna testera 1.200 din. Doduse javila mi se neka gospodjica pa me to dovodi u sumnju da je PLAVISA.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi kolika je rupa :)
Koliko znam sva krivolinijska secenja se izvode na CNC glodalicama, i naplacuju se po duzini reza.
Da li je u pitanju krug ili oblik Miki Mausa potpuno je sve jedno. Broji se samo koliko je dug rez.
Takav nacin naplate ima logike, posto od toga zavisi vreme angazovanja masine i potrosnja alata (glodala).
skrstic

Post by skrstic »

U pitanju su po 2 rupe precnika 18.6 cm, 11 cm, 6,8 cm kruznog oblika furnirani medijapan 19mm predpostavljam da se to glodalicom moze brzo odraditi 10 -15 minuta za nekog ko nije nesto specijalno brz.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ova od 18 moze glodalicom i "sestarom" (mislim na sestar za glodalicu).
Za ove od 11 i 6.8 ti vec treba sablon, posto sestar ne mozes da toliko skratis
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

skrstic wrote:U pitanju su po 2 rupe precnika 18.6 cm, 11 cm, 6,8 cm kruznog oblika furnirani medijapan 19mm predpostavljam da se to glodalicom moze brzo odraditi 10 -15 minuta za nekog ko nije nesto specijalno brz.
Za prototipove ja to radim glodalicom i specijalnim "sestarom" (koga sam sam pravio, nije kopir-sablon u pitanju), pa mogu i rupe malog precnika...
Sto se tice brzine, s obzirom da mora vise prolaza, i s obzirom da MDF prasine ima u enormnim kolicinama (mrzim!) itd... nijednu rupu do sada nisam uspeo da izbusim za samo... 10-15min... a kamoli tri... mozda sam samo izuzetno spor... ko ce ga znati...
toplo preporucujem CNC za ove primene, manje glavobolje ima, i jos ako je sve furnirano... izbegavaju se kruzne ogrebotine od samog frezera... okolo rupa... mislim.. moze se osmirglati... ali cemu jos i to... na cnc toga jednostavno nema...

500din nije puno para za svu muku, i jos ako bude na kraju lepo odradjeno... super! (moje licno misljenje)
skrstic

Post by skrstic »

Izgleda da sam bio u zabludi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za prototipove ja to radim glodalicom i specijalnim "sestarom" (koga sam sam pravio, nije kopir-sablon u pitanju), pa mogu i rupe malog precnika...
Jel moze neka slikica tog sestara? Sa ovim fabrickim tesko mogu da izvedem rupu manjeg precnika od 12cm (nisam merio tacno al tu je negde).
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

šesatar ti je čavao špaga i olovka.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lepo :) ali ako mi je ivica osnove glodalice udaljena 5-6cm od glodala, kako da napravim krug sa poluprecnikom recimo 4cm? Imam ja fabricki sestar, i sasvim je ok, samo sta sa malim krugovima? Najveci problem su mi oni precnika od 7 do 12cm. Za manje krunaste testere obavljaju posao, ali za ove velike na krunastoj treba bas snazna busilica, a i dosta se tesko nalaze veci od 8cm.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:
Jel moze neka slikica tog sestara? Sa ovim fabrickim tesko mogu da izvedem rupu manjeg precnika od 12cm (nisam merio tacno al tu je negde).
Moze, samo sada mi fotoaparat nije pri ruci... u sustini je komad bezbojnog pleksija nasrafljen na stopu od glodalice, a u centar ide sraf M3, kroz prethodno izbusenu rupu na potrebnom rastojanju od spoljnjeg zahvata glodala, i kroz rupu u medijapanu na centru gde ce otvor biti... kapiram da nisam sasvim jasan... ali moj "sestar" nije nikakav spektakl, islikacu ga pa ces videti...

otvore manjeg precnika od 6cm ne preporucujem... jer se tesko kontrolise glodalica... a i nisam bas otvarao rupe manje od 7cm...

poenta u odnosu na obicne plasticne sablone, je sto pilot sraf za centar moze biti sa konusnom glavom, i ISPOD stope od glodalice.... i tako dobijamo manje precnike.

Sa njim sam lagano otvarao rupe i ukopavao ivice do precnika 32cm...

Najvise pri tom mrzim prasinu... jer je ima za pregrst ako je rupa velika... i materijal debeo... jos kada vam se istupi tanje glodalo pa stavite deblje.. ziveli... kao u mlinu... ali dobro..... to je glodalica ;)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Skontala Minka :)
Trik je u tome sto zleb kroz koji ide sraf za centar rupe, ide i ispod stope, a u obicajeni sestari mogu samo van nje.
Svidja mi se. Vidim da cu da pazarim malo pleksija ovih dana :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Skontala Minka :)
Trik je u tome sto zleb kroz koji ide sraf za centar rupe, ide i ispod stope, a u obicajeni sestari mogu samo van nje.
Svidja mi se. Vidim da cu da pazarim malo pleksija ovih dana :)
Da, to je poenta! :)

evo i slike, mada mozda nije mnogo jasna viewtopic.php?pid=4636
dejanalfa
Zarezivač olovaka

Post by dejanalfa »

Sta ce vam sestari kad ja imam cnc masinu ha...Ako hoces perfektan rez dodjes na cnc i gotovo za 10 min,a ako hoces da se mucis onda glodjes sam.Ipak mislim da ono gore nije mnogo jer zahteva i malu kompjutersku pripremu a i sama masina je reda velicine od 5000-10000evra a boga mi ima i mnogo skupljih.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

dejanalfa wrote:Sta ce vam sestari kad ja imam cnc masinu ha...
:) Eto!
Sestar mi treba najvise zato da bi nesto probao... relativno brzo... znaci odmah... danas... :)
Vise je takticka potreba nego strateska ;)
dejanalfa wrote:Ako hoces perfektan rez dodjes na cnc i gotovo za 10 min,a ako hoces da se mucis onda glodjes sam.Ipak mislim da ono gore nije mnogo jer zahteva i malu kompjutersku pripremu a i sama masina je reda velicine od 5000-10000evra a boga mi ima i mnogo skupljih.
To mi je jasno od pocetka... i to postujem... mada je malko teze naci ozbiljan cnc sa ravnim glodalima manjim od precnika 10mm... a da vlasnici rade i medijapan... sto, opet, za ove spomenute otvore sasvim lepo radi posao.... ali za neke sitne "djindjuve"... ne bas.
Post Reply