Brodski pod, izbor, izolacija, ugradnja (detaljno)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
petarpera
Dodavač alata

Brodski pod, izbor, izolacija, ugradnja (detaljno)

Post by petarpera »

Stavio bih brodski pod u sobi 4.65x3.8m (prozor je na zidu od 3.8m). Isključivo bih uzeo prodski pod sa žlebom, da ne bih morao da hoblujem.
Dakle treba mi par saveta.
1. Od kog drveta da tražim brodski pod, zato što mi rekoše da je čamov dosta mekan, a uglavnom se prodaje čamov. Da li ta mekoća zna da stvara problem? Može li se malo ublažiti nekim specifičnim lakom za parket?
2. Roštilj bih pravio od letvica 5x3 (3cm visina), pa me interesuje kako da uradim roštilj. Koliko sam ja skontao prvo bih trebao po jednu letvicu da stavim duž ivice svakog zida i onda ih ređam dalje na 50cm. Kako se to kucaju ekseri a da se kasnije ne vide odozgo?
3. Brodski pod se prodaje uglavnom 4m dužine. Dakle dvoumim se kako da ga orijentišem. Ako ga stavim duž zida od 3.8m imaću zanemarljiv odpad od 5%, neću morati da nastavljam, ali će svetlo padati upravo na daske pa će se videti spojevi. Ako ga postavim duž zida 4.65m svetlo će padati duž dasaka, kako i treba, ali ću morati da nastavljam. Znam da može i jedna i druga varijanta, ali je jedna sigurno bolja :), a neko ko se bavi time trebao bi da zna koja.
4. Izolacija:
a) Hidro - beton je već premazan nekom crnom smolom ali moguće je da je oštećena u međuvremenu. Da li je dovoljno da samo stavim najlon ispod svega?
b) Udarna buka - mislio sam da ispod letvica stavim termo silent ili filc klasican ili fonas tex, i kada ih utiplujem onda na letvice da ređam daske. Čak sam razmišljao da i na spoju letvica i dasaka stavim nešto od navedenog. Da li je neko imao takva iskustva?
c) Zvučna - Naši stari su stavljali pesak između roštilja. Ako neko zna koliko je delotvoran. To bi bila dosta jevtina varijanta. Skuplja je naravno azmafon ali proverena varijanta :).
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ti si sve ispricao i vidim da sve znas ali se malcice bojis ;)
zato logicki razmisljaj,cekic i testeru u ruke i radi :tummenupp:

p.s. ekseri se kucaju u falc na koso u staflicu ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ili jos bolje kupis odgovarajuce zabice. Njihovim klinovima ih pribijes u falc, a kroz nju zakucas u staflicu.
Izgledaju ovako samo su malo vece (ove su za lamperiju):
Image

Lepo je sto sutra ako treba nesto da radis, menjas, ne razbijas brodski pod, vec mozes lepo da ga izvadis.
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

tesko da ces moci da ne hoblujes brodski pod..:)
nije to sve idealno ni falc ni pod da bi mogao da odradis bez hoblovanja..
veciti optimista
Zarezivač olovaka

Post by veciti optimista »

Sto se tice tvrdoce, istina je da je camovina naj meksa, bilo bi idealno ako bi mogao da stavis, na primer od hrasta ili jasena ali bi ti od cene otpale, ne samo usi, nego i ostali ekstremiteti. Zato probaj da nadjes brodski pod od arisa, on ima dva puta vecu tvrdocu , a spada u cetinare i po svojoj prirodi, a i po ceni ( cpc daska je do 400eur/m3 )
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

po meni brodski pod od borovine je zakon :tummenupp:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ivan bk
Zarezivač olovaka

Post by ivan bk »

uradis rostilj od stafli,a izmedju stafli stavis presovanu trsku 5mm.bitno je samo da ti je dobro uradjena hidroizolacija poda jer trska ima neogranicen vek trajanja kad je u suvom.i u nju nece nikakvi insekti i glodari.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

slazem se sa singerom ..od borovine bi bilo najbolje ali ja ne bi zakivo ekserima nego bi lijepio za beton

Zasto? ja sam sebi uradio prije 11 godina na isti nacin ko sto si ti zamislio (stafle / rostilj pa zakivanje ekserima ) Brodski pod je proso kroz susaru ali je opet nakon godinu dana pokazo na gotovo svim sastavima ali sam zato komsiji prije 5-6 godina lijepio i stoji i danas isti On je kupio lepilo za parket ..koji ne sjecam se al je i pod uzeo dosta dobro obradjen i cinkovan po duzini
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Kao prvo imam ga ? !! 5x3 štafle takođe ali je ? Stiropor između štafli ! Ako nestavljaš najlon i pesak (koji mislim da ti neće pomoći ) a nemaš stiropor ? Bolje od toga postoji ? E šta je To ! Evo ovako pazi 56 lopata piljevine pa pola džaka cementa i 2/3 kreča negašenog u prahu ? malo vode i prevrćeš gomilu dok se ne izmeša dobro 3-4 puta najbolje piljevina u krug pa usredinu rupu sa cementom i krečom I sve mešaš lopatom ! Posle između redova štafli baciš i izravnaš dok je sveže dan dva pustiš da se osuši i amin ! To je stari ali moderan recept za izolaciu ! ceo moj tavan je od toga nema zime ! Pazi samo da piljevina nebude jako sitna !! Najbolja je od nekog arbihtovanja ili od grubo sečene u pilanama ! Naravno sve na beton direktno ,posle možeš gaziti po tome jače je od stirodura i stiropora ! Pazi na odnos vode i cementa mora biti vlažno sve ! Pozz ! :) ( najeftinija izolacija )
Last edited by MapleMan on 17 Sep 2011 23:44, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
DebeliKer
Zarezivač olovaka

Post by DebeliKer »

Pozdrav od mene!
Nov sam na forumu i ima veoma dobrih saveta koje polako upijam i sprovodim u praksu pa hvala svima koji odgovaraju na pitanja nama likovima koji nemaju pojma o zanatu. :-)
Trebao bih da postavljam brodski pod od čamovine (uvoz iz Austrije,pakovan u najlon) i odlučio sam se na letvice 3 cm debljine,da ne bih morao da skraćujem vrata, a između stiropor.
Moja pitanja su sledeća:
-Pošto sam na spratu kuće i pod mi je samo izliveni beton bez izolacije da li bi preporučili da stavljam nešto između letvi za roštilj ili je dovoljno da ih utiplujem pravo u beton?
-Koji stiropor da koristim? Da li je dovoljan 17 grama ili bih morao neki tvrđi?
-Neki stolar mi je juče rekao da obavezno pre tiplanja zalepim letve za beton,onda da ih utiplam pa da lepkom za drvo prvo zalepim brodski pod pa onda da ga prikucam.Da li mi je sve to neophodno pošto prvi put čujem za to ili je dovoljno samo da se utiplaju letve i prikuca b.pod za njih?
Unapred hvala za odgovore i nadam se da će biti brzi jer za par dana počinjem sa ovom rabotom :-)
parketar
Majstor

Post by parketar »

Ne lepi brodski pod za letve posto drvo mora da radi.Samo tipluj i kucaj ekserima.Ne vidim razlog zasto bi ih lepio neznam sta bi dobio time.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ili, umesto da kucas br. pod za letve, koristi ovo: http://www.interdompaneli.com/cgi/cat.php?mc=21
Em drvo moze lakse da radi, em ako bude problema sa sirenjem/skupljanjem mozes da ga prepakujes a da ga ne ostetis.
DebeliKer
Zarezivač olovaka

Post by DebeliKer »

Hvala na odgovorima.Ni meni tu nije bilo smisla sa lepljenjem ali reko da pitam.A šta mislite o stiroporu?Da li je dovoljno 17 grama ili nešto tvrđe?20 grama?Da li mi treba ispod štafli najlon ili nešto zbog vlage?
Last edited by DebeliKer on 25 Oct 2011 20:15, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tvrdoca ti neigra veliku ulogu tako da mozes i obican 12 gramski :)
DebeliKer
Zarezivač olovaka

Post by DebeliKer »

Ok.Bitno mi je zbog uštede.Tvrđi=skuplji
Post Reply