Farba za farbanje krevetca

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Milan

Farba za farbanje krevetca

Post by Milan »

Evo sta me muci.
Posto cu uskoro dobiti bebu hocu da svoj krevetac malo sredim kako bi i moje dete moglo da ga koristi.
Konkretno interesuje me kojom farbom bi to trebao da odradim (posto znam da su neke farbe otrovne - na bazi olova, a bebe svasta stavljaju u usta). Hteo sam da to bude neka farba u spreju jer nemam previse strpljeja za četkice i valjke.
Ovde ( u mom gradu ) sam našao neke Italijanske boje sa nitro podlogom. Da li to odgovara ili ne i sem šmirglanja da li bi trebalo da odradim jos nedto pre farbanja.
Unapred hvala,
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Uzmi najbolje lak na vodenoj bazi

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice boja sa olovom one su prestale da se proizvode jos 70-tih godina.
Svaka boja koju danas mozes da kupis u prodavnici a koja stvara film, nakon sto se osusi je potpuno bezopasna. Otprilike mogao bi bez problema da je pojedes, ali tek nakon sto se osusi.
Ako radis sa bojama na nitro bazi, moras da potpuno odstranis staru boju, znaci da dodjes do golog drveta, posto ce nitro podici staru ili npraviti od nje "freska efekat". Bilo bi pozeljno da prvo naneses neku osnovnu za drvo, isto na nitro bazi.
tisler
Precizni šegrt

Post by tisler »

marko enter a sto na vodenoj bazi?

ja se slazem sa mboletom da danasnja boja je sasvim bezopasna.ja sam radio svom detetu krevetac od medijapanom i farbao sa poliuretanskom bojom,od ika italijanska boja.pa sam zadovoljan.:/
izvinite na moj slabi srpski jezik ali trudim se
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Може и шелак. Он је најбезопаснији, а користи се и у прехрамбенојиндустрији и фармацији (нпр. капсуле антибиотика). Али колико знам, код нас се може наћи само сликарски (разређен), који је вероватно скупљи. Њега можеш намазати четком, тј. не треба ти јастуче.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaboravih, postoji verovatnoca da stara boja na tom krevecu sadrzi olovo (napisao si da je tvoj krevetac, pa nisam siguran da li je mozda koriscen kad si ti bio mali).
Bez obzira na to, a pogotovu ako takva mogucnost postoji, pri skidanju stare boje (bilo smirglom bilo fenom) koristi barem papirnu masku, i ako koristis fen po mogucstvu radi na otvorenom (osusena boja nije otrovna, ali isparenja pri njenom sagorevanju jesu).
Milan

Post by Milan »

Hvala na savetima.
U neko novootvorenoj radnji pronasao sam neke boje takodje u spreju ali njihova osnova je akrilna.
Prodavac kaze da to znavi da je radjena na vodenoj osnobi (bazi).
Da li je to tacno i ako jeste da li mi preporucujete takvu vrstu boje
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prodavac, nazlost kao i obicno, nema pojma.
To sto su boje akrilne nema nikakve veze sa tim sta im je rastvarac. Vecina akrilnih boja u spreju je na nitro bazi (ustvari sve koje sam do danas video, a video sam i probao maltene sve koje mogu da se nadju na trzistu).

Kao sto rekoh, to sto su na nitro bazi ce ti smetati samo dok farbas, nakon sto se osuse, te boje su potpuno bezbedne (mogao bi njima da farbas tanjire iz kojih jedes). Generalno te akrilne boje se najcesce koriste za automobile. Izuzetno su izdrzljive. Suse se jako brzo (reda 20 minuta su suve na dodir, a nakon 40min do dva sata mogu da se smirglaju). Nitro baza ima prednost da isparava jako brzo, tako da se "miomiris" ne oseca dugo.
Post Reply