Preporuka za kupovinu

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
malli
Majstor početnik

Preporuka za kupovinu

Post by malli »

Trenutno imam ovako nešto.

Image

Kupljena je 04. 04. 2005. Tada nisam ja birao već kupila firma. A ja onda učinim dobro delo i ostavim je za sebe da se ne baci.

Tako da je ovo ujedno i preporuka za one koji kupuju akumulatorsku bušilicu za povremene poslove, nije radila svaki dan ali kada je

radila nisam je štedeo. I izdržala je po meni dosta iako je amaterska. Još uvek radi ali mislim da je na izdisaju,

Mene sada interesuje šta da gledam kada budem kupovao novu, ne interesuje me marka jer na to znam odgovor Makita Metabo Bosch...

Interesuje me koliko V koliko Ah i šta se još gleda sobzirom da ću opet uzeti amatersku. Koliko sam shvatio baterije da budu litium-jonske i

šta još?

Pozzz. :tummenupp:
Nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Kada neko nema ogranicenje u parama onda ide (ne obavezno tim redom):
Makita, Bosch,Fein, Festool, Flex,Aeg, Kress, DeWalt, Hitachi, Panasonic, Protool(moj favorit), Festool, Milvaukaukauukauke, Metabo, Iskra pro...

Kada se kupuje hobi (skromniji budzet, tako je mahom kod mene bilo, jerbo ja stime leba ne zaradjujem) onda ide na tvoje pitanja kontra pitanje:

Koliko se para ima za to se kupuje najvise Nm-a i Ah-a, nema neke pameti...konkretno u hobi programu najvise volim Boscha zelembaca i B&D...

S obzirom na moje potrebe ja imam malu safilicu od B&D i lepo radi kada je upotrebim (mada su mi srafcigeri koje sam u medju vremenu kupovao premasili cenu iste)...

Tako da, daj nam budzet pa da vidnemo.

p.s

Dalje ako ti je ta odgovarala kupi neku koja ima slicne karakteristike.

Najvise se gleda kako lezi u ruci da li ima dve baterije, da lepo baterije nalezu, kakav je futer, 12 V je dovoljno (ako ces LI-on onda ima da budes przen sa budzetom) i to je to.

Vidi sam neku koja ti se dopala linkuj nam taj model pa da vidimo ima li je neko...

Ovde ima boga oca modela od jedne firme http://www.bosch-do-it.rs/boptocs2-rs/K ... /index.htm (bez cena)

Ovde druga firma i jos mnoge druge sa cenama http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... egorija/0/

Ma ce se nakupi cirka 30 i vise modela u razmatranje...

Mozda je ovakav pregled jos i najbolji http://www.odigledolokomotive.rs/katego ... icni-alat/
Last edited by ArtCool on 03 Sep 2011 02:25, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Perles uopste nije amaterski alat. Iskra Ero jeste.
To sto je baterija otisla ne znaci da treba da otpises srafilicu
Mozes da promenis baterije, a imas i drugo resenje da ga preradis na struju. Pogledaj ovde kako je Stari resio problem viewtopic.php?id=3156
I ja srafilicu koristim kao i ti par puta u mesec dana, a kad mi je trebala baterija je bila uvek prazna, pa sam imao malo koriti od nje.
Pre par meseci sam nasao Skil 6222 elektricnu srafilicu (50 eura) i sad nemam problema sa baterijama, punjenjem i sl. Za amatersdki rad je puna kapa. Problem je samo dok se naviknes na kabl, ima ga 6 metara.
Last edited by dikar on 03 Sep 2011 10:16, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

dikar wrote:To sto je baterija otisla ne znaci da treba da otpises srafilicu
Pa sad zavisi od cene nove baterije (mada se moze uraditi i refabrikacija).
li-on baterije su jako dobre po pitanju stajanja dugo drze, i uopste su kvalitetenije (lakse, manje kabasti sistemi) ali ja ne znam ima li ikakva masina ispod 150 evra.

Ma bre sve kosta ko djavo, jeftinije je kupiti sve novo od China boysa nego icim se vise mlatiti...ali kada se mora onda se mora.

Meni je moranje da zaradim, a da potrosim (i to na alat zarad gusta, mi je cak i previse lako).
Sada mi je alat postao svrha sam po sebi...

O ovome se pricalo pomalo vec viewtopic.php?id=3156
Last edited by ArtCool on 03 Sep 2011 11:12, edited 1 time in total.
malli
Majstor početnik

Post by malli »

dikar wrote:Perles uopste nije amaterski alat. Iskra Ero jeste.
To sto je baterija otisla ne znaci da treba da otpises srafilicu
Mozes da promenis baterije, a imas i drugo resenje da ga preradis na struju. Pogledaj ovde kako je Stari resio problem viewtopic.php?id=3156
I ja srafilicu koristim kao i ti par puta u mesec dana, a kad mi je trebala baterija je bila uvek prazna, pa sam imao malo koriti od nje.
Pre par meseci sam nasao Skil 6222 elektricnu srafilicu (50 eura) i sad nemam problema sa baterijama, punjenjem i sl. Za amatersdki rad je puna kapa. Problem je samo dok se naviknes na kabl, ima ga 6 metara.
Više mi se sviđa i mislim da je bolje uzeti tu sa kablon. Daj reci nešto više o njoj dali ima razlike u odnosu na akumulatorsku. Kako se pokazala za sada kod tebe, ima li

kakvih mana? A cena joj je prihvatljiva. :tummenupp:
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ja jesam zadovoljan ( mada moj sin je vise koristi) ovom srafilicom/busilicom jedino sto treba je da se naviknes na kabl ova 6222 ima 6 m,a 6223 ima 10 metara kabla evo ti link
http://skileurope.com/catalogue/lng/GE/ ... F0156222AA
a ovde imas okvirne cene
http://www.idealo.de/preisvergleich/Lis ... 22-ab.html

Artcoole nisam ni mislio da ugura li-ion baterije, (razlog preskupe su) mislio sam na Ni-mh il Ni-cd.
Li-ion tehnologija a ova nova generacija srafilica za amatera su skupe, Mada na Alibaba kinezi su poceli da nude interesante modele (jeftinije)
Mislim da ce cena pasti za 2-3 godine
Last edited by dikar on 03 Sep 2011 13:01, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako se menja tip baterije, treba racunati i na promenu punjaca. Cesto punjaci za Ni-Cd, jednostavno nisu napravljeni za punjenje Ni-Mh, o Li-ion da ne govorimo.
Ove male na sturuju nisam probao. Probao sam par velikih (formata standardne busilice), i najveci problem je bila velicina odnosno tezina. Zato mi ove formata aku srafilice deluju interesantno.
Naravno treba se navici na gajtan, ne moze da se radi bas svuda gde i baterijskom, ali svaka prednost obicno ima i neku manu, i obrnuto. Inace ove druge ne bi ni postojale.
malli
Majstor početnik

Post by malli »

Našao: http://www.getalati.rs/index.php?route= ... CM&page=18

Ova moja još uvek radi mada smanjenim kapacitetom ali pošto je sa 2 baterije dok sa jednom radim druga se puni mada nekada moram i da

čekam. Još ću da vidim ovoga meseca bih trebao malo da je "preznojim". Ali u svakom slučaju sledeća je ona na redu i to sa kablom. Ja za bolje

i nisam. Hvala svima na savetima. :tummenupp:
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mbole wrote:Ako se menja tip baterije, treba racunati i na promenu punjaca. Cesto punjaci za Ni-Cd, jednostavno nisu napravljeni za punjenje Ni-Mh, o Li-ion da ne govorimo.
Ove male na sturuju nisam probao. Probao sam par velikih (formata standardne busilice), i najveci problem je bila velicina odnosno tezina. Zato mi ove formata aku srafilice deluju interesantno.
Naravno treba se navici na gajtan, ne moze da se radi bas svuda gde i baterijskom, ali svaka prednost obicno ima i neku manu, i obrnuto. Inace ove druge ne bi ni postojale.
Za punjace da su razliciti to sam zaboravio.
Sto se tice velikih srafilica u pravu si teske su, pre svega su namenjene za gips-karton instalacije is sl. Imam i jednu takvu Soma 710w uvrce samorezni sraf u vinklu za 2-3 sekunde, ali za ivericu nije mada srafi i ivericu. Problem je tezina ova moja je oko 3kgr.
A ova Skilova je po karakteristikama slaba (220v x 0.45A= 100w) mada ivericu mdf, drvo srafi dobro. Laka je i ima dobar balans.
Last edited by dikar on 04 Sep 2011 12:35, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nisam sve procitao pa se izvinjavam ako je neko vec pomenuo ovu mogucnost!

U servisu gdje nosim alat (uglavnom DeWalt) imaju neku stvarcicu za "ozivljavanje" baterija. Koristenjem, baterija polako smanjuje nivo punjenja pa se tako smanjuje i njena snaga i oni joj tamo odrade "reset" pa se opet vise napuni i vise traje! Preporuka servisera je da ne treba cekati da baterija skroz izgubi moc punjenja vec cesce ponavljati postupak. Ovo valjda vazi za starije Ni-Cd, a ne za Li-ion baterije!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ove dve stvari koristim u kombinaciji i odlicno se pokazalo.
Bosch od 170 evra

Image

i Einhel od 29 evra
Image
s tim da je ovoj posle drugog punjenja otisla baterija, u roku dve nedelje su zamenili komplet alat,
sada radi bez problema(koristim par meseci intezivno).
malli
Majstor početnik

Post by malli »

branimir wrote:Ove dve stvari koristim u kombinaciji i odlicno se pokazalo.
Bosch od 170 evra

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/77_bosch.png[/url]

i Einhel od 29 evra
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/77_einh.png[/url]
s tim da je ovoj posle drugog punjenja otisla baterija, u roku dve nedelje su zamenili komplet alat,
sada radi bez problema(koristim par meseci intezivno).
170 evra mi je mnogo ja sa njom ne radim svaki dan nego par puta mesečno. Kada umre baba u Americi onda ću kupiti tako nešto.

Nego kada smo već kod boša danas sam išao u prodavnicu alata i zapalo mi je za oko nešto ovako http://www.shuruping.ru/spares/25971

Interesuje me dali vredi ovako nešto uzeti, kakva su vaša iskustva sa boš glodalima? Inače cena 27e. :tummenupp:
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

@branimir
Interesuje me dali vredi ovako nešto uzeti, kakva su vaša iskustva sa boš glodalima? Inače cena 27e.

Koliko ja imam iskustva sa Bosch reznim alatom, nije bas sjajan ali zavrsava posao.
Bosch jos uvek nije determinisao lokaciju po svetu gde mu je najeftinije da radi, pa ne moze da prati kvalitet proizvodnje.
Pa sada i ono sto je u Spaniji izradjeno moze biti bolje nego u Nemackoj.

Po pitanju glodala ima drugih firmi (koje bolje drze ostrinu alata) ali cena po komadu bude kao za taj komplet koji si naveo.
Last edited by ArtCool on 06 Sep 2011 03:47, edited 1 time in total.
Post Reply