Koju keksericu kupiti ?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

dikar wrote:Pa stara Iskra uopste nije bila "naivna" masinica. Za KZ 55 sam dao pola plate, posle 2 godine mi je crkao rotor, sam rotor je kostao 150 dem ili 75 eura.
Давали смо ми веееелике паре и за јскру и за Горење и за.... да не набрајам више. Нисмо давали толико што је то био квалитет него зато што бољег није било на нашем тржишту!
Иданас се насмејем на најлон-пијаци кад ми траже много за полован шублер са речима "то је МЕБА!!!!" , а такви никад нису ни видели а камо ли користили на пример Митутојо мерне алате!
јста ствар и са Униор алатом. Не знају "мајстори" шта је Ђталвил, Гедора, Белцер........
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Znam i sta je Stahlwile i Gedora i Blecer i Findor i jos par marki... Radio sa njima, automehanicarski posao (znaci nista nezno).
I dan danas imam garnituru Uniorovih LSI srafcigera i gedora. Kupljeni su negde 1984-5.
Ne kazem da ove firme nisu pravile kvalitetniji alat, ali njehova cena je uvek bila dosta veca nego Uniora.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Иквалитет професоре, и квалитет! дооооста већи него униор!!!
Упореди дебљину рукохвата обичног виљушкастог кључа шталвил и униор. Узми шублер па измери отвор кључа...
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A sta sam ja drugo napisao?
Koliko para toliko i muzike.
A polomio sam ja savim pristojnu kolicinu "Gedore" i "Findor" gedora (da ne kazem nasadnih kljuceva), dok sam radio u ZCZ.
Debljina rukohvata je najnebitnija stvar za jedan kljuc. Kljuc nikada nece puci na rukohvatu, uvek se "razvali" viljuska.
Ajd da ponovim ja sam 5-6 godina radio svaki dan i sa jednim i sa drugim kljucevima, 8 sati u smeni i posle toga nedefinisano vreme u privatnoj garazi (nekad sat vremena, nekad do ujutru).
Svaka cast stahlwile-u i gedore-u, ali unioru nista nije falilo. Pogotovu za razliku u novcima. Kad bi trebalo da procenjujem, unior je imao bolji odnos para/muzike.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

sloba10 wrote:
dikar wrote:Pa stara Iskra uopste nije bila "naivna" masinica. Za KZ 55 sam dao pola plate, posle 2 godine mi je crkao rotor, sam rotor je kostao 150 dem ili 75 eura.
Давали смо ми веееелике паре и за јскру и за Горење и за.... да не набрајам више. Нисмо давали толико што је то био квалитет него зато што бољег није било на нашем тржишту!
........
Tacno Slobo veeelike pare su bile. U to doba bilo je Boscha. Festo je tad usao u Jugu preko Dalmacije (iz Splita mislim) imali su i firmu Festo -Dalmacija. Festo sa sinom je kostao malo bogatstvo, 7-8 puta je bio skuplji od Iskre.
Inace Iskru sam cenio kao alat dok se nije pokvarila. Nastradao je puzasti navoj na rotoru, a taj puz pogoni mali zupcanik koji nosi testeru. Koliko se razumem u mehaniku mogli su taj zucanik da naprave od slabijeg materijala pa da zupcanik rikne.
Isti kvar mi se desio i sa vibracijkom brusilicom od 150 ili 160w. Sreca da su te rotore radili u Mikronu Prilep pa sam prosao sa 80 maraka.
Imam I zutog Einhela i jednog Raidera obadva rade ali preciznost im je 0 u odnosu na iskrin cirkular. Zato sam ga dao opet na opravku.
Inace sam razmisljao da Einhelu izvadim papucu i da ga stavim na pleh od 3-4 mm i onda da navarim delove za stelovanje.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

mbole wrote:A sta sam ja drugo napisao?
Koliko para toliko i muzike.
A polomio sam ja savim pristojnu kolicinu "Gedore" i "Findor" gedora (da ne kazem nasadnih kljuceva), dok sam radio u ZCZ.
Debljina rukohvata je najnebitnija stvar za jedan kljuc. Kljuc nikada nece puci na rukohvatu, uvek se "razvali" viljuska.
Ajd da ponovim ja sam 5-6 godina radio svaki dan i sa jednim i sa drugim kljucevima, 8 sati u smeni i posle toga nedefinisano vreme u privatnoj garazi (nekad sat vremena, nekad do ujutru).
Svaka cast stahlwile-u i gedore-u, ali unioru nista nije falilo. Pogotovu za razliku u novcima. Kad bi trebalo da procenjujem, unior je imao bolji odnos para/muzike.
Па и мене ових пет гарнитура шталвил насадних кључева (да не кажем "гедора":tillfreds:) сасвим добро служе задњих четрдесетак година. А користим их и на пнеуматском кључу а имао сам и ручни алат који је помоћу опруге и тега одвијао или откидао сваки шраф (украли ми га завидни :forbannad:)
А о " odnos para/muzike" сам се овде начитао како ништа осим маките девалта и да не набрајам даље не ваља. Ја задњих година купујем алат до 50€ (однос примања/предвиђени рок (мог) трајања :D) и служи ме. Не могу нешто да се хвалим а ни да се жалим! Знам шта сам купио и ћутим и радим

9
Дођох, видех, побледех
pista
Zarezivač olovaka

Post by pista »

Nema tog alata koje se ne moze slomiti ili pokvariti. Ako ispravno koristis i odrzavas svoj profi alat dugo ce ti trajati, i mozes se osloniti na njega. I iz mog iskustva nema puno veze sa markom alata, vazno je od poznate firme i profi. Ja sam poceo sa jeftinim alatom i sve mi je pocrkalo u roku od 6meseci, namucio se zbog loseg rada i otkazivanja kad ti je najvise potreban. Sad kupujem samo poznato i ne zalim niti jedan cent koji sam dao za njih. Dajem dosta para za alat i uzivam da radim sa njima, moja je deviza da svaki alat koji mi olaksava i ubrzava moj rad je isplativa.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pametno zboris ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Opet odosmo malo u off topic.
U startu imamo mladog entuzijastu, ima nesto alata i projekat -pcelarske kosnice i puno pitanja u vezi alata.
Posto ima Wolcraftov univerzalni stol i cirkular moj je savet bio da pokusa da Iskru montira na stol. Svakako da su Metabo, Bosch, Makita bolji izbor od Iskre, Jos bolji su Festo i Mafell ali to kosta.
Za keksaricu logican savet je Festov Domino, sa koferom domina kosta skoro 1000 eura. Bolje resenje nece naci za sad.
Po meni ova resenja malo piju vodu za pcelarske kosnice. kad ce se to sve isplatiti. Ovde u Makedoniju kosnice idu od 40-50 eura kod Vas gore ne znam. Opet da ponovim ona dva moja pcelara kosnice sklapaju Moment 3 pva lepkom (Titebond nema ovde) i srafovima, Jedan reze daske Einhel stolnim cirkularom od 800w a drugi ima hobi 89.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako ih tako spajaju, onda je taj spoj kilav.
Lepak ne drzi ni malo na celu daske. Zbog toga su tipl i keks i izmisljeni.
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

Ajde i ja malo da se ukljucim.Vise od dve decenije samo za sebe pravim kosnice.Daske nastavaka ranije spajao sam lajsnama lesonita.Lepo narezem listom cirkulara zljeb u celo daske,ubacim lepak,traku lesonita i spoj je gotov.Naravno celo daske je obradjeno preko dihta ili abrihtera.Neki stolari u to vreme imali su kvalitetne kombinovane masine pa su po nekad i meni cela daske za spajanje "grebali"namenskim glodalom.Opet malo lepka,kvalitetnijeg i to je sve.Pre par godina kao sto sam napisao kupio sam Womax keksericu.Nije ona nekakva dobra stolarska violina.Ali ona za ove namene zavrsava posao.Zato i dalje tvrdim da ako covek koristi keksericu za amaterske radove,kosnice itd ne treba da baca novac.
Isto i kod nas su kosnice oko 40 evra.Odgovorno tvrdim da gotovi nastavci kod firmi koje to rade za trziste daske ne keksuju vec samo spajaju dobrim lepkom.Zato stranice spajaju lastinim repom.
Titebond kod nas kosta oko 5 evra za 1/2kg.
Pozdrav.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa Bane, samo lepak i lepak na lastinom repu ili cinku se prilicno razlikuju.
Ako mislis da daske za stranicu medjusobno spajaju samo lepkom, to nije problem, duz godova lepak drzi savrseno, i tu keksici samo sluze da lepo poravnaju dasku. Spoj je i bez njih vise nego dovoljno jak.
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

Profesor je napisao:

Ako mislis da daske za stranicu medjusobno spajaju samo lepkom, to nije problem, duz godova lepak drzi savrseno, i tu keksici samo sluze da lepo poravnaju dasku. Spoj je i bez njih vise nego dovoljno jak

Tako i ja mislim.Keksici lepo poravnjaju dasku. Ali ako se daske lepo obrade na 20mm dihtom onda su nepotrebni.Sve to lepo znam i opet stavim komad,dva keksica,sto je sigurno sigurno. :/
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ja sam gomilu kosnica napravio tako sto sam na jednom boku profrezovo muski zljeb 10x10 a na kratkim komadima prosao frezerom 10 i ostavio 10mm od ivice taj isti zenski nut i satavio. Spoj je idealno tacan nema lufta nigde sto je bitno za kosnicu a lako se radi. Posto dosta zurim jos par klanfi udarim pneumatskim pistoljem sa strana i nastavak je gotov cvrst tacan i jak.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

A može i ovako : http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj

Tako sam napravio dva nukleusa, ojačani vijcima.
Post Reply