Koju keksericu kupiti ?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

I ja ih radio za mene i brata lijepkom i sarafima i ne cuju vec treca godina!!!

E jos da ima sta da se vrca ove godine pokrenuo bih temu o pravljenju vrcaljke!:(
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

Ima da se vrca i to bogato.Koliko ja znam vrcaljke se jos uvek prave od inox-a.Drvene su mozda nekada postojale.;)
mikijevski
Šegrt

Post by mikijevski »

dikar wrote:I ja sam gledao i perlesov site http://www.perles.com/default-1.html i katalog i iskra ero site http://www.iskra-ero.com/default-10000.html keksaricu nema, bice da su je povukli iz prodaje
Ima jos jedan slovenacki site koji petlja sa imenom ISKRA a to je pekerov site http://www.pecker.si/?subpageid=127. Pecker nudi keksericu, ali pod sopstvenim brandom , a veoma podseca na Womax modele i po ceni i po izgledu.

Inace imam dva prijatelja pcelara od opreme za spajanje imaju samo aku srafilice, koriste pva lepak Moment 3 i sa 3 srafa srafe stranice sanduka
(kosnice) Ti spojevi drze godinama,
Evo linlk za perles keksericu http://www.svezakucuidom.com/proizvodi. ... &qorderby=

znam da je nema u katalogu, to i mene cudi. Nema je ni u Vermi u Zg koja je ovlasteni trgovac za Perles, ali kada sam
zvao covjek mi nije rekao da ne postoji, samo da je nema !
I ja sam svoje LR nastavke pojacavao sa aku busilicom. Ali sad zelim proizvoditi svoje nastavke, a za LR nastavak
treba spajati dasku jer je nastavak sirok. U tu svrhu sam već kupio Metabo OFE 1229 signal ručnu glodalicu !
Sa njom imam plan raditi onaj rub gdje sjedaju ramice u LR nastavak. Takoder sam kupio i nekakav Njemacki stol za glodalicu,
rucni cilkular i ubodnu pilu ! Sada mi samo fali kekserica !
Za tri tjedna mi dolazi i MIO neki stroj sa kojim imam u planu obradivati dasku. Rekao mi je
kolega da ima dikericu i da mi to treba, ja sam samo vidio da ima cirkular. Njemu stoji vec godinama tako da sam ga dobio
za jednog janjca !!!
Inace sam nov u ovome, pogotovo stom se tice ovog stroja MIO, tako da su svi savjeti dobrodosli.

srdacan pozdrav

mikijevski
mikijevski
Šegrt

Post by mikijevski »

Sasa wrote:I ja ih radio za mene i brata lijepkom i sarafima i ne cuju vec treca godina!!!

E jos da ima sta da se vrca ove godine pokrenuo bih temu o pravljenju vrcaljke!:(
Moje vrcaljke nisu rucni rad, ja sam kupovne vrcaljke na ručni pogon prepravio na EL.
tj na stare Iskrine bušilice. Brzinu okretaja reguliram dimmerom, radi savrseno, a i ruka ne boli, he he !
Otac mi je bio skeptican, ali i on se odusevio na ovogodisnjem vrcanju !
Recite kako da stavim slike, mislim da imam par slika !
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da bi izbegao nedoumice, najbolje je da lepo pozoves direktno Perles:
perles@hidria.com
tel: +386 4 20 76 400
fax: +386 4 20 76 402
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole keksarica postoji.
Na google search ima 2--3 strane uglavnom Poljska i Bugarska http://www.google.com/search?q=PERLES+L ... =firefox-a
Inace ja bih uzeo peckerovu, lane sam je gledao u jednoj radnji, delovala je jako cvrsto nije bilo nikakvog zazora ili klackanja. jedino nije imala cenu, pa je ostalo za sledeci put, a sledeci put je imala cenu ali mene je prosla zelja za keksericu :)
pista
Zarezivač olovaka

Post by pista »

Moje iskustvo.
Kupio sam einhell za nekih 40 eura, doneo kuci i uradio jedan posao. Toliko sam se iznervirao sta sam uzeo, da sam odma poklonio komsiji. Imitacija dewalt ali losa. Kupio odma Makitu za 350eu i derem je vec 5 godina skoro svaki dan. Svaki put ocistim i malo podmazem, radi kao i prvi dan. Jedina za koju bi menjao je Lamelo, ali su mnogo skuplje od ovih poznatih. Ako ces puno da radis nemoj ni da razmislljas da kupujes nesto jeftino. 40 eura sam cisto bacio a ovih 350 mi se vratilo vec nekoliko puta.
Last edited by pista on 12 Aug 2011 23:15, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mikijevski MIO hobi 83 i 89 nisu "neke" masine, za amaterske potrebe su sasvim ok, pogotovo za pcelare, mada ima dosta stolara koji rade i ozbiljnu stolariju sa ovom masinom. Potrazi po forumu ima dosta komentara.
Pre nego sto je ukjucis poprskaj sa WD 40 ekscentre ploca, tako ces lakse nastelovati ploce.
Svakako proverii osovinu abrihtera, ako je dugo stajala mozda su lezajevi zapeceni, a moze da se javi i korozija na spoju osovina-lezaj (meni je "pojela" nekih 0.5mm osovine)
Last edited by dikar on 12 Aug 2011 23:08, edited 1 time in total.
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

Mikijevski:
Sa njom imam plan raditi onaj rub gdje sjedaju ramice u LR nastavak.

Ja to radim cirkularom.Taj rub je 22mm i debljine 10mm.Glodalom iz jednog cuga ne mozes da izvuces.Vidijskim listom za cirkular iz dva poteza skidas zeljenu dimenziju.
Upznao sam nekoliko profesionalnih stolara koji stranice nastavka ne spajaju keksovima vec direktno stavljaju vlago otporan lepak za drvo.Da ne lupam ali mislim da se zove Tait bond ili tako nekako.
Ja koristim keksericu,kao sto sam napisao i obavezno kvalitetniji lepak za drvo.Na 504mm stavljam dva keksa.Podnjace i krovove moze i jedan keks.
Zato sam i napisao da ne bacas pare na skupu masinu kada ti za taj posao i jeftinija zavrsava posao.Najbolje je da list te kekserice bude kvalitetniji.Meni Einhell odlicno zavrsava posao.
Pozdrav
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

pista wrote:.......... Ako ces puno da radis nemoj ni da razmislljas da kupujes nesto jeftino. ...............
Sa ovim se apsolutno slazem. Tek tada postoji ekonomska opravdanost za ulozeni novac.
Inace i ja sam bacio 40 eura za kinesku elektricnu testeru (zagu). posle 15 minuta je pregoreo mac. pa sam kupio drugi + pumpicu za ulje(stara nije radila zato je izgoreo mac). Sa novom opremom posle 10-tak rezova opet je bilo isto. Opet novi mac, nov lanac i jos 10 rezova otisao je motor sve u svemu ta zaga me je kostala oko 100 eura, a za 100 eura ima sasvim pristojna Alpina.
Sto ces niko nije savrsen :)
Last edited by dikar on 12 Aug 2011 23:36, edited 1 time in total.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Mislim da sve ovisi o tome kolko se namjerava raditi sa alatom.Ja iskreno uvijek volim uzeti bolji kvalitetniji alat a samim time je i skuplji.Ova tema se razvila u ljepu raspravu i sa dosta zanimljivih informacija u vezi samih košnica jer od žene mi brat ima namjeru izrađivati košnice tako da je svaki prijedlog i iskustvo dobro došli.
Å ta se pak tiče MIO Standard hobi mašine imao sam loše mišljenje o njoj ne stjecajem svog iskustva već iz tema na našem forumu,ali me naš kolega Singer iz svojih iskustava uvjerio da je mašinica sasvim zadovoljavajuća za jednog hobistu i onog koji ima u planu raditi košnice.
Naravno neke prilagodbe je predložio i uglavnom mašina radi kako treba a dosta ovisi i naravno o čovjeku koji ju koristi,a to ćemo pustiti za drugu temu.
Å ta se tiče kekserice nisam vidio Perlesovu ali sam vidio njihovu glodalicu i alat mi djeluje sasvim solidno stoga mislim da bi i kekserica trebala da bude ok.
Čovijek sniva a Bog realizira!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Off topic
Strki ovako je izgledala moja hobi 89 ( zelena je bila moja, ona plava je kao ideja za nadgradnju cirkulara)
http://galerija.stolarskaradionica.com/ ... ssageBlock
Dok sam je imao, malo me je nervirala (stelovanje nozeva) , kad sam je prodao bio sam i jos sam tuzan. Takvu masinu vise nikad necu naci.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ni skupo ne znaci da je dobro.Kolega je sa MIO standardom odradio dosta kapitalnih
stvari(radi privatno).Uradio je male prepravke i koristi je maksimalno i odradjuje
poslove kao i one skuplje.Kao sto narodna kaze...I u ruke Mandusica Vuka svaka
sablja bice ubojita............Ovo dovoljno sve govori, masine ne cine majstora.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:Mbole keksarica postoji.
Na google search ima 2--3 strane uglavnom Poljska i Bugarska http://www.google.com/search?q=PERLES+L ... =firefox-a
Video sam da postoji kod Bugara i Poljaka, ali mi to nesto sumnjivo deluje.
Na perlesovom zvanicnom sajtu uopste ne postoji predstavnistvo u Bugarskoj, a kod njihovog predstavnika u Poljskoj takodje nema kekserice.
mikijevski
Šegrt

Post by mikijevski »

Branislav wrote:Mikijevski:
Sa njom imam plan raditi onaj rub gdje sjedaju ramice u LR nastavak.

Ja to radim cirkularom.Taj rub je 22mm i debljine 10mm.Glodalom iz jednog cuga ne mozes da izvuces.Vidijskim listom za cirkular iz dva poteza skidas zeljenu dimenziju.
Upznao sam nekoliko profesionalnih stolara koji stranice nastavka ne spajaju keksovima vec direktno stavljaju vlago otporan lepak za drvo.Da ne lupam ali mislim da se zove Tait bond ili tako nekako.
Ja koristim keksericu,kao sto sam napisao i obavezno kvalitetniji lepak za drvo.Na 504mm stavljam dva keksa.Podnjace i krovove moze i jedan keks.
Zato sam i napisao da ne bacas pare na skupu masinu kada ti za taj posao i jeftinija zavrsava posao.Najbolje je da list te kekserice bude kvalitetniji.Meni Einhell odlicno zavrsava posao.
Pozdrav
hebiga sad !!! Vec sam kupio glodalicu i stol, a rucni cilkular koji imam je od stare Iskre, star je oko 33 godine, jos Iskra nije ni
bila u crvenoj boji ! mislim da sa tim cilkularom ne bih mogao bas precizno odraditi taj run 22mm sa 10mm.
Inace rucni cirkular je oko 800-900 wati ! Moras uzeti u obzir da i nemam bas nekog iskustva sa tako preciznim poslovima!
Ali imam dobro volju i to mi je najbitnije! Keksericu cu kupiti da si olaksam spajanje stranice nastavaka !
Kupiti cu Makitu najvjerovatnije, necu neki skart, ostati ce mojem sinu u nasljede ako ce htjeti igrati sa drvetom i kosnicama !
Tako je i meni ostalo od oca dosta Iskrinog alata i to izuzetno cijenim !!!

Daj mi pomozite molim Vas !
Kada iskeksam jednu stranicu i zaljepim je kvalitetnim ljepilom, sta onda ?
Ja sam je mislio stisnuti sa velikim rucnim stegama ! A opet koliko cu stega trebati ako u danu npr. napravim 5 LR nastavaka.
Hebiga trebao bih nekakav stol sa nekakvim stolarskim skripcem !

I jos jedno pitanje, gdje ima dijelova i nozeva za taj MIO Standard konbinirku ?

Srdacan pozdrav

mikijevski
Post Reply