Farbanje hrastovih vrata izlozenih i suncu i kisi
- nesha bajc
- Zarezivač olovaka
Posle dugo vremena, mali savet. Kad su hrastova vrata izlozena suncu i kisi uvek savetujem tamniju nijansu vodene impregnacije npr. orah u jednom sloju. Dva sloja vodorazredive podloge i jedan sloj vodorazredivog laka. Takva zastita bi trebalo da traje oko 5 godina, ali to ipak zavisi od izlozenosti. Po meni kod drveta napolju treba koristiti pravilo sto tamnije i sto deblje. Dva nanosa podloge i laka bi trebalo da daju dovoljnu debljinu premaza koji bi mogao da trpi istezanje kada je toplo i skupljanje kada je hladno. Za dve godine blago brusenje i premazati novi sloj laka.
U medjuvremenu sam dobio savet da to uradim lakom HEMPEL 222. Citiram ceo predlog:
"Ako hoćeš stvarno biti miran, upotrebi lak Hempel 222. Bezbojan je, sjajan, otporan na UV, otporan i na habanje u tolikoj meri da se njime premazuju i manje prohodni drveni podovi. Otporan je i na morsku vodu. Opaka stvar..."
Zna li neko kakv je to lak (uljani, nitro, vodeni....) i ima li neko iskustva sa njim?
"Ako hoćeš stvarno biti miran, upotrebi lak Hempel 222. Bezbojan je, sjajan, otporan na UV, otporan i na habanje u tolikoj meri da se njime premazuju i manje prohodni drveni podovi. Otporan je i na morsku vodu. Opaka stvar..."
Zna li neko kakv je to lak (uljani, nitro, vodeni....) i ima li neko iskustva sa njim?
evo sad cu ti kazem, ja trenutno radim sa hempelovim (hrvatski)programom u pu varijanti jer radim jednu brodicu interijer i komplet restauraciju.
hempel je pravljen za nautiku prvenstveno(naravno sto neznaci da nemoze i za vrata)ali je poprilicno jaka cena(srecom tebi netreba velika kolicina).
sta hocu da kazem,unutrasnjost lakiram vodenim bezboljnim lakom iz sayerlack-ovog programa bas zbog velike vlage ,skupljanja i sirenja pri promenama temperature.
to sam ti rekao i na pocetku.
hempel je pravljen za nautiku prvenstveno(naravno sto neznaci da nemoze i za vrata)ali je poprilicno jaka cena(srecom tebi netreba velika kolicina).
sta hocu da kazem,unutrasnjost lakiram vodenim bezboljnim lakom iz sayerlack-ovog programa bas zbog velike vlage ,skupljanja i sirenja pri promenama temperature.
to sam ti rekao i na pocetku.

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!