Sto za rucni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

OK vjerujem, Sutra montiram cirkular na ploču pa javim kako je prošlo

još jednom hvala za čćđž :)
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

Montirano jutros ništa fancy sve sklepano za jednokratnu upotrebu (trebao sam izvuć neke letve) ali radi ko grom sad imam volju za napravit ploču sa vodilicama i malo to bolje napravit :))
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

I, naravno, okačiti neke slike, onako, usput... ;)
pinokio
Precizni šegrt

Post by pinokio »

Nikola jeli se sta odradilo po pitanju cirkulara,i ako jeste kakva su iskustva?
Nesto u tom smijeru imam namjeru da radim,medjutim trebao bih savjet ukoliko neko ima iskustvo sa rucnim kruznim testerama!? Minimum snage 1500w i da prihvata testeru od oko 200mm! Koliko su te vrste masina izdrzljive,odnosno od kojeg proizvodjaca Makita ili Bosch ili...? Prenosni mehanizam (konusno nazubljena osovina rotora) mi je u toj prici nekako kao najslabija tacka,pa me zanima dali neki od poznatijih proizvodjaca ima kvalitetnije rijesen taj dio masine? Sto se tice vodilica bilo koje vrste,iz iskustva sam naucio da je potrebno mehanizam rijesiti tako da ti uvijek dozvoljava fino podesavanje jer sve sto se radi u samogradnji jako je tesko izraditi u idealnim mjerama,uostalom i profi alati u vecini slucajeva imaju masu finog dostelavanja.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja imam rucni cirkular BOSCH zeleni XXX 54. Kupio sm ga dok sam jos imao iluzije da mogu da ga namontiram na sto pa da mi sluzi kao STONI cirkular. Sada mi sluzi da iskrojim na grubo dasku. Po neokrajcanoj dasci iscrtam elemente i onda "krojim". Mnogo mi je lakse nego da daku od 4 metra teram po masini.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
pinokio
Precizni šegrt

Post by pinokio »

A,vidim ima aktivnih i jos budnih! S obzirom da se obradom drveta bavim povremeno i cisto amaterski,pogodovala bi mi ta verzija jer bi u isti sto montirao i frezer,a da radim nesto ozbiljniju masinu s upotrebom asinhronog motora to vec zahtjeva veci sto za koji bas i nemam prostora. Sto se tice malih masina u rangu do 200/300 eura i nisu cemu bar ne Einhelove koje sam imao priliku da vidim a i one su radjene sa kolektorskim motorima pa mi je i njihova izdrzljivost upitna. U svakom slucaju pozdravljam i zahvaljujem!:)
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Dean el si uradio nesto po pitanju tog rucnog cirkulara ?? ako jesi ajd okaci neke slike

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

e sve sta stavili na taj sto, i cirkular i frezer i ubodnu, da slucajno ne fali i rucni ablihter (rende)
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

Marko Enter@ nisam :) nije mi trebalo poslije, a imam posla preko glave pa me nije volja s tim se zezat :)
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Ja sam u procesu pravljenja stola. Verovatno ce biti gotov do sledece nedelje, posto jurim neki materijal. Okacicu slike obavezno.
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Evo, ovako sam ja to zamislio:

-Metalni ram od "L" profila i dva poprecna flaha, u koji je umetnuta sper ploca 18mm:
(sto odozdo)

Image

-Granicnik (ili kako se vec zove) je od 3mm celicnog lima savijenog na 90stepeni (veci "L" profili se prodaju samo na 6m). Na njega navareni mali "L" profili (25X25mm) i pored njih flahovi. Na kraju spojeno zavarenom punom sipkicom, mislim 10X10mm.

Image

(Odozdo kroz plocu, kroz vec dodat flah sa rupom, prolazi sraf 10-ka, ulazi izmedju "L" profila i flaha i odozgo se priteze leptir maticom.)

Dve ploce - jedna za cirkular, jedna za glodalicu, 3mm celicni lim:

Image

I naravno rupa na granicniku, zbog glodala, za porubljuvanje i slicne poslove:

Image

Sto jos nije gotov. Treba da mu napravim nogare, i da usrafim plocu za ram, da urezem rupu u koju nalezu ploce, jedna ili druga po potrebi.
Okacicu slike i kad ga zavrsim.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Nikola odlično odrađeno, samo što si po meni trebao umesto špera da ideš sa medijapanom za ploču stola.;)

Pozdrav Misko.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

To si u pravu, zato sto je ova sperka mnogo losa. Al, nema veze kad sklopim konstrukciju radim sa ovom sperkom dok se ne izandja, pa cu da ubacim drugu plocu...
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Nije ti lose ovo Nikola, okaci slike i kad ga budes zavrsio celog

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
acke
Šegrt

Post by acke »

Ako sam dobro shvatio funkcionisanje graničnika na stolu za glodalo, graničnik ispred glodala bi morao biti uvučen u odnosu na onaj iza glodala. Zar ne bi trebalo da ova dva graničinka budu nezavisni?
Post Reply