Ustvari prvo sam se pitao u koju konferenciju da smestim ovu poruku, posto se generalno radi o spojevima namenjenim gradnji kuca, ali ovo moze da se upotrebi kod bilo kog spoja, pa sam nekako zakljucio da je bolje ovde.
Najpre knjiga je pozamasna (oko 400 strana). Kao i obicno preteruju sa japanskim izrazima, sto me i ne bi toliko nerviralo kad se ne bi i referencirali na japnske nazive, al sad sta je tu je.
Drugo spojevi su im generalno jako komplikovani, ali sa druge strane imaju svojih prednosti. Maltene svi spojevi su radjeni tako da imaju jak oslonac u svim osama.
Trece, nigde lepka, eksera, srafova...
Evo par primera:
Ovo je uzduzni spoj grede za gredu koja trpi uglavnom opterecenje na kidanje:

Spoj sa istom namenom, ali ovaj spoj moze da se optereti i na savijanje:

Spoj koji koriste za sastav dve horizontalne grede pod uglom od 90 stepeni (trapezni otvor na vrhu je za stub koji se naslanja na to mesto). Moze da se koristi Kao L spoj (na slici) ali i za T spoj:

Ovako spajaju poprecne gredice odnosno letvice za gredu (ovaj levi lepo moze da se koristi za recimo spojeve na nogama stolica):

I na kraju jedan od "perverznijih" spojeva. Spoj dve grede i kose ivice (ne znam kako joj je domaci naziv valjda slemenjaca), na uglu krova "na 4 vode":