farbanje i lakiranje drveta i medijapana

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

zavisi oces raditi pistoljem bajc, ili cetka-krpa. Ako je ovo drugo onda nemas rastur i dosta dosta je manja potrosnja
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Имене мало интересује ово око потрошње.
Колико ће ми лака требати да префарбам 10ком врата од дрвета (са кутијом 15cm и грефим 7cm ) , димензије 200*80 ?
А колико за 10ком врата истих димензија , само плотна је од медијапана ?
Фарба се са ПУлаковима , произвођач ДУГА , дрво безбојно , медијапан бело , пиштољ са дизном 1.7 ...
јма ли доста 10kg основног + 5kg очврћивача за један слој, за 10ком ?
komazo
Samostalni majstor

Post by komazo »

Sa 10kg+5kg+3kg(razređivač) osnovnog laka treba ofarbati oko 90 m2 , a to je sigurno više od 10ком врата од дрвета!
ништа није дугачко што може да се скрати!
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

od prilike ide izmedju 150-200 gr po m2 mada ja uzmem nadmeru za 2 m2 za svaki slucaj posto farbam dok mi oko ne kaze da je dobro a ne pravila :)
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Хвала .
becocad
Dodavač alata

Post by becocad »

Pozdrava ljudi

Novi sam na forumu i ujedno Vas sve pozdravljam
Pravim trenutno ekskluzivna sobna vrata u visokom sjaju sa aluminijskim lajsnicama. Sve je do sada odlično odrađeno, znači bacit je izolator i tri puta temeljna boja, brusito sa 320-400-600. Sad smo prelakirali u završnu visoki sjaj crvenu i bijelu. Na crvenoj se vide lagani risevi od brusnog papira. A na vratima i štokovima pod nekim kutem i na svijetlu se vidi kao narančina kora. Zašto mi se to događa?
Molio bih nekog da mi to objasni i na koji način to sada barem donekle popraviti, da li će to polirka uspjeti rješiti? Jučer sam nabavio 3m pastu sa plavim i bijelim čepom i sljedeći bi tjedan krenuo sa poliranjem sa makitinom polirkom 9227 CB
Materijal je mdf i boja ja poliuretanska.
Hvala
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kao prvo dobrodosao!
risevi od smirgle se poznaju zato sto ste previse razredili farbu ili presli samo jednom.
kod boja sa jakim pastama(crvene,zelene,ljubicaste i zute)se mora prelaziti dve ruke osim ako osnovna nije u boji zavrsne.
uvek je bolje preci zavrsnom u matu pa preko toga lak akrilni(po mogucnosti autolak)upravo zbog naknadnog poliranja.
a narandzina kora ima dva uzroka:1. previse gusta farba a 2.prebrzo si "pretrcao" preko tog dela pa se farba nije "zategla".
bice jako tesko polirati pu-boju jer je mnogo tvrdja od akrila i manje ima sjaja.
moj ti je savet da dobro izbrises i izduvas kompresorom pa prelakiras autolakom,pa tek onda ispoliras,dobices efekat da ce lak zatvoriti riseve od smirgle ,bice veci sjaj i lakse ces polirati.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
becocad
Dodavač alata

Post by becocad »

Evo mene opet

Prva stolarija prošla, a sad je na redu druga, idem auto lakom, i opet slična situacija, ali ovaj put malo bolja.
Znači temelj, pa potom auto lak+herter i razrjeđivač. Prešao sam plohu čak u tri sloja i brusio sa brusnim papirom INDASA FILM LINE 1200 i 1500 i brusio sam skroz dok nisam maknuo onu narančinu koru i potom polirao, samo sad su mi ostali oni hologrami. Nisam znalac u tom djelu pa volim pitati profesionalce. Molio bih vas da mi kažete zašto je to ostalo, da li nisam dovoljno polirao i da mi kažete koju polir pastu koristite. Inače polirao sam skroz dok sebe nisam vidio kao u ogledalu. Naravno to izgleda perfektno kad se nasloni na zid i svjetlo udara sa strane a kad svjetlo udara ravno na plohu onda se vidi svaki k....!!!
Imam satin pištolj sa diznom 1.6, koju vi diznu koristite za lakiranje mdf-a u visoki sjaj?
S čim brišete plohu nakon poliranja?

Molim Vas pomagajte moram to usavršiti da mogu dalje napredovati, svaki savjet je dobar i dragocjen
Ovo lakiranje u visoki sjaj je stvarno velika znanost ali zanimljivo i veliko gubljenje živaca
Hvala
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja farbam sa satom 1.6 diznom,kad izlakiram ostavim da se dobro osusi(u principu 48h)
nikad nema narandzine kore(to moras prevazici jer su to decije bolesti.)
prilikom poliranja mrve i slicne nepravilnosti odstrani sa gumenom paknom ispod koje je smirgla p 2000 ali u pravolinijskom smeru jer polirka radi kruzno tako da riseve koje si napravio uspesno pocisti.
najbitnija je pasta,ja koristim 3M fast cut sa zelenim cepom jer ona moze i na suvo i mokro,farecla je ok ali ti treba G3 (ona je za grubo pa posle G10(mleko))
vrlo bitna stvar je kolicina vode pri poliranju i finoca sundjera.
sto vise vode -vise skida,sundjer uzeti najmeksi(uglavnom su mekani crne boje(3M ili SIA)
pa da vidis posla i bog te veselio.;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

singer zar nije g3 finija, a g6 grublja posto ja radim sa g6 :) "tako su mi makar rekli :)"
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Post Reply