Ručni alati
Ručni alati
Koliko vas u stvari koristi ručni alat - tipa dleta, ručne testere, rende i ostalo?
Лично, више волим да радим са ручним алатом из више разлога:
1. згоднији је за ситне ствари и кад нешто мораш да радиш на неприступачном месту (не мислим на врх Копаоника него на унутрашњост намештаја)
2. бољи је осећај, тј. осетиш мирис дрвета, а не гуши те прашина
3. не мораш бити толико пажљив као са електричним апаратима- нисам још чуо да је неко длетом покидао шаку или да је ручном тестером одсекао прст, и много се опуштеније осећам при раду.
4. опушта!
5. има вероватно још неки разлог...
Мојдеда је био одличан столар, иако је од машина имао само циркулар и бушилицу, и правио је фантастичне ствари од дрвета. Наравно, ово је ипак 21. век и све те машине постоје да олакшају (и доста убрзају) рад и професионални столар не може без њих да се такмичи са конкуренцијом, и то је ок. Машине су биле раније много скупље, тј. нису их правили Кинези.
Ја ипак нисам профи и ово радим само из личног задовољства, тако да ми уштеда труда и времена не значи превише.
Немојте да ме замишљате како сатима куцкам длетом уз светлост петролејке, јер мислим да то само тако треба да се ради. Наравно да користим и ја електрични алат, само више уживам кад нпр. повучем хоблу и чујем Ђшшш... уместо Вррр...иииии...
Једном сам налетео на сајт од неког Француза који се бави рестаурацијом намештаја и прави копије старог намештаја, а користи само ручни алат. Чак сам прави лепило и премазе по неким старим рецептима. Човек прави перверзије од намештаја! Пробаћу опет да га нађем па ћу поставити линк.
1. згоднији је за ситне ствари и кад нешто мораш да радиш на неприступачном месту (не мислим на врх Копаоника него на унутрашњост намештаја)
2. бољи је осећај, тј. осетиш мирис дрвета, а не гуши те прашина
3. не мораш бити толико пажљив као са електричним апаратима- нисам још чуо да је неко длетом покидао шаку или да је ручном тестером одсекао прст, и много се опуштеније осећам при раду.
4. опушта!
5. има вероватно још неки разлог...
Мојдеда је био одличан столар, иако је од машина имао само циркулар и бушилицу, и правио је фантастичне ствари од дрвета. Наравно, ово је ипак 21. век и све те машине постоје да олакшају (и доста убрзају) рад и професионални столар не може без њих да се такмичи са конкуренцијом, и то је ок. Машине су биле раније много скупље, тј. нису их правили Кинези.
Ја ипак нисам профи и ово радим само из личног задовољства, тако да ми уштеда труда и времена не значи превише.
Немојте да ме замишљате како сатима куцкам длетом уз светлост петролејке, јер мислим да то само тако треба да се ради. Наравно да користим и ја електрични алат, само више уживам кад нпр. повучем хоблу и чујем Ђшшш... уместо Вррр...иииии...
Једном сам налетео на сајт од неког Француза који се бави рестаурацијом намештаја и прави копије старог намештаја, а користи само ручни алат. Чак сам прави лепило и премазе по неким старим рецептима. Човек прави перверзије од намештаја! Пробаћу опет да га нађем па ћу поставити линк.
Uh, nisam bas pokidao saku, ali sam je par puta dooobro pocepao. Doduse to je bilo dosta davno, kada sam bio mladji i blentaviji 
Inace secam se da je deda svojevremeno imao cirkular na nozni pogon. Bilo je jako davno pa vise pogadjam nego sto se secam tacno kako je izgledao (imao sam tada moze 5-6 godina).
Otprilike mehanizam je bio slican kao na starim sivacim masinama, s tim da je bio dodat zamajac (poveci komad betona).
Ali se dobro secam da sam mu "pomagao" tako sto sam zdusno pritiskao nogicom

Inace secam se da je deda svojevremeno imao cirkular na nozni pogon. Bilo je jako davno pa vise pogadjam nego sto se secam tacno kako je izgledao (imao sam tada moze 5-6 godina).
Otprilike mehanizam je bio slican kao na starim sivacim masinama, s tim da je bio dodat zamajac (poveci komad betona).
Ali se dobro secam da sam mu "pomagao" tako sto sam zdusno pritiskao nogicom

Vic kaze:bio otac Djepeto i malen drveni sin Pinkio,kako je vreme promicalo a mali Pinokio rasao doslo vreme njemu za devojke.Pita on tako tatka Djepeta da mu ovaj pomogne,a ovaj mu dade parce smirgle da se zanima dok mu on nenadje devojke,
Proslo neko vreme i Djepeto mu pronadje devojke,i kaze to sinu,a Pinokio njemu"Mani tata devojke-SMIRGLA JE ZAKON"(Leti piljevina na sve strane!!!)
Proslo neko vreme i Djepeto mu pronadje devojke,i kaze to sinu,a Pinokio njemu"Mani tata devojke-SMIRGLA JE ZAKON"(Leti piljevina na sve strane!!!)
Idi na viewtopic.php?id=355zvrnda wrote:Gde mogu da nabavim stegu za fiksiranje ploca od iverice pod uglom od 90 stepeni kako bi ih lakse spojio? ako postoji improvizacija rado bi je iskoristio unapred zahvalan zvrnda
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
Takve fabricke stege imas u vecini radnji (woby, merkur, uradi sam...) Jedino sto se najcesce nisu bas pretrgle izdrzljivoscu. One zelene sa "brzim" otpustanjem navoja dosta brzo propadnu bas na tom navoju (posto je pravljen od neke meke livene legure).
Povremeno ima da se nadje i dosta robusnijih (sve od celika, ali nemaju brzo optpustanje navoja). Uglavnom ih prodaju kao stege za varenje ali im nista ne fali za rad sa univerom.
Povremeno ima da se nadje i dosta robusnijih (sve od celika, ali nemaju brzo optpustanje navoja). Uglavnom ih prodaju kao stege za varenje ali im nista ne fali za rad sa univerom.
viewtopic.php?id=302Sl_Il wrote:Vic kaze:bio otac Djepeto i malen drveni sin Pinkio,kako je vreme promicalo a mali Pinokio rasao doslo vreme njemu za devojke.Pita on tako tatka Djepeta da mu ovaj pomogne,a ovaj mu dade parce smirgle da se zanima dok mu on nenadje devojke,
Tis jel ti malo zezas?tishler wrote:da li neko jos radi sa ovim alatom.... htio sam da ovo malo usminkam i sredim al ne znam dal da ga farbam i cime ..usput kako se zovu ovi "strojevi"
[url]http://img191...us/img191/5808/dsc02638zv.th.jpg[/url]
[url]http://img814...us/img814/7526/dsc02636c.th.jpg[/url]

Obicne rucne blanje
Smirgla u ruke i posle lak za camce