spajanje iveral ploce?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

INDOOR da li me prepoznajesh?
VELIKE tajne MALIH majstora
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ja pričvršćujrm korpus na zid, ovakvim nosačima.

http://www.akord.hr/proizvodi/proizvod/295/
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To ovde najcecse zovu "nosac za kuhinjske elemente".
Sasavo al mi nije pao na pamet, a ocigledno je skoro idealan.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Idealan je zato jer ima završni ukrasni poklopac i dopušta štelovanje lijevo desno gore dole.
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

mbole wrote:To ovde najcecse zovu "nosac za kuhinjske elemente".
Sasavo al mi nije pao na pamet, a ocigledno je skoro idealan.
Daleko od idealnog.Za svaki Korpus po dve rupe i isto toliko nosacha.Zar nije bolja kombinacija,jedna nivelischuca profilisana schipka.I na nju samo kachisch korpuse,sa par poteza schrafencigerom sve je idealno.
Koga zanima schaljem slike na mail.
VELIKE tajne MALIH majstora
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

OK je taj sistem sa sinom, samo ovde smo pricali o "Americkom" plakaru, koji uopste nema korpus, tako da sina ne moze da se upotrebi.
Mane tog sistema sa sinom (barem onog koji sam ja video i koristio) su sto je skuplji od ovih nosaca, i sto moraju da se prave ledja upustena za oko 1cm (ne znam tacnu meru) i ubacena u zleb. Ja licno volim ledja koja su zasrafljena za korpus sitnim 2 ili 2.5mm srafovima, posto mu to daje veliku krutost. Mozda postoji i neki drugi sistem za sinu, al ga ja nisam sreo.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Sve ima svoje prednosti i mane. Tako sistem sa upuštenim ledjima ima prednost, jer se ormar prozračije odostraga, što je posebno važno ako se elementi montiraju na vanjski zid koji nema izolaciju (kondenzat može napraviti svašta ako ga lesonit upije). Elemente je lakše okačiti i montirati na zid, ali zato ima više posla s pripremom korpusa u radioni (nutanje). ljepši je dojam kada stranica korpusa nasjedne na zid bez razmaka ili vidljivog ruba ledja, ali ako je zid kriv tada se sve vidi. Problem je upravo taj koji MBole kaže: kako pričvrstiti ledja a da ukrute korpus jednakom čvrstoćom kao kad ga šarafimo? Ja sam probao lijepiti i nije ispalo loše, uz to što su mi plafon i pod ormara kraći upravo koliko se ledja upuštaju, pa ledja šarafim za njih.

Moram priznati da u principu sve radim tako da ledja šarafim direktno na korpus. A na krajnjim elementima ledja smanjim za 1 cm i oborim ivicu hoblićem, tako da ne proviruje izdajničiki iza ormara, onaj smedji rub od ledja.
A zbog tih 3 mm razmaka prema zidu mi se još nitko nije žalio.

Prednost direktnih L nosača pred šinom, je i ta da kad vjesimo elemente na zidove slabije nosivosti poput knaufa, možemo ih staviti koliko god hoćemo. Ja obično tada postavljam 4 po elementu širine 60 cm, sa kišobran tiplama.
Iako šinu možemo šarafiti direkt u nosive profile knauf konstrukcije, ipak je vertikalni razmak profila od 62,5 cm prerijedak da bi bili sigurni da će jedan šaraf na svakih 62,5 cm izdržati težinu elemanata i tanjura, šalica i ostalog posudja koje nije lagano. A postaviti dvije šine? Problem.

U pravilu je najbolje imati jedan sistem rada, ali neki puta treba kombinirati različite tehnike, kako bi rezultat bio kvalitetan posao bez naknadnih reklamacija.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moram priznati da u principu sve radim tako da ledja šarafim direktno na korpus. A na krajnjim elementima ledja smanjim za 1 cm i oborim ivicu hoblićem, tako da ne proviruje izdajničiki iza ormara, onaj smedji rub od ledja.
Ja uvek falcujem bokove, dno i plafon sa zadnje strane za debljinu lesonita, tako da se ne vidi ni na jednom elementu (ko zna gde ce na kraju da zavrse), a mogu da ih prisrafim.
Skoro sam preradjivao jednu kuhinju koja ima sistem sine za sebe (dobio sam je veooooma jeftino, 2.5m sa sve visecim elementima, vrata Al profili i mat staklo, FGV okov, Candi prohrom ugradna rerna, Ariston keramicka ploca sa touch komandama, Bosch aspirator na izvlacenje, sve zajedno 300E). Svidela mi se lakoca nivelacije i mogucnost da na zidu koji nije bas... postavim gomilicu tiplova. Sa druge strane, nije mi se dopalo sto ledja nisu kruto spojena, al sad sta da se radi, ne moze sve.
Post Reply