Ormarici (pocetak)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
chuspy
Šegrt

Ormarici (pocetak)

Post by chuspy »

Dakle palo mi je na pamet da napravim ormaric (ili dva) u kojima bi bile tegle, boce i sl... pa imam par pitanja:
1.) velicina bi trebala bit 100cm 80cm x 30cm, a s obzirom na namjenu je li pametnije napravit 2kom 100x40cm ili iz komada?
2.) police: jedna ce bit fiksna po sredini i za nju mi je jasno kako se racuna, ali me zanima za pomicne, jesu li one velicine kao fiksna po sredini ili ih treba kratit (i za koliko)?
3.) s obzirom da ce ledja ic preko bocnih stranica (nedostatak glodalice) koliko ih treba smanjit od ukupne velicine elementa?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

1. pretpostavljam da je 100 visina. Posto ce biti dosta tesko to sto stavljas unutra, bolje je 100X40.
2. I fiksne i pomicne mogu da budu kako ti volja ili iste dubine kao korpus ili malo krace. Uobicajeno je da se rade 1-2cm krace, iz prostog razloga sto ako ti odseku za milimetar duze, neces moci da zatvoris vrata, a ako su 1cm krace to nece naskoditi cvrstoci konstrukcije, niti ce opmicne moci da "ispadnu".
3. ovo je cisto estetski zahvat, i zavisi od toga koliko ce se videti s boka. Ako se ne vicdi mogu da budu i istih dimenzija kao ledja, a uobicajeno je da ih manjis za po 3-4mm sa svake strane to jest da sirina ledja bude sirina korpusa-6-8mm (i isto tako za visinu).
chuspy
Šegrt

Post by chuspy »

je 100 je visina, a nekako tako sam i planirao, a i lakse je na mjestu za ugradnju manevrirat s 2 manja, pa ih kasnije stisnut vidama. Za police ce ipak bit nesto izmedju, tipa 5mm krace (2cm je ipak puno, estetski), toliko bas i nemogu falit.
I zadnje pitanje, spajanje sa 4x50 spax po 3 kom na svaku stranicu + srednju je dosta?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel ti ormarici vise na zidu ili stoje na podu?
Ako vise, onda uopste ne moras da povezujes srednju policu (bokovi su u tom slucaju "zategnuti", pa se nece izvijati u stranu usled tezine).
Dosta su po 3 komada ali malo deblji 4.5X50 ili 5X50 ili konfirmat, s tim da bih ja obavezno donju plocu srafio odozdo za bokove a ne sa strane (sraf je na cupanje veoma jak, a univer na cepanje veoma slab). Naravno i gornja poloca bi isla "odozgo" na bokove, a ne izmedju njih.
chuspy
Šegrt

Post by chuspy »

vise na onoj sini za uhinjske elemente. Thx, tako nekako ce i bit na kraju :)
Post Reply