granit kao radna ploča u kuhinji

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
blum
Samostalni majstor

granit kao radna ploča u kuhinji

Post by blum »

pozdrav
imam pitanje za majstore..
koji su u kuhinji umjesto klasične radne ploče postavljali granit ili neki drugi kamen..
ili one koji nešto znaju o tome..
nisam još u poslu imao takvu kombinaciju...a imam sada takvu kuhinju u ponudi..
granit kao radna ploča..
kako se ploča povezuje sa elementima?..
stranka želi da sudoper ugradim ispod granita..kako to izvesti?..
koji su to detalji..koje valja uzeti u obzir..tj. treba na njih pripaziti?...
hvala..
era
Majstor početnik

Post by era »

Poštovani,
nisam imao dodira sa granitnom pločom, ali iz poznavanja materijala i skromnog iskustva, prvo pitanje koje se javlja je da li ploča stiže sa već urađenim otvorom za sudoperu, jer kolko sam shvatoi da stranka želi da ploča bude iznad sudopere koja predpostavljam da je okruglog preseka.
pošto za sečenje granita bi trebalo da se obratiš nekom kamenorezcu iz tvoje okoline, ako ništa oni mogu da te posavetuju oko ove tematike, a zamoliću da podeliš i rečima a i slikom kako je ispalo,
naravno sve što smatram korisnim ja ću rado podeliti
Srdačan pozdrav i za sada toliko
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Takva ploča je toliko teška da je više nego dovoljno staviti neutralnog silikona na okomite stranice elemenata i samo staviti ploču.

Ja sam nosio 3cm debelu ploče na 5 kat bez lifta, dužina <2m i otegnuli smo.

https://picasaweb.google.com/tomislavm/ ... 7133449218

Å to se montaže sudopera tiče pretpostavljam da moraš uzeti konkretan model sudopera i proučiti sistem montaže, nisam to još radio pa ne znam točno kako je to izvedeno.
Last edited by tomislavm on 19 May 2011 15:23, edited 1 time in total.
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

blum
Samostalni majstor

Post by blum »

tomislavm
hvala...
što se tiče spajanja..tako sam i mislio da ide..zbog težine..al kad nisam radio..bolje pitati..

Rendisha
hvala za video..jako lijepo...poučno...

ako dogovorim posao..stavim slike..
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Dosta sam uradio sa mermerom ali sve to sa kamenorezcem. Moj zet je kamenorezac pa on ugradi i sudoper. Ima poseban dijamant za secenje za kruznu sudoperu tako da izadje idealno. Za spajanje koristim providni silikon inema potrebe za necim drugim. Moras jako paziti da ti elementi budu idealno ravni jer ploca hoce da pukne. Stavljamo elemente po veliku vaser vagu od dva metra i podesavamo sa njom sve elemente. na kraju stavimo pod egalir kanap onaj sto se ne isteze i proverimo da sve tacke budu u jednoj ravni. Tu najvise vremena upotrebi da se ne kajes na tenane!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja trenutno radim kuhinju sa kamenom plocom(barem je tako dogovoreno)od crnog granita gazda treba da ju poruci,lepi se samo silikonom gde god naleze ploca(i preko vezaca kuhinje)a obavezno se lepi i kant do zida(sve sa providnim silikonom,najjaci je za te stvari);)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Moj savjet ti je da se ne petljas sa ugradnjom nego da dogovoris sa majstorom koji ce da ti reze plocu i ugradnju iste pa ti odradis stolarski dio a on kamenorezacki i to je to!

E sad jos par predloga ako se ipak odlucis da radis sam:
*plocu obavezno uvijek nositi na kant,
*prilikom spustanja na elemente oslonis cijelu duzinu zadnje strane pa spustas prednju
*firma "GRANIT Berane" koja meni radi ploce, praktikuje da ''armiraju'' ploce koje imaju otvore za sudoperu isl. tz. plocu prorezu skoro cijelom duzinom sa donje strane tj. napreve dva kanala i u njih uguraju metalni flah i zalijepe ga nekim specijalnim lijepkom i to drzi da ploca ne pukne gdje je oslabljena. Predlozi to tvom kamenorezcu!
*Sudopera koja se ugradjuje odozdolj postoji namjenska za to i neke se ugradjuju lijepljenjem a neke su predvidjene i da se buse al ne moras dovoljno ju je zalijepiti sa nekim K+D silikonom!
*Ne zaboravi da za takvu sudoperu treba i obod otvora u granitu da bude fino ispoliran jer se gleda(ne pokriva ga sudopera)
*Napomeni kamenorezca da ispolira sa donje strane i onaj dio ploce koji prelazi preko elemenata...
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

Sasa, hvala ! :)
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Sasa wrote:*plocu obavezno uvijek nositi na kant,
na ovo posebno pazi i ako je ti transportujes obavezno na kant ... najbolje da napravis kao "paletu" u kojoj ce da stoji na kant ...
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

E i nedaj da te zbune prodavci, ploca za kuhinju mora biti od granita, a nikako od mermera jer na mermeru ostaju fleke od ulja i hemikalija. Jos nesto, naglasi kamenorezcu da ti dobro ispolira plocu jer se prilikom poliranja sitne rupice napune smole i sve izgleda OK dok domacica ciscenjem ne skine smolu i ostanu sitne rupice!
fizicki radnik
Majstor početnik

Post by fizicki radnik »

Ajd neko ko je vec trazio gde je nejjeftiniji granit i obrada?
Treba mi ploca 41.5x49.5 ,ova uza strana je sa jedne strane polukruzna,
umivaonik lezi na ploci pa je otvor na ploci samo za cev.

Od cega bi jos mogao da stavim plocu a da je jeftinije od granita?
Last edited by fizicki radnik on 07 Oct 2011 13:12, edited 1 time in total.
Post Reply