SLAVONSKI MAJSTOR

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
jurac74
Šegrt

Post by jurac74 »

Image
jurac74
Šegrt

Post by jurac74 »

Image
jurac74
Šegrt

Post by jurac74 »

Image
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

Nema vinograda, ali ima ribnjaka.
A zna se odakle je kutjevačka graševina. Ima i u Iloku graševine, ali nije dobra kao kutjevačka. Iločki traminac je zato super.
A ja sam u penziji i pomalo iz hobija radim nameštaj, a sin mi je profesionalni stolar.
jurac74
Šegrt

Post by jurac74 »

Image
jurac74
Šegrt

Post by jurac74 »

koliko ste dugo radili?
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

23 godine, otišao sam u invalidsku penziju.
jurac74
Šegrt

Post by jurac74 »

ne čudi me,ja već sad imam problema sa kralježnicom-a ni blizu mirovine!
sve je to od fosni!:)
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

pozdrav majstore..imam gazista neka uskoro a nisam ih jos radio..od jasena
sta kazes dali za spajanje mogu koristit kekse ?
debljina ce bit oko 2.2 cm dali ce se to bacat,to su samo gazista bez cela na pur pjenu na beton.
gazista su duboka oko prosjecno 21-31
Last edited by rushinbrain on 16 May 2011 18:24, edited 1 time in total.
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajmo opet :)
Keksic takav spoj (bok dve daske, ako sam ja dobro shvatio sta hoces da radis) u sustini samo poravnanava. Ono sto stvarno drzi su povrsine samih dasaka, posto su daleko vece od povrsine keksa. Ne kazem da keks ne dodaje nesto povrsine, ali u odnosu na povrsinu boka daske to je minimalno.

E sad za bacanje... najvise zavisi od samih dasaka, i cesto je cista lutrija. Nema veze sto je suva, nema veze sto su godovi neupredeni... jednostavno sama daska ima u sebi nekakav "napon" koji samo "iskoci". Nekad dok je rezes, nekad kasnije, a nekad nikad.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Pa ako se izabere dobra linija goda tj da su godovi po duzini sto ravniji i ako se pazi da se ne uvrcu nece biti problema. E sad nase susare obicno ispeku dasku da se sto pre osusi onda je napregnu pa dolazi do krivljenja i ako je suva. Obicno takvu dasku treba drzati poduze vani i po vise meseci da se vrati. Secam se pokojnog starog kad je kupovao dasku sa vise stolara koji se udruze da bi uzeli vise pa nosili na Dunav i tamo je potapali. Drzali je u vodi i po desetak dana. Kako on rece da biljni sok izadje. Zatim na dobru promaju par meseci pa da vidis kako je daska mirna i bez pucanja. I danas kad gledam stepenista koja je radio pre trideset i vise godina kao da su juce stavljena. Ja i danas tako pripremam dasku za neki lep namestaj samo sto mesto promaje nosim kod ortaka u susaru da je osusi, ali je ostavim da se vrati.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Pur pena ce ih drzati na okupu, a ako si u dilemi oko krivljeja radi ih iz 4 dela i onda
ces biti siguran.Ako radim sa vestacki susenim materijalom kupujem ih 4 meseca pre
upotrebe. Sa prirodno susenim materijalom nisam imao problema, priroda odradi svoje.
Dok sam vise radio uvek sam imao u rezervi kubik materijala, a koliko potrosim
toliko i dokupim.
Post Reply