Ljepljenje stakla

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
stari
Moderator
Moderator

Ljepljenje stakla

Post by stari »

Molim pomoć. Imam zahtjev, da na gornjem dijelu vitrine ugradim 2 staklene fronte (vrata) što nije problem, već ugradnja još jedne fiksne staklene fronte između ovih dviju, naravno sve su istih dimenzija.Ni to nije problem, već kako fiksirati-učvrstiti (zaljepiti, zakovati) srednju frontu? :(
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Ups! nedostaje slika
Image
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Staklo se medjusobno lepi silikonom a i za ostale materijale.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Na slici ti sad nedostaju fronte :)
Daklem kako to sve treba da stoji, posto iz objasnjenja mi padaju na pamet bar dve varijante.
Drugo pitanje: kakvo je staklo? Obicno (providno),matirano, u boji...
Ako je providno, nevolja sa silikonom je sto ce se videti kroz staklo.
Kakve je boje/dezena vitrina, odnosno njeni kantovi? Eventualno da dovoljno bogato namazes silikonom u istoj boji kao kant tako da pokrije ceo kant, pa da onda opseces visak (naravno lakirerske trake svuda) al opet ce i to biti prilicno nezgodno da se uradi.

Mozes da busis staklo pa da ga zasrafis i stavis ukrasne kapice preko srafova.
Mozes da postavis neke L profilcice pa da njima pricvrstis za vitrinu. Znam da su nekada postojali sa bas takvom namenom, to jest njima se recimo kacilo ogledalo za drvena vrata. Ne znam da li jos uvek ima da ih se nadje.
čvorislav
Precizni šegrt

Post by čvorislav »

najbolje da pitanekog staklara.

ja sam do sad uvek lepio silikonom, ali sam kod jednog staklara video da je dva komada stakla lepio nekim drugim, providnim materijalom.
nanosio je taj "lepak" četkicom. ali zaista ne znam šta je koristio.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Image
Evo ovako. Vitrina neće biti svjetle boje, koja će biti još neznam, a staklo neće biti potpuno prozirno. Dimenzije stakla 640mmx620mmx6mm.Dali bi silikon držao s obzirom na male površine kanta, inaće, ovo bi bilo najelegantnije rješenje (ljepljenje)? Ako ovo ne ide, ostaju mi profesorova rješenja "L" profili ili bušenje za vijke.
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

A kako si mislio vrata da radis? Da ubacis staklo u alu-ram ili da se busi staklo za sarke?
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Rendisha wrote:A kako si mislio vrata da radis? Da ubacis staklo u alu-ram ili da se busi staklo za sarke?
Bušiti staklo za šarke.Staklena vrata bez okvira.
bosske
Zarezivač olovaka

Post by bosske »

Staklo mozes da zalepis UV-lepkom, koji raguje uz pomoc UV-lampe, ili sunca.Provereno drzi.
Bezbojan je i uglavnom se uopste ne vidi kada se osusi.;)
Last edited by bosske on 13 May 2011 20:47, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Silikon ce sigurno da ga drzi, posto je povrsina na kojoj se lepi sasim dovoljna za njegovu tezinu (akvarijumi od 80-tak litara se bez problem prave samo lepljeni silikonom za 8mm na bok stakla).
Samo je pitanje estetike, to jest da li ce da se vidi kroz staklo ili nece.
"nece biti potpuno prozirno" je jako sirok pojam. U zavisnosti od toga koliko je to "nije potpuno" ce taj silikon da "vristi", ili nece ni da se primeti.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Stari fali samo jedna stvar dimenzije.
Veoma je bitna duzina srednje horizontale, posto se staklo uvija, a treba da nosi i gornje horizontale. Ako lepis sa silikonom trazi silikon za akvarijume, obican silikon moze da se odlepi od same tezine stakla ( a tesko je)
Naravno moze i leplenje UV tehnikom. Ova tehnika kosta malo vise od silikona, ali daje bolje rezultate.
Evo ti sajt za UV tehniku http://www.esslinger.com/ultravioletlamp.aspx
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Zahvaljujem na savjetima i kada se odlučim za metodu i to realiziram, javiti ću.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ovde sam nasao tutorial o izradi akvarujima, verujem da ce ti pomoci http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=54
Post Reply