Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Posle više meseci odlaganja, džipić je konačno gotov, proban (naravno prvo ja, pa onda klinci). Sve je ispalo bolje nego što sam očekivao. Sad krećemo sledeći.
Za sledeći planiram par izmena kako bi nadam se bio bolji
Ako nije problem izbaci koji crtež pošto razmišljam da pravim ovako nešto, i malo objašnjenje kakv si pogon koristio. Ja razmišljam da za pogon koristim motor od brisača za auto i da ubacim akumulator od auta recimo 35Ah. Mislim da bi motor od brisača imao dovoljno snage da ovo pokreće.
Videću ovih dana da napravim skicu u vidu jpg-a. Pogon može da bude motor brisača, ali bih ja u tom slučaju koristio dva motora i vezao ih na 24V, tako da prilikom kretanja po neravnom terenu uvek ima pogon, a povlači uvek ravnomernu struju. Jedino treba probunariti po internetu i pronaći šemu elektronike za davanje-oduzimanje gasa. Motori sa pužnim mehanizmom hoće da cimaju kada kreću, a kada se oduzme gas ukopaju u mestu. Cela sprava je teška oko 60ak kg, pa cim i nije tako mali. Dodatni problem je situacija kada vozilo zapne (penjanje na ivičnjak) motori sa četkicama mogu da pregore kada vuku struju a ne okreću se. U svakom slučaju je poželjno da bude bezkontaktni motor, a možda nije loše razmišlajti o pogonu pomoću šrafilice. U tom slučaju se može snaga prenositi preko nekog malog reduktora, a kada se klinac izigra, šrafilica nastavi svoje standardno angažovanje. Još ako se probere neka šrafilica na 12V, stvar je prilično jednostavna. Za reduktor može da se upotrebi prenos iz male brusilice, kao dodatna redukcija.
I ja sam nešto slično razmišljao o dva motora pa da oni imaju funkciju diferencijala. Onda sam razmišljao i o zupčastom prenosu koji se koristi na ručnoj vrcaljki za med. Uglavnom mislim da bi najbolje bilo neki planetarni mehanizam zbog većeg iskorištenja snage. Ali ja sam samo malo razmišljao o tim temama međutim nisam ništo konkretno radio. Mislim da potenciometar nije baš neophodan ako bi u pitanju bila mala brzina motora dovoljno bi bilo samo obični prekidač preko releja i naravno okretač polova radi smjera naprijed nazad.
Pa svaka čast :hurra: Al razmišljam kako si kreno brate mili stićeš ti i do vodonika pa pogon za ultra laka vozila I ovako nema sa naftom nikakvog smisla Samo napred udri sledeći i peglaj !
Trenutno smo u fazi baby bugatija, a smišljam kako da se napravi land ove veličine na pedale. Na početku mi je ideja izgledala jednostavna, ali kako god krenem, nabije se težina u celo vozilo. Verovatno bi bilo jednostavno da je za trećinu manji, ali mene kopka da bude ove veličine.