Pistolji za farbanje

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
parketar
Majstor

Post by parketar »

koji bi pistolj bio da kazemo naj univerzalniji?znam da ne postoji idealan za sve ali koji bi bio naj priblizniji?Radio bih najvise sa pu lakovima za drvo,ali nije iskljuceno ni druga varijanta.Imam diznu 1,3 za lakove za kola i bajc i pistolj sa 1,8 diznom za PU lakove i farbe i boje na bazi vode.Za sada mi se cini da je to dovoljno,mada bi mozda trebala malo veca dizna za akrilne farbe ali gura solidno i sa ovom.Farbao sam nekoliko master kraft vrata sa akrilnom farbom i dobro se pokazala dizna...nije moralo da se mnogo razredjuje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

singer wrote:tacno je i 1 i pod 2
ja neznam kako da ti objasnim kad je to povezano.:groota:

jes me razumio :pucko:
;)
Pa ne bas :) mada pokusavam.

Ajd ovako:
Kakva je razlika izmedju pistolja kojim farbam limena vrata i onoga kojim farbam drvena vrata ako u oba slucaja koristim akrilni lak?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nikakva :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

OK, onda ako dobro kontam princip je sledeci:
1. prema onome sta ces da farbas (drvena vrata, auto, stolica, bastenska ograda...) izaberes boju/lak s kojom ces da radis. Naravno ima preklapanja, odnosno nekim bojama mozes da farbas razne stvari a nekima samo nesto (recimo lazurom mozes da farbas samo dasku, a akrilom mozes da farbas i dasku i lim).
2. prema boji/laku koji si izabrap sada biras odgovarajuci pistolj.

To jest, to sta farbas samo posredno utice na izbor pistolja (posto prema tome biras cime ces da farbas), dok to cime farbas je direktno vezano za izbor pistolja.

E sad da malkice razradimo ovo pod 2 (jel da da sam dosadan :))
Pretpostavljam da je glavna razlika izmedju pistolja A i B velicina dizne. Verovatno postoji jos nesto "unutra", odnosno neki pistolji su namenjeni za rad sa vecim diznama a neki sa manjim, to jest postoji neka najmanja i najveca dizna za odredjeni pistolj.
Recimo (lupetam dimenzije):
pistolj A moze da radi sa diznama od 1.0mm do 1.8mm
pistolj B moze da radi sa diznama od 1.5mm do 2.3mm

Pored toga postoje i "specijalne" varijante, koje pored dimenzije dizne sa kojom dobro rade imaju jos neku razliku (tipa ovoga sto ima dodatno crevce do gravitacione posude).

Jel to to, ili sam opet nesto lupio :) ?
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Професоре ја ћу да бацим пиштољ који имам и да узмем четку и да фарбам !
Студирајмало народну поезију !
јматамо леп стих " У рукама ......."
Дођох, видех, побледех
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

OK, onda ako dobro kontam princip je sledeci:
1. prema onome sta ces da farbas (drvena vrata, auto, stolica, bastenska ograda...) izaberes boju/lak s kojom ces da radis. Naravno ima preklapanja, odnosno nekim bojama mozes da farbas razne stvari a nekima samo nesto (recimo lazurom mozes da farbas samo dasku, a akrilom mozes da farbas i dasku i lim).
2. prema boji/laku koji si izabrap sada biras odgovarajuci pistolj.

To jest, to sta farbas samo posredno utice na izbor pistolja (posto prema tome biras cime ces da farbas), dok to cime farbas je direktno vezano za izbor pistolja.

E sad da malkice razradimo ovo pod 2 (jel da da sam dosadan )
Pretpostavljam da je glavna razlika izmedju pistolja A i B velicina dizne. Verovatno postoji jos nesto "unutra", odnosno neki pistolji su namenjeni za rad sa vecim diznama a neki sa manjim, to jest postoji neka najmanja i najveca dizna za odredjeni pistolj.
Recimo (lupetam dimenzije):
pistolj A moze da radi sa diznama od 1.0mm do 1.8mm
pistolj B moze da radi sa diznama od 1.5mm do 2.3mm

Pored toga postoje i "specijalne" varijante, koje pored dimenzije dizne sa kojom dobro rade imaju jos neku razliku (tipa ovoga sto ima dodatno crevce do gravitacione posude).

Jel to to, ili sam opet nesto lupio
Sviđa mi se :hurra:

Koliko sam ja ukapirao,svaki moze da nosi svaku diznu(ako za taj pistolj dostupna ta dizna)
To nešto unutar pištolja,je bitno za širinu lepeze,isti nanos boje,farbe,lazure u lepezi,količinu potrošene farbe drugim rečima nekim korisnim i bitnim stvarima.
Ja nisam imao čast da dam par stotina evra za neki brendirani pištolj,ali ovi moji pijačni mi nikada i nisu bili nešto preterano "Å TELJIVI",odnosno uvek sam tražio gde on dobro farba,a ne gde šta treba tako farbati(ala sam ga objasnio),e kod mene to nije moglo jer pištolj nije hteo TAKO,do duše uvek je kada pretisnem prekidač izbacao farbu.

Znači gubim:
vreme,
boju(ili makar suvu materiju iz nje),
kvalitet(nije sve lepo "naliveno") verovatno još nešto

Nije ni bitno:
Nemam količinu farbanog materijala
samim tim nije mi ni vreme izgubljeno veliko,boje potrošeno,kvalitet i onako nije neki(xaxaxa)

Bitno je:
onom ko od toga ima veliku uštedu,kao u svemu,da mu cena pištolja manja od količine rasute farbe :ongel:
ili da mora da dobije kvalitet.

E tu negde posle kvaliteta i ekonomske računice(ili ljubavi),počinje priča sa gore pomenutog sajta,šta koji pištolj za nijansu bolje farba.........
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

u svaki pistolj mozes da promenis diznu(naravno ako je raspoloziva)a ako nije raspoloziva to znaci da pistolj ne radi kvalitetni i efektivno.
za neke amaterske potrebe najbolji kompromis je obican pistolj(rp)sa 1.4 diznom.
ako zelite trositi manje farbe(ako je ekonomski isplativo)u smislu velike kvadrature onda se treba odluciti za hvlp varijantu.
ako zelite farbati lakovima na vodenoj bazi onda nikako ispod 1.8 dizne
postoje brzi(rp) i spori(hvlp)pistolji sto znaci da rp brzo izbacuje materijal i ima solidnu sirinu lepeze,dok hvlp izbacuju sporije materijal i lepeza je mnogo sira(sto znaci da je pokrivna moc mnogo veca) ,e sad ja radim i jednim i drugim,hvlp koristim za velike povrsine(jer se naliva)dok za nepravilne oblike sa mnogo vertikalnih delova koristim rp(kao i za farbanje kola).
ko farba zna da prilikom prskanja rp pistoljem materijal udara u povrsinu dok hvlp materijal pada na povrsinu i samim tim mu treba vise vremena da se zategne.:)
eto za sada,samo da kazem da je ovo nauka kao i svaka druga.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Singeru, nema ti druge nego da Profesoru odrzis jedan skraceni kurs, pod uslovom da ponese nesto farbe.
Tako ce te se najlakse razjasniti.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

i pivo.... i meze..... igracice mozda ???!!!
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

eee onda nista od posla :skratta:
ne pita to profesor zbog sebe vec zbog vas :tummenupp:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Provali me :)

Ja sam inace navikao da ako imam uslova prvo razradim "teoriju" pa da tek onda predjem na praksu. Lakse je procitati sta su drugi vec uklavirili nego sam otkrivati "metodom uzaludnih pokusaja". A posle toga naravno, uzmi pa vezbaj.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

E onda cekamo da bude instruktaza pa da nam Profesor prenese svoje utiske i
da vidimo sertifikat.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

malo da osvezim temu.

kupio sam novi pistolj za farbanje

posto imam SATA brend odlucio sam da kupim ovaj put Dewilbiss.;)

najnoviji model u refinisu:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ovxtRseVlmI[/youtube]

cena--350e

ovo je 6-i u kolekciji :happy:
Last edited by singer on 02 Jul 2012 17:05, edited 1 time in total.
budak
Šegrt

Post by budak »

Molim za pomoć.

Pronašao sam neki očev pištolj za farbanje, rasturio ga, očistio i sad ne znam da ga sastavim. U stvari jesam ga sastavio ali nisam siguran.
Pištolj je WAN-11 WAN-GDYNIA made in Poland.
Pa ako neko ima neku šemu ili crtež, sve jedno, značila bi mi...
budak
Šegrt

Post by budak »

Neretko sam sebi odgovaram.
Jutros je stigao odgovor (jedan dan !) iz WAN Poljska sa potrebnim podacima.
Okačiću ga ovde negde, samo da vidim kako, možda nekom zatreba.

Evo ga..http://www.scribd.com/doc/101862238/DTR-WAN-11
Last edited by budak on 02 Aug 2012 20:06, edited 1 time in total.
Post Reply