da li je moguce

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

MapleMan wrote:Mbole profesore ma jesi ti u pravu 100 % ali ja se plašim tih kombinacija iskreno rečeno
Osnova skoro svakog straha je u neznanju. Plasimo se onoga sto ne poznajemo (recimo mrak je tipican primer).
Na dalje postoje dve mogucnosti:
1. nastavi da se plasis
2. upoznaj "neprijatelja"

Stavka 2 u ovom slucaju uopste nije tako teska. Malo googlanja, malo srednjoskolske literature, puno volje...
Znam gomilu ljudi koji iz neznanja "cvikaju" i sijalicu da zamene."Struja je to bato moj", a sta ako me drmne? A vise se i ne secam koliko sam uticnica promenio "pod naponom" (sto ne kazem da treba raditi, niti da je preterano pametno, al je ponekad jako korisno), iz prostog razloga sto znam kako stvar funkcionise, cega treba da se cuvam i koje su posledice ako negde "zeznem", i kako da te posledice, svedem na minimum (to ce reci da ostanem ziv i zdrav), a rizik na razumnu meru.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Tako je Profesore.Neznanje je najopasnije, a lneznalice ipak zive.Masina je ipak stvar koju ljudi
izmislise.Znaci ako je ljudi izmislise moze i da se napravi.Ja citavog zivota pravim nultu
seriju, dalje od toga nisam odmakao i nije mi zao.Onaj ko ima novaca taj ce kupiti gotovu stvar,
a takvih je kako sam stekao utisak veoma malo, dok ce drugi pokusati da to nadomeste na drugi
nacin praveci tako nesto u sopstvenoj reziji.Znaci upotrebili su svoju inventivnost, a tako su i
nastajale masine i ostali proizvodi savremenog sveta.
Ja inace perferiram trofazne elektromotore, zato su su manjeg gabarita, brzi potezni momenat.........
caca
Majstor

Post by caca »

Branimire potpuno se slazem stobom.Kad odem na strane sajtove razbolim se sta sve imaju.
Oni sve imaju ali smo mi majstori,kada bi mi imali te mogucnisti gde bi nam kraj bio.
Pozdrav.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

caca wrote:Branimire potpuno se slazem stobom.Kad odem na strane sajtove razbolim se sta sve imaju.
Oni sve imaju ali smo mi majstori,kada bi mi imali te mogucnisti gde bi nam kraj bio.
Pozdrav.
Иони су били мајстори кад све ТО нису имали! Е после се улењили:sova:
Дођох, видех, побледех
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ajde da se vratimo na temu "Jeli moguce...."
danas sam se sreo sa prijatelem koji je popravljao ves masine i upitao ga za brzinu okretaja . Rekao mi je da je brzina oko 8000-10000 o/min. Dakle tacan je podatak koji je sloba dao. Buduci da se stacionarni frezeri okrecu negde oko 6000o/min sa remenicom se lako postize ova brzina a preneta snaga bi bila oko 1kw na osovini frezera.
Dalje mi prijatelj kaze -"sto ne upotrebis motor od usisivaca oni se okrecu i do 15000 o/min."
Ja -" jeste ali ti motori nisu dizajnirani da rade duze od 10-15minuta"
Prijatelj -" Pa nije dizajniran ni motor od ves masine, on na tu brzinu rade od 4-7 minuta, a da bi radio vise vremena treba mu dopunsko veoma dobro hladjenje"
Dakle moze ali samo na kratko.
Last edited by dikar on 15 Apr 2011 20:15, edited 1 time in total.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Neću ništa na pisati ???? Sa motorom od usisivača sam probao davno !!!! Iskra 1800 kubika !!?? Pa je bilo ??
Dva put zine , a tri put slaže
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Већи проблем код мотора за усисивач су кућишта лежајева која нису предвиђена да трпе оптерећење које би створио каиш. А код скоро свих усисивача ваздух који турбина вуче иде кроз мотор да би га хладио. Кад скинеш турбину да би ставио ременицу за минут-два мотор изгоре и без оптерећења јер нема промају! А турбина и ременица не иду заједно.
Дођох, видех, побледех
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Da li je moguce......... moguce je.Da li je upotrebljivo.........nije.
Neka digne ruku onaj koji je pravio frezer od motora ves masine i da
cujemo utiske, a ostali....... pa krenite da pravite.
Da se motor ne pregreje, svaka 4 minuta ga odmarati i hladiti (najbolje freonom).
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Rezime kao sto je naveo Branimir samo teoretski je moguce, uostalom ako je i prakticno moguce te ili slicne motore ba ugradjivali i proizvodjaci frezera.
Ja sam mislio da pravim belt sander sa ovim motorom ali definitivno i to nece moci.

Kad smo vec kod druge upotrebe ovog motora evo i jedne ideje koja se pokazala dobrom u praksi

Ovaj prijatelj je od tog motora napravio masinu za przenje ajvara ali sa sporim namotajem. Iskoristio je motor i krstac od ves masine i dodao je osovinu sa lopaticama i masina radi bez problema. Sam proces przenja traje od 3-4 sata i motor odradi svoje. Przi sebi, komsijama, prijateljima vec 2 godine. Kako kaze isprzio je preko tonu ajvara dosad.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:Ajde da se vratimo na temu "Jeli moguce...."
danas sam se sreo sa prijatelem koji je popravljao ves masine i upitao ga za brzinu okretaja . Rekao mi je da je brzina oko 8000-10000 o/min. Dakle tacan je podatak koji je sloba dao. Buduci da se stacionarni frezeri okrecu negde oko 6000o/min sa remenicom se lako postize ova brzina a preneta snaga bi bila oko 1kw na osovini frezera.
Kako bi snaga mogla da bude oko 1KW? Koliko sam shvatio novi motori imaju snagu reda 300-400W.
Odnosom remenica ne menjas snagu, ona ostaje uvek ista, menjas odnos broja obrtaja i obrtnog momenta.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Професоре,
Обртни момент је ту битан! Кад "загризе" дрво да га и прегризе!
А и снага на излазу сваког редуктора се мења обрнуто пропорционално промени броја обртаја (са неким губитком који зависи од врсте редуктора)
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajde da ponovim: ni jedan reduktor ne menja snagu.
Jedino sto menja reduktor je odnos obrtnog momenta i broj obrtaja.
Snaga je P=F*V
Odnosno u slucaju obrtnog kretanja F (sila) se menja obrtnim momentom, a V (brzina) ugaonom brzinom (koja je proporcionalna broju obrtaja).
Reuktor promeni odnos momenta i ugaone brzine, a posto se oni mnoze u jednacini za snagu, snaga ostane ista.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Добро професоре убеди ме!
Али ипак ми обични смртници некад користимо погрешну терминологију ал' се разумемо!
Ако мислим на силу а кажем снага то ми личи на то кад неко каже "гедоре" а мисли на насадне кључеве и да не набрајам још примера.
Дођох, видех, побледех
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ih bre profesore ajmo ovako jel mozes da podignes motor tvog auta od 200kgr rucno. Ako si bildao onda ces moci samo da ga pomeris. Ako upotrebis kran dizalicu (na rucni pogon) sa sistemom remenica mozes ga nositi gde god hoces. Mozda samo silom jednog prstica.
U ovom slucaju sa ves motorom mozda d......kamo terminologiju, mozda je to sto sam mislio obrtni moment.
Onu masinu sto je prijatelj napravio za ajvar radi na sporom namotaju. taj namotaj nema vise od 150w ako ne verujes izvadi kais i rukom stegni remenicu motora dok radi. Ne boj se nece ti biti nista na ruci sam nemoj da ga tako zaustavis vise od 20-30 sekundi -pregorece namotaj. E taj isti namotaj vrti bubanj sa 5 kgr suvog tekstila + vodu. A vrti i 50 kgr ajvara 3-4 sata.
sto se tice onog 1kw snage mislio sam na stari tip gorenjskog motora ( mislim da si ti naveo iu drugoj temi da je oko 700w) .A da izvadim novi motor iz nove masine nisam ni pomislio. Ne znam koliko je to pametno??? kao i kupovina novog motra (nebitno stari lili novi tip)- uopste nisu jeftini. Za isti novac se moze kupiti i pravi motor od 1kw.
Last edited by dikar on 16 Apr 2011 19:49, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole
".....Ko se dobro secam dvopolni asinhroni motor ima negde oko 3000 obrtaja u minuti (takav bi trebao da je na ves masini). Znaci za precnik valljka od 125mm, trebao bi prenos od oko 1:2 (dva puta veca remenica na valjku nego na motoru), sto je dobro jer duplira obrtni moment...."

Ovo sam preneo iz teme "Slajferca kao abrihter" - na to sam mislio, znaci obrtni moment se zove :spyfoordig:
Last edited by dikar on 16 Apr 2011 15:44, edited 1 time in total.
Post Reply