Daska za rezanje - finiš

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
tomislavm
Majstor

Daska za rezanje - finiš

Post by tomislavm »

Trebam savjet čime finiširati dasku za rezanje...ovaj vikend sam se malo poigrado sa novim strojevima i napravio par daski za rezanje, treba ih još malo pobrusiti i gotove su.

Za finiš sam razmišljao o lanenom ulju ili nečem sličnom....da li možda postoji nešto kvalitetnije ili nešto što daje bolju zaštitu.

Daska je slična kao http://www.butcherblockco.com/choppingblock.html, samo tanja jer sam imao ograničenu količinu drveta, a napravljena je od trešnje i 3 manje sam napravio od kestena.
Last edited by tomislavm on 21 Mar 2011 15:03, edited 1 time in total.
caca
Majstor

Post by caca »

Cao kolega,ja sam ranije zagrevao jestivu mast do tacke kljucanja.Prelijes dasku,kad se malo prohladi obrisem visak i posolim.
Odstoji preko noci,nakraju operem toplom vodom i gotovo.Naravno to sam radio sa bukovinom,pozdrav.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

caca wrote:kad se malo prohladi obrisem visak i posolim
a zbog cega solis?
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa da bude ukusnija :)
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Na kraju sam to napravio sa parafinskim uljem koje se koristi u vinarstvu.

Nema okusa, mirisa niti boje i ispalo je odlično, a koliko sam ja shvatio to ulje nije štetno.

Å to se same zaštite tiče vjerojatno će trebati obnoviti tu i tamo, ali mislim da nije problem preći krpom namočenom u ulje.
caca
Majstor

Post by caca »

Da jestiva mast neuzegne tako sam i ja cuo od starih majstora mesara.
Nikolasd
Majstor početnik

Post by Nikolasd »

Evo linka http://www.youtube.com/watch?v=7EnERnbr ... ded#at=272 za izradu drvenih posuda od drveta gde pominju da posude na kraju umaču u mineralno ulje koje ne smeta u dodiru sa hranom.
Zna li neko koje je mineralno ulje u pitanju ? znam da postoje mineralna ulja za motore...
Pozdrav
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Nikolasd wrote:Evo linka http://www.youtube.com/watch?v=7EnERnbr ... ded#at=272 za izradu drvenih posuda od drveta gde pominju da posude na kraju umaču u mineralno ulje koje ne smeta u dodiru sa hranom.
Zna li neko koje je mineralno ulje u pitanju ? znam da postoje mineralna ulja za motore...
Pozdrav
Minerelno ulje je ono sa kojim sam ja radio, a kupio sam ga u poljoapoteci.....koristi se u vinarstvu, zove se mineralno ili vazelinsko ulje i jestivo je.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nikolasd wrote:Evo linka za izradu drvenih posuda od drveta
:skoorpning:
A kakve jos posude od drveta postoje osim drvenih :)
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Ja sam hrastovu natopio maslinovim uljem...za sada je ok...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Rimad
Zarezivač olovaka

Post by Rimad »

I ja tražim nešto za zaštitu daske. Gledao sam u poljoprivrednoj apoteci mineralno ulje, ali je imalo insekticid, pa nisam uzimao.

Našao sam na netu da preporučuju (nakon ulja ili pomiješano sa uljem) i korištenje pčelinjeg voska. Takođe ne preporučuju povrtna ili maslinova ulja, jer, valjda, užegnu.
Last edited by Rimad on 20 Jun 2011 16:13, edited 1 time in total.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

tečni medicinski parafin
ima ga u svakoj apoteci u litarskom pakovanju stime se zaštićuju drvene posude u kojima se poslužuje hrana
za sve je kriv Toma Sojer
Post Reply