Odabir glodalice, Perles vs Metabo

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
nexion
Dodavač alata

Odabir glodalice, Perles vs Metabo

Post by nexion »

Prije svega, lijep pozdrav forumasima.

Vec nekoliko mjeseci planiram nabavku alata ali mi najvecu glavobolju zadaje glodalica. Nakon hiljadu tekstova, testova, citanja rasprava na forumima i poredjenja cijena, jos uvijek ne mogu da odlucim sta je najbolje (za moj dzep i potrebe naravno).

Naletio sam na dobru cijenu za novu Metabo Of E 1812 , nekih 250€ sa dodatnom čaurom od 8mm, inace je 400-800€, zavisi gdje u evropi. Zabrinjavaju me niska cijena i nedostatak garancije, vjerovatno je nekome ostalo na lageru. Usput sam nasao informaciju da je proizvodjac inace italijanski Felisatti i radio je iste glodalice pod svojim imenom, za Metabo, Fein, Trend itd.

http://www.woodworkforums.com/attachmen ... isatti.jpg

Druga opcija je Perles OF 9E za koju nisam uspio naci los komentar, cijena je tu negdje, nista na crno, garancija je tu, itd.

Glodalica bi primarno bila ispod stola, ne znam da li tezina Metaba tu predstavlja neki problem, oko 5kg je.

Hvala unaprijed na odgovorima!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tezak izbor.
Perles pravi odlican alat, ali je jednostavno ovaj metabo u sasvim drugoj kategoriji (1800 prema 1300W, 12mm prihvat prema 8mm...).
Sa druge strane, taj metabo je malo "macka u dzaku" (posto nema garancije).
E sad, sto bi rekao Sir Oliver "ko riskira, taj profitira", al odluka o kolicini rizika koji mozes da podneses je samo tvoja.
Ja licno bi se verovatno odlucio za taj metabo, pa nek ide zivot :)

Sto se tice tezine, ne sekiraj se zbog toga. 5Kg sigurno nije masa koja bi mogla da naskodi iole pristojno napravljenom stolu.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Probaj da nazoveš Edison YU novi sad naćeš ih na netu Bio sam u radnji davno ali sam video stariji model Hitachi M12 1800w bio je na sniženu ! Možda je još na polici treba pitati ?
Dva put zine , a tri put slaže
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Nije vise Perles(Iskra) alat sto je nekad bio.To sam cuo pre nekoliko godina od
majstora koji se bave viklovanjem.Prednost bih dao onom koji ima stezanje i za 12mm.
I usput evo mog prvog frezera (home made).
Image
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

branimir wrote:Nije vise Perles(Iskra) alat sto je nekad bio.To sam cuo pre nekoliko godina od
majstora koji se bave viklovanjem.Prednost bih dao onom koji ima stezanje i za 12mm.
I usput evo mog prvog frezera (home made).
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/77_dsc003871.jpg[/url]
Upravu si Branimire i nije pre neki dan sam rasklapo od gazde iskru ova od novijih brusilica otišle četkice kad sam je otvorio ???? Ono raspala se čaura brate sva od nekog mesinga ni za K... Nije!! Sve je fušeraj žešći Ali dobra ti ova Lemilica :tummenupp: (šalim se ) matori al je sprava za duborez neki manji dušu dalo !:buga:
Dva put zine , a tri put slaže
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Javorko, ne mesaj Iskru i Perles.
Jesu ista firma, ali dve sasvim drugacije kategorije alata, i to pod uslovom da je Iskra, zaista Iskra (posto je bilo i falsa, pisali smo o tome).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bane, jel ovo stari B&D, ili mi se cini?
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Profesore pogodio si, motor je od BD busilice, oklop od BD vibracione slajferice,
glodala su za metal prilagodjena obradi drveta 6mm i stvarno sluzi za duborez i to odlicno radi.
Znaci da pravimo i rucni alat ako treba.
nexion
Dodavač alata

Post by nexion »

Hvala na odgovorima. Rizik i nije pretjerano velik, radi se o provjerenoj njemackoj trgovini koja uglavnom prodaje metabo alat kupuje na veliko ono sto metabo vise ne proizvodi. Najvjerovatnije cu se odluciti za nju ukoliko ne proda sve do sutra. Jedina zamjerka je nedostatak prihvata od 8mm, glodala od 12mm sam trazio po njemackim web trgovinama i jako je tesko naci nesto po "normalnoj" cijeni tako da mi to i nije bas neka prednost i moram izdvojiti 40€ za manji prihvat, a i ne vjerujem da je tolika snaga potrebna za ono sto cu raditi ali nece ni skoditi :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

pokusaj i kod CMT-a
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam odakle si, ali glodala imaju manje vise, ustaljenu cenu.
Kvalitetna, firmirana: reda 30-50 eur (zavisno od oblika, imanja/nemanja lezajeva, i dimenzija)
Bofl: reda 10-tak evra i nize
Ono izmedju (sto je naravno najteze naci) 20-30 eur.
Danas sam na najlonu u Novom Sadu gledao neka glodala kod Vlade (ili bese Sase) rusa, i nije bilo razlike u ceni za glodalo istog oblika i precnika bilo da je sa prihvatom 8 ili 12mm.

A sa neke sasvim trece strane, i iz nekog petog pogleda: "size does matter!"? (velicina jeste bitna), ili sto bi rekli: to zene znaju odavno :)
Znaci prihvat 12mm, moze da bude samo bolji od prihvata 8mm, nikako losiji.

Sto se snage tice, nje nikad nije dovoljno. Kad imas glodalicu od 1000W ti bi hteo onu od 1400, a kad nju nabavis onda shvatis da ima i poslova za koje bi ti trebala ona od 2000W, a onda... da ima jos samo malkice..., pa tako u nedogled :)
Post Reply