Orahove daske
Pa ja jesam cistio, ali znas da uvek kad je vlazno drvo nesto se i zalepi. Sobzirom da sam ih preturao nekoliko puta neso se i istreslo. Ali sta je tu je. Ja cu da napravim ovu komodu . I tako je za mene. Probacu da ublazim te fleke a vi cete videti kako je ispalo.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Mislim da je promrzlo ,sećam se kada si radio to matori ja sam bio našo onaj preparat da zamažeš i zaštitiš ali ti si neki drugi našo pa zamazo te ivice i ako si nema veze Ili je bio orah pored vode blizu (rasto) ili vlažan pokiso recimo ! Ili bolestan mator a sve mi liči više na to ? On iz sredine dobije tu bolest i postane ko sunđer truli bude pun vode ,postane ko vrba samo vuče vlagu iz zemlje i po ko zna kolko litara na dan ! Nešto mu je falilo čim je pocrneo u godovima Puno tu ima crnog nebih reko da je piljevina gledo sam skoro daske 8 godina stare kod komše drži ih u garaži po sivele od prašine kad sam zadero jednu sinulo sunce ti ko novo A rezane na onom pokretnom cikularu za sečenje drva !
Dva put zine , a tri put slaže
i ja mislim da nije od piljevine..i meni je ostajala piljevina na daskama i nisu menjale izgled..a i nije ni to sto je drvo staro.. bitno je samo da kada si ga isekao da je bilo zdravo da se nije samo osusilo i da kada si ga sekao da je imalo lepu saru..koliko sam shvatio tako je bilo..zdravo i sara je bila lepa kada si ga rezao..znaci da je problem nastao tokom susenja.odnosno imao si povecanu vlagu u daskama iz nekog razloga i doslo je do pojavi gljivica u daskama koje se kao rezultat dale te fleke na daskama po dubini.. ne mogu da pretpostavim zasto se to javilo.ili je drvo bilo previse vlazno kada si ga sekao..nije mirovalo vec je pocelo da radi ili ti prostorija gde si ga susio nije imala dobro provetravanje pa se stvarala vlaga.. najbolje je susiti prirodno dasku pod nekom nadstresnicom gde ima promaje..a i ne znam zasto si premazivao drvo zizolinom..farbanje ivica je potrebno ali zizolin ne.. sada svi procaju o susarama..nekada nije bilo susara vec se drvo susilo prirodnim putem i imalo je dobar kvalitet.. ne znam da li sam pomogao nesto jer nisi rekao u kojim uslovima se susilo drvo tako da samo nagadjam..pozz.
Last edited by sbvlada on 06 Apr 2011 09:58, edited 1 time in total.