Kalkulacija
Kalkulacija
Pitanje za stolare,
sta su Vam reperi za davanje cene i koliko se ugradjujete na cenu matreijala za ivericu i kako racunate za drvo. Naravno ko radi jednu od ovih kombinacija. pozdrav dejan
sta su Vam reperi za davanje cene i koliko se ugradjujete na cenu matreijala za ivericu i kako racunate za drvo. Naravno ko radi jednu od ovih kombinacija. pozdrav dejan
- nikola_VUK
- Zarezivač olovaka
Meni je taj sistem sa procentom od cene materijala potpuno besmislen.
Od iste kolicine materijala mozes da napravis prost orman sa dvoje vrata i nicim vise, i policu sa pregradama na svakih 10cm. U prvom slucaju cena za ruke je previsoka u drugom preniska.
Kvalitetan klizac cu da ugradim dok kazes "asovce", a na onaj od pretankog lima i sa vrljavo izbusenim rupama cu potrositi pola sata da ga ustelujem, a musteriji naplatim vise ugradnju kvalitetnog (posto je naravno skuplji).
Valjda je to nastalo kao posledica toga da je ljudima komplikovano da racunaju?
"Pravi" sistem bi bio kao i u svakoj drugoj proizvodnji/usluzi. Otprilike:
Ugradnja sarki xx din
Ugradnja klizaca obicnih xx din
Ugradnja klizaca teleskopskih xx din
spajanje dve ploce srafljenjem xx din
spajanje dve ploce tiplovanjem/keksanjem xx din
i tako dalje
Ugradnja elementa viseceg...
Ugradnja elementa stojeceg...
(posto ko kaze da je obavezno da vi i ugradite, mozda ce musterija da ugradjuje sama, a vama se mozda isplati da ona ugradi sama posto vam to oduzima dosta vremena).
Isporuka elemenata...
(opet mozda se nekome isplati da preuzme kod vas u radnji, a mozda se i vama isplati da on preuzme...)
Mislim da ne bi bilo tesko napraviti spisak svih "prostih" poslova koji se izvode, i onda se samo izmnozi i sabere.
Naravno, uvek ce se pojaviti neka "kerefeka" ali takve stvari se em javljaju retko, em se tada normalno, cena posebno dogovara.
Ovako dolazimo do besmislene situacije, da skuplje naplacujemo ugradnju skupljeg okova, koji je u sustini laksi za ugradnju, ima manje problema sa njim...
Argument: onaj ko ima para za skup okov ima i za majstora... mislim da uopste nije argument, vec pokazuje da ne naplacujete svoj rad, vec se bavite trgovinom, pa "ko koga ..."
Mislim da musterije mogu da daleko vise cene ovakav pristup (pri cemu ga naravno treba objasniti), nego : to ti je 50% od cene materijala.
Mozda je moguca i neka "srednja" varijanta tipa:
Izrada donjeg elementa sa policama...
Izrada donjeg elementa sa fiokama...
Izrada gornjeg elementa...
Ili
izrada standardnog elementa A...
Izrada standardnog elementa B...
...
Onaj ko se ozbiljnije bavi poslom, verovatno vec ima neku gomilicu crteza elemenata koje najcesce pravi
Po meni nije mnogo bitno da li je element 60 ili 80cm, kolicina posla je ista, posao zavisi samo od sadrzaja elemenata.
To bi smanjilo racunicu, a i dalje bi se zadrzao smisao.
Od iste kolicine materijala mozes da napravis prost orman sa dvoje vrata i nicim vise, i policu sa pregradama na svakih 10cm. U prvom slucaju cena za ruke je previsoka u drugom preniska.
Kvalitetan klizac cu da ugradim dok kazes "asovce", a na onaj od pretankog lima i sa vrljavo izbusenim rupama cu potrositi pola sata da ga ustelujem, a musteriji naplatim vise ugradnju kvalitetnog (posto je naravno skuplji).
Valjda je to nastalo kao posledica toga da je ljudima komplikovano da racunaju?
"Pravi" sistem bi bio kao i u svakoj drugoj proizvodnji/usluzi. Otprilike:
Ugradnja sarki xx din
Ugradnja klizaca obicnih xx din
Ugradnja klizaca teleskopskih xx din
spajanje dve ploce srafljenjem xx din
spajanje dve ploce tiplovanjem/keksanjem xx din
i tako dalje
Ugradnja elementa viseceg...
Ugradnja elementa stojeceg...
(posto ko kaze da je obavezno da vi i ugradite, mozda ce musterija da ugradjuje sama, a vama se mozda isplati da ona ugradi sama posto vam to oduzima dosta vremena).
Isporuka elemenata...
(opet mozda se nekome isplati da preuzme kod vas u radnji, a mozda se i vama isplati da on preuzme...)
Mislim da ne bi bilo tesko napraviti spisak svih "prostih" poslova koji se izvode, i onda se samo izmnozi i sabere.
Naravno, uvek ce se pojaviti neka "kerefeka" ali takve stvari se em javljaju retko, em se tada normalno, cena posebno dogovara.
Ovako dolazimo do besmislene situacije, da skuplje naplacujemo ugradnju skupljeg okova, koji je u sustini laksi za ugradnju, ima manje problema sa njim...
Argument: onaj ko ima para za skup okov ima i za majstora... mislim da uopste nije argument, vec pokazuje da ne naplacujete svoj rad, vec se bavite trgovinom, pa "ko koga ..."
Mislim da musterije mogu da daleko vise cene ovakav pristup (pri cemu ga naravno treba objasniti), nego : to ti je 50% od cene materijala.
Mozda je moguca i neka "srednja" varijanta tipa:
Izrada donjeg elementa sa policama...
Izrada donjeg elementa sa fiokama...
Izrada gornjeg elementa...
Ili
izrada standardnog elementa A...
Izrada standardnog elementa B...
...
Onaj ko se ozbiljnije bavi poslom, verovatno vec ima neku gomilicu crteza elemenata koje najcesce pravi
Po meni nije mnogo bitno da li je element 60 ili 80cm, kolicina posla je ista, posao zavisi samo od sadrzaja elemenata.
To bi smanjilo racunicu, a i dalje bi se zadrzao smisao.
u celoj ovoj prici nikada mi nije bilo jasno ZASTO ali ZASTO ljudi hoce da rade za dzabe, ili nabavljaju negde ekstra povoljno materijal pa mogu sebi da priuste da spuste cenu ili ono ja da dobijem posao pa makar samo troskove da pokrijem . Nerazumem. Neki stolari iz mog okruzenja stalno kukaju kako malo zaradjuju a ubijaju se od posla. cela poenta je da svoje ruke koji radimo neki proizvod cenimo. mi nismo moleri ili zidari koji imaju cetku i fanglu za svoj posao gde mu je celo ulaganje u posao 500 evra i once od jednog ili eventualno dva posla da isplati sve ulozeno. a mi koji imamo stolarske radionice mi moramo da ulozimo 20 000 evra i vise da bi mogli kada dodje musterija da odradimo posao a da neidemo kod drugog. koliko poslova treba da odradimo da samo otplatimo ulozeno u posao .ovde neracunam "garaz majstore"gde treba srafilica ger i par sitnica. sve u svemu izgleda da cu se jos dosta nagledati i naslusati prica kako "NEMA " para u ovoj nasoj prici.
deyan76 slazem se sa tobom u potpunosti!
Ja sam juce gledao kuhinju ugaonu 3+2m i fakturu za nju na 1300 evra, komplet unutrasnjost od bukovog drveta sve farbano bajc+temelj+30%sjaj, ja da je radim od iverice sa drvenim krilima ne bih je naplatio ispod 2500 evra!!! Nije mi jasno kojom je logikom covjek dosao do te cijene a njegova je i radna ploca, diht lajsna, sudopera, montaza u drugi grad (160km oba smjera).
I sto je najgore nije neki skart vec perfektna obrada do najsitnijeg detalja!!! Da ju je ukrao, vise bi cijenio svoj rad!!!
Ja sam juce gledao kuhinju ugaonu 3+2m i fakturu za nju na 1300 evra, komplet unutrasnjost od bukovog drveta sve farbano bajc+temelj+30%sjaj, ja da je radim od iverice sa drvenim krilima ne bih je naplatio ispod 2500 evra!!! Nije mi jasno kojom je logikom covjek dosao do te cijene a njegova je i radna ploca, diht lajsna, sudopera, montaza u drugi grad (160km oba smjera).
I sto je najgore nije neki skart vec perfektna obrada do najsitnijeg detalja!!! Da ju je ukrao, vise bi cijenio svoj rad!!!
Ako se dobro secam, pre par godina je bila slicna tema, i najbolje su razmisljali Mbole i Metabo. U cenu rada treba da se racuna amortizacija alata, masina, fiksnih troskova, struje... Za neke poslove i pomocni radnik... Kad se izracuna koliko kosta majstorski sat i koliko vremena treba za ugradnju, recimo, sarkice, dobije se i cena za njenu ugradnju. Mislim da je prica isla u tom pravcu. Znaci svi troskovi + zeljena dobit = cena radnog sata.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Veljo.u pravu si.
Ali ta racunica jednostavno ne moze da se ostvari u stvarnosti,ili moze samo u retkim slucajevima.Jer konkurencija je velika i nije lako doci do posla a cena rada i zarade je oborena i na pragu je isplativosti.
Radnike ne mozes da otpustis jer odose na drugu stranu ,tako da cesto puta cena mora da ide dole.
N a zalost tako je.
Surova realnost.
D bi dobio posao ,moras i da klizas dole i kada ti se ne kliza.
Valjda ce doci bolje vreme.
Ali ta racunica jednostavno ne moze da se ostvari u stvarnosti,ili moze samo u retkim slucajevima.Jer konkurencija je velika i nije lako doci do posla a cena rada i zarade je oborena i na pragu je isplativosti.
Radnike ne mozes da otpustis jer odose na drugu stranu ,tako da cesto puta cena mora da ide dole.
N a zalost tako je.
Surova realnost.
Лако је дати добру цену за неки посао , али мале су шансе да понуда прође .
Како да продам столицу за 3 или 5 хиљада када се на пијацу продају столице , са наслоном и тапацираним седиштем , од букве за 1200 динара ?
Врата шперована или мастеркрафт са кутијом и оковом продају за 40-50 евра.
Видите у Краљеву на пијацу пошто је намештајод иверице . Мислим да је судопера са лимом била око 5000. Па ја по то плаћам само лим .
Како да продам столицу за 3 или 5 хиљада када се на пијацу продају столице , са наслоном и тапацираним седиштем , од букве за 1200 динара ?
Врата шперована или мастеркрафт са кутијом и оковом продају за 40-50 евра.
Видите у Краљеву на пијацу пошто је намештајод иверице . Мислим да је судопера са лимом била око 5000. Па ја по то плаћам само лим .
E, juce ja tasti sklapao sto za trpezariju sa pijace. 130e kosta ali je sav od tankog medijapana. Samo su noge od bukve
Last edited by velja on 30 Mar 2011 21:24, edited 1 time in total.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Matematika je cesto strasno surova stvar, al je i dalje nenadje*iva.Nexent wrote:Veljo.u pravu si.
...
Nije stvar u tome da li se tebi nesto radi ili ne, ne pricamo o tome da li ces imati za mecu S serije, ili ces morati da se zadovoljis E klasom, pricamo o granici kada vise jednostavno nema nikakvog smisla raditi.
Ako se ode ispod cene troskova, onda je bolje sedeti i ne raditi bas nista. Bolje je ne zaraditi nista, nego izgubiti 100 dinara, a mnogi nisu ni svesni da su izgubili, posto nikako ne shvataju sta sve od troskova postoji.
Znaci, ako je racunica neostvarljiva, onda taj posao nije isplativ i ne treba ga raditi.
Ako neko bas hoce da radi za 2 evra na dan, siguran sam da ima daleko jednostavnijih i laksih poslova nego sto je ovaj, pa "dok ne dodju bolja vremena" (koja kolko vidim vec dosta dugao samo odlaze, a nikako da pridju), bolje rasprodati alat, i recimo u radionici poceti gajenje pecuraka, ili je jednostavno izdati nekome, ili je pretvoriti u kafanu (to jos uvek funkcionise, i ne verujem da ce skoro da prestane

- maricaiivica
- Moderator
Kada imas fiksne troskove koji su uvek prilicno visoki a nemas dovoljno posla onda se ta matematika bitno menja. U takvim situacijama je logicnije raditi za bilo sta nego sedeti i cekati da se pojavi posao sa korektnom zaradom. Sumnjam da neko radi bez dobiti vec ljudi pokusavaju da smanje gubitak. Time se naravno ubija cena i sebi i kolegama ali...mbole wrote:Matematika je cesto strasno surova stvar, al je i dalje nenadje*iva.Nexent wrote:Veljo.u pravu si.
...
Nije stvar u tome da li se tebi nesto radi ili ne, ne pricamo o tome da li ces imati za mecu S serije, ili ces morati da se zadovoljis E klasom, pricamo o granici kada vise jednostavno nema nikakvog smisla raditi.
Ako se ode ispod cene troskova, onda je bolje sedeti i ne raditi bas nista. Bolje je ne zaraditi nista, nego izgubiti 100 dinara, a mnogi nisu ni svesni da su izgubili, posto nikako ne shvataju sta sve od troskova postoji.
Znaci, ako je racunica neostvarljiva, onda taj posao nije isplativ i ne treba ga raditi.
Ako neko bas hoce da radi za 2 evra na dan, siguran sam da ima daleko jednostavnijih i laksih poslova nego sto je ovaj, pa "dok ne dodju bolja vremena" (koja kolko vidim vec dosta dugao samo odlaze, a nikako da pridju), bolje rasprodati alat, i recimo u radionici poceti gajenje pecuraka, ili je jednostavno izdati nekome, ili je pretvoriti u kafanu (to jos uvek funkcionise, i ne verujem da ce skoro da prestane), ili ...