Priprema stafle na zeljenu dimenziju(82x68) i falcanje je laksi dio posla na prozoru,sad slijede sve teze opracije....cepovanje
Izrada duplih cepova ne predstavlja veliki problem ako imate ceparicu .... cepovi i utori se prilagodjavaju falcu odnosno materijalu po sirini stafle (82mm) koji je ostao nakon falcanja...

Ko se imalo razumije u izradu prozora mislim da ce mu bitti jasno kako se rade dupli spojevi jer ja ne bi da komplikujem ionako vec komplikovan poso posebno kad se radi stok/ram prozora,ali ako ima nekih nejasnoca kazite....
Za one koji tek ulaze u stolarske vode i koji hoce da se okusaju u izradi prozora preporucio bi izradu jednog cepa i utora na stoku prozora ..jer je dosta laksi za izradu i kao takav ne kvari i ne umanjuje kvalitet konstrukcije prozora..
Na slikama sam obiljezio gdje se vadi materijal za utor (lijevo stafla)a gdje za cep ili pero(desno stafla) stim da bi morali izbaciti falc 20x8 mm koji sluzi za upadnice/prihvatnike tako da bi iste ukopavali glodalicom ...
Utore radimo na uspravnim a cepove na vodoravnim elementima prozora.

***al sam ga obiljezio***:)
Utor ili rupa je debljine 22mm (drugi falc 22x13) a po duzini je 69mm jer nam je toliko ostalo „mesa“nakon falcanja
Cep radimo tako sto sa gornje strane (gledajuci sliku –stafla desno) vadimo materijal prvog falca ..po dubini 56mm ....a sa donje strane ono sto je ostalo od falca (18mm) i po dubini 82 mm . Jos ostaje donja stafla stoka na koju se stavlja al lajsna.Na njoj radimo cep kao i na gornjem elemntu prozora ,znaci sve isto,s tim sto cep naknadno sa gornje strane odakle postavljamo al lajsnu suzimo sa 82mm na 69mm.
Sve ovo moze se radit i glodalom i testerom .na frezi i stuceru ...
Nadam se da sam bar priblizno objasnio ako jesam da predjemo na krila