Bajc

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ajme koliko puta!!!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
FarbarCacak
Zarezivač olovaka

Post by FarbarCacak »

Pa da, kada radim recimo zgradu celu sobna vrata za stanove, znas koliko interesuje saradnika sta je najkvalitetnije, zahtevaju da izgleda vrh a da kosta sto manje, i onda sayer otpada istog momenta, porucuje se iridia pu... :))) No...koliko para toliko i muzike...
Majstori ne lazu, oni samo odlazu :D
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

velja wrote:Koje bajceve koristite?

Juce sam kupio nekin Zorka orah, koji je na onim uzorcima izgledao OK ali kad sam isprskao i prebrisao, bilo je toliko tamno kao da se neko popiskio. Takodje sam pre nekoliko godina kupio neki mahagoni, mislim da je Duga ili opet Zorka, e taj je bio crveno-ljubicast!
Nijansa dosta zavisi od toga na kom je drvetu radjen uzorak za ton kartu, ja koliko sam primetio dosta proizvodjaca radi na jasenu uzorke za bajceve. Ne mozes ocekivati da ce ti biti ista nijansa npr. na orahu.

A sto se tice preporuke Moj glas dobija Ilva, poslujem sa njima vise od 4god i kvalitet je na nivou :D
Zastupnik je B.croma nalaze se kod rudarskog institua u Zemunu i imaju dostavu tako da se sve moze resiti samo pozivom na telefon!
Last edited by Slavkoooooo on 30 Nov 2010 20:12, edited 1 time in total.
Nexent
Majstor

Post by Nexent »

Nije isto na koje se drvo Bajc nanosi ,neko ga upija vise neko manje u zavisnosti od tvrdoce,rasporeda vlakana ,teksture i slicno.
Isti bajc na tvrdom i mekom drvetu nema istu boju.
A sto se tice trzista i prodaje toga ima u izobilju.
FarbarCacak
Zarezivač olovaka

Post by FarbarCacak »

Neki bajcevi nisu verni karticama iz razloga sto u fabrikama ne isperu kazane kako treba pri sipanju nove kolicine i promeni bajca, i onda dodje do odstupanja u nijansi nekad vise nekad manje, jos zavisi i do majstora, cist primer kada jedna ruka izbajcuje nesto, a drugi majstor drugu povrsinu i kada se prislone jedna uz drugu moze doci do razlicitosti... Takodje i kolicina koja se nanosi diktira ton, broj ponavljanja, da li se bajcuje cetkom ili pistoljem, i da li se izbrisuje ili ne i ako se izbrisuje da li se radi odmah ili se ceka da malo upije... Takodje i temperatura, znaci koliko brzo se susi bajc utice na nijansu, i da se slozim sa Nexent zavisi i od drveta da li je tvrdo ili meko.... itd... Sad ti kao farbar treba da kombinovanjem ovih faktora dobijes ono sto musterija trazi.... Znaci nije uvek do proizvodjaca...
Majstori ne lazu, oni samo odlazu :D
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

BILJEŽNIK wrote:
mbole wrote:Probaj ove, relativno su ti blizu:
INTEGRA COLOURS d.o.o., BARVE LAKI, SAYERLACK
DUNAJSKA CESTA 113, LJUBLJANA / 01 568 44 80
Hvala, svima na pomoći!

Ovi tvrde da rade originalni Sayerlack bajc. Naručio nekoliko litara za probu pa javim rezultat. Litra bajca košta 14€. Svi ostali koje sam kontaktirao rade Rennerove bajčeve koji po kvaliteti zaostaju za Sayerlackom.
Ljubazno su poslali 3 litre bajca svom trgovcu u Krško da mi bude bliže za pokupiti. Naručio sam boju tamnog oraha i trešnje, pola litre oraha potrošio, bajc je super.
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

pozdrav

zanima me jel zna netko za nekakav bajc da na hrastu dobijem boju istrosenosti i vremenskog utjecaja.
znaci neko sivilo.sivi bajc jel to postoji..
ili zna netko dobru kombinaciju mjesanja.
hvala
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
dzic
Dodavač alata

Post by dzic »

Zna li iko sta je shellac? Gledajuci ove americke (uglavnom) sajtove stalno nalijecem na shellac, svi to koriste. Znam da se dobija od nekih buba iz Indonezije i Tunguzije i u formi je nekih ljuspica pa se muti sa spiritom, ali ima li srpski naziv za to cudo i gdje se nabavlja. Hvala
Last edited by mbole on 31 May 2011 22:42, edited 1 time in total.
Moj djed je nozicem napravio stolariju i namjestaj za kucu
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Koristi li ko lakove i bajceve Grckog proizvodjaca Er-lac i kakva su iskustva! Ja sam kupio za probu neke vodene bajceve i zadovoljan sam kvalitetom a cijena je vise nego duplo jeftinija od ICA i ICLA bajceva a oko 40% od Iridijinih!
Nexent
Majstor

Post by Nexent »

Ako je toliko jeftinije,uzimaj nista im nece faliti.
Salim se.
Cim budes probao na necemu sve ce ti biti jasno.
Verovatno su dobri,firma je to nije neka zajebancija.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dzic wrote:Zna li iko sta je shellac ****? Gledajuci ove americke (uglavnom) sajtove stalno nalijecem na shellac, svi to koriste. Znam da se dobija od nekih buba iz Indonezije i Tunguzije i u formi je nekih ljuspica pa se muti sa spiritom, ali ima li srpski naziv za to cudo i gdje se nabavlja. Hvala
Å elak se i ovde zove šelak. Spirit je obican špiritus odnosno denaturisani etil alkohol (denaturisani posto ti se ne isplati da kupujes medicinski, a selaku je sve jedno).
E gde se nabavlja je vec prilican problem. Za sad nismo uspeli da nadjemo stabilan izvor. Tu i tamo se pojavi u nekoj farbari, a najcesce moze da se nadje u radnjama koje drze slikarski materijal...
Drugo resenje je internet i narucivanje iz inostranstva (recimo austrijski DICK, posto je transport iz USA em preskup em problematican).

PS
Budi ipak malo pristojniji
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nexent wrote:Ako je toliko jeftinije,uzimaj nista im nece faliti.
Salim se.
Cim budes probao na necemu sve ce ti biti jasno.
Verovatno su dobri,firma je to nije neka zajebancija.
Ja sam probao bajceve i dobri su ali u katalogu imaju nekih 5-6 vrsta PU podloga i zavrsnih lakova pa ne znam koji da uzmem jer taj koji im je pravio kapalog je samo odradio copy-paste teksta koji opisuje odredjenu grupu lakova pa je objasnjenje za svaki isto sto nije ni malo logicno!!! Zna li neko ko radi distribuciju (veleprodaju) Er-lack-a za Srbiju?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja koristim Er-lac 2K poliuretane sa prekidima nekoliko godina. Zadovoljan sam. Velika je prednost sto je ambalaza originalna pa mogu dugo da traju po otvaranju. Vodene nisam koristio.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
dzic
Dodavač alata

Post by dzic »

Hvala mbole, bicu pristojniji, malo sam se iznervirao jer sam citav dan trazio neko objasnjenje i nista, pa izgleda da treba zasad da ignorisem taj shellac i da koristim nesto sto obicni smrtnik moze da nadje u nasim prodavnicama, na kraju krajeva, i da ga nadjem ne vjerujem da bih bio toliko odusevljen s obzirom koji bih trud ulozio da ga nadjem. I ko zna koliko bi kostao! Hvala opet.
Moj djed je nozicem napravio stolariju i namjestaj za kucu
Post Reply