evo mog stucera ...(ne znam odkud ovolika prasina)
Zakretanjem testere 90 stepeni sluzi kao cekular tako sam nekad razrezivo mdf 4mm, nagib testere isto moze do 90% tada je polozaj testere ko na frezeru, takodje i sina ili klizac po kojem klizi testera zajedno sa motorom moze da se pomjera lijevo i desno uz sve to i visina reza se brzo nastima ..masina ekstra ...al mene interesuje nesto drugo...
Kod nekih stolara sam gledo istu ili slicnu masinu i svi oni rade rez tako sto "vuku" testeru prema sebi dok ja "guram" testeru prema drvetu ...gledo sam i na netu i svi "vuku" al ja eto "guram" ..imali neko ovakav stucer i kako radi sa njim
kada vuces rez ide na dole akada guras rez ide na gore pa je moguce da uze ili manje parce povuce testera na gore.mislim da je samo to razlika ali u principu bi trebalo da se vuce da testera ne bi podizala parce koje seces
Kada vices, nema krzanja gornje ivice materijala, odnosno rez je znatno cistiji, ali zato radial arm zahteva ili list sa malim negativnim uglom ili list sa pozitivnim i TCG (trapez/kvadrat) zubima. Pored tog ne sme biti ni malo lufta po vertikalnoj osi jer kad vuces pravis "climbe cut" (opet ne znam domaci termin), odnosno "naopaki rez" i dosta paznje, posto cas posla moze da uhvati previse i poleti ka tebi.
Tako je najvise se vuce da bi se izbeglo dizanje materijala i iskakanje iz istog pa moze doci do povrede ruke, medjutim ja kao i Tishler radim obrnuto ne znam zasto ali mi vise tako odgovara. Mada mi se zbog toga desilo izletanje komada koji me na srecu nije povredio.
mbole wrote:odnosno "naopaki rez" i dosta paznje, posto cas posla moze da uhvati previse i poleti ka tebi.
ovo mi se i desilo dok sam probo da vucem a nikad mi se jos nije desilo da materijal hoce da iskoci dok guram ..znam da dosta toga zavisi od testere kakvi su zubi ... gledajuci po netu ja radim naopako
Povlacenjem radi po sistemu predrezaca na formatizeru.Radio sam i povlacenjem ali mi je guranjem zgodnije.
Isto kao i kod cirkulara, svi radite na desnom a kod mene je levi(tako mi je najzgodnije).
Kod mene se radi povlacenjem, mislim da je tako pravilno jer sila rezanja je prema ploci stola a guranjem ta sila odvaja dasku od stola pa je moras pridrzavati, moze i tako i tako a razlika je samo u strani koja (ne)ce biti iskrzana posle rezanja!
Ja imam radijalni ger tako da moze da predreze(povlacenjem male dubine rezanja) i guranjem
da proseca celu debljinu materijala.To ponekad praktikujem(zavisno od materijala)
i obe strane imaju cist rez bez krzanja.
branimir wrote:Ja imam radijalni ger tako da moze da predreze(povlacenjem male dubine rezanja) i guranjem
da proseca celu debljinu materijala.To ponekad praktikujem(zavisno od materijala)
i obe strane imaju cist rez bez krzanja.
Dobra "fora" i jako upotrebljiva, mada malo spora!