Featherboard (feather-pero, peruška, board-daska, za kolege koji slabo divane engleski). Pomaže da mašina siječe bezbjednije, čistije i preciznije. Najbolje su pravljene od jasenovine ili nekog drugog fleksibilnog drveta, ako se prave od jelovine i sl., onda "prsti" treba da su nesto deblji i što je najvažnije da drvo bude bez defekata (čvorova, npr., ovo je očigledno). Najbolje ih je sjeći na tračnoj pili (bansek, valjda), a sami "prsti" ne bi trebali da budu širi od 5 mm, ako su previše široki, gube elastičnost i onda je potrebna veća sila kojom guramo drvo preko sječiva, treba da ide glatko i sigurno, razmak zavisi od toga koji alat koristimo da pomagalo napravimo. Ugao pera je oko 30 stepeni (najbolja kombinacija konstantnog bočnog pritiska i "kickback" otpora), širina čitave daske je oko 20 cm, 2 cm debljine, dok su sami "prsti" dužine oko 10-tak cm, max. (ovakve ja koristim i pokazale su se dobre). Posebno su pogodne ako se radi na dugom i uskom materijalu. Uglavnom ih koristim na cirkularu i stolu za router kod obrade materijala takvog oblika.
Nacin na koji se postavlja u odnosu na list pile.
Kako stvarno izleda...
Fabrička varijanta.

ž
Svidio mi se ovaj trik sa oblucima u klupi od debele daske, pa eto da podijelim i sa vama kao dobru ideju (Čuvati cure malo dalje od ove klupe, ha, ha...)
(Možda se neki iskusni majstor zapita:"A što je ovaj ovoliko navalio na običnu dasku izrezanu uzduž, ja to golim rukama...?", odgovor je da je Vukodlak Najbolji Stolar medju klasičnim gitaristima i Najbolji Klasični Gitarista među stolarima, pa voli da su mu kandže malo dalje od rotirajućeg karbida).