Pecin astal za oberfrez

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Bojan
Administrator
Administrator

Pecin astal za oberfrez

Post by Bojan »

Nakon mnogo muka, konačno smo uspeli da jedni drugima pošaljemo slike, pa ću ja umesto Pece odnosno, umesto beke seventi fajv da okacim neke slike, koje nisu erotskog sadrzaja, pa ce on da ih malo poblize objasni, posto su veoma interesantne.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

(obrisi me) :)

Image
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Sto je uradjen od mdf-a 18mm ofarban poliuretanskim lakom,cela ideja je plod nekoliko sati na americkim sajtovima koji su ipak tate za ove stvari.Kao sto vidite postoji i sistem za stelovanje visine glodala, okretanjem rucice na dnu stola noz se dize odnosno spusta.Posto mi je radionica mala(8m2),kad zavrsim sa frezerom celu konstrukciju skinem i stavim je u kostur stola,na koji posle stavljam radnu plocu.Ako ima pitanja,tu sam.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Samo da kažem da su Ameri stvarno tate za ovakve stvari. Mi ko da živimo u Jevropi. :lol:

A ove kose ploče su ti feather bordi?

I kad bi mogao malo da objasniš ovo oko podizanja noža pomoću ručice, bilo bi super.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Recimo da su firung za debljinu materijala koji obradjujes.Okretanjem podizaca podizes ceo frezer,odnosno guras ga na gore,pa samim tim podesavas visinu noza.
Last edited by becka75 on 22 Oct 2007 00:26, edited 1 time in total.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Zar ručica koja oslobađa oprugu frezera ne treba da se pritisne kako bi pomerao nož gore dole?
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Na ovom frezeru dovoljno je odviti rucice,tako da je slobodan za gore-dole.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Moj sto slicno izgleda. Ja sam plocu napravio od kasiranog vitroplasta 4mm jer nisam mogao da nadjem neki materijal koji ce na dimenziji skoro A4 da bude dovoljno zilav. Ono sto je bitno, obavezno koristite neki usisivac za prasinu jer vecina glodalica nije predvidjena za montazu od naopako pa se kroz rupe za ventilaciju pune prasinom. Verujem da na duge staze to nije dobro za masinu!?

Velja
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Hoćemo da vidimo tvoj sto! Hoćemo da vidimo tvoj sto! ...
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

ma nemam aparat. Videcu da slikam telefonom ali me mrzi da kacim glodalicu jer svaki put moram da skidam onu crnu plastiku sto je usrafljena odozdo jer na te rupe (matice) srafim za plocu. Kad budem u prilici- postavicu.

Velja
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
slaven.sa
Precizni šegrt

Post by slaven.sa »

becka svaka cast,
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Evo jedne ideje za tvoj sto.

Image

Mislim naravno na priključak za usisivač i na deo za odlaganje stvari koje ti trebaju.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ovako nešto planiram napraviti, tako da se zahvaljujem na ovom topicu.
vukodlak
Zarezivač olovaka

Post by vukodlak »

Featherboard (feather-pero, peruška, board-daska, za kolege koji slabo divane engleski). Pomaže da mašina siječe bezbjednije, čistije i preciznije. Najbolje su pravljene od jasenovine ili nekog drugog fleksibilnog drveta, ako se prave od jelovine i sl., onda "prsti" treba da su nesto deblji i što je najvažnije da drvo bude bez defekata (čvorova, npr., ovo je očigledno). Najbolje ih je sjeći na tračnoj pili (bansek, valjda), a sami "prsti" ne bi trebali da budu širi od 5 mm, ako su previše široki, gube elastičnost i onda je potrebna veća sila kojom guramo drvo preko sječiva, treba da ide glatko i sigurno, razmak zavisi od toga koji alat koristimo da pomagalo napravimo. Ugao pera je oko 30 stepeni (najbolja kombinacija konstantnog bočnog pritiska i "kickback" otpora), širina čitave daske je oko 20 cm, 2 cm debljine, dok su sami "prsti" dužine oko 10-tak cm, max. (ovakve ja koristim i pokazale su se dobre). Posebno su pogodne ako se radi na dugom i uskom materijalu. Uglavnom ih koristim na cirkularu i stolu za router kod obrade materijala takvog oblika.

Image

Nacin na koji se postavlja u odnosu na list pile.

Image

Kako stvarno izleda...

Image

Fabrička varijanta.

Image

Image

Image

Imagež

Image

Svidio mi se ovaj trik sa oblucima u klupi od debele daske, pa eto da podijelim i sa vama kao dobru ideju (Čuvati cure malo dalje od ove klupe, ha, ha...)

(Možda se neki iskusni majstor zapita:"A što je ovaj ovoliko navalio na običnu dasku izrezanu uzduž, ja to golim rukama...?", odgovor je da je Vukodlak Najbolji Stolar medju klasičnim gitaristima i Najbolji Klasični Gitarista među stolarima, pa voli da su mu kandže malo dalje od rotirajućeg karbida).
Last edited by vukodlak on 16 Jan 2008 01:52, edited 1 time in total.
vukodlak
Zarezivač olovaka

Post by vukodlak »

Evo nekih ideja za razrađivanje...
Sad, alat u šake i da vidimo ovdje ko će biti najuspješniji.
Pozdrav,
Vukodlak.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

(1 inch = 25.4 mm, ko ne zna, a i da vidite kako je meni sa ovim razlomcima).
Last edited by vukodlak on 16 Jan 2008 02:56, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

svaka čast vukodlače.

Ovaj nacrt mi rješava sve zahtjeve vezane uz stol za frezer, usisavanje prašine, češljeve isl.

Pozdrav
Post Reply