izrada susare

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

radmit wrote:Bole,Metabo sredjujte situaciju izleda da poslak dva puta.
Sređeno, uz malo premeštanje slike na . :)
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

da li je ovo grejac koji koristi vodenu paru !?!
ako jeste imam za prodaju nekoliko kaolifera (bez ventilatora koji bi trebalo da se nalaze na njihovoj zadnjoj strani) a rade na tom principu naravno pogodni za susaru
Last edited by pajja on 23 Oct 2009 22:56, edited 1 time in total.
blazevski
Precizni šegrt

Post by blazevski »

Pozdrav
Postavi neke fotografije sa dimenzijama i opisima mozda da je to to videcemo ima ovde dosta poznavaca
ovih susare pa da cujemo .To je fotografija o grejacu koga su meni ponudili .
Pozdrav do svih na forumu u vezi saradnje javno se zahvaljujem gos.Radeta na nesebicnsti i volji pomoci
svakome a licno meni koga sam jednostavno coveka bombardirao sa moih pitanja .
Jos jednom hvala Blazevski.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

To je to Pajo ,samo kroz cevi ce umesto pare da propusta toplu vodu iza ventilator koji cini mi se produvava 2 ms ali pogledacu u knjizi od profesora Kolina on je ekspert za termicku obradu drveta u Srbij.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

imam tu knjigu stampanu '94
Pcelar Aca
Šegrt

Post by Pcelar Aca »

Pozdrav,
hteo sam da pitam ako slozim 3m3 dasku napravim ramak uvijem najlonom stavim okolo stiropor na jednoj strani kalorifer a na drugoj obican ventilator da li ce se daska osusiti ili ubudjati.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Није битно само довести топлоту , при сушењу дрвета , или направити јако струјање ваздуха !
Најважније је то радити правилно , а како ја правилно зависи од много параметара !
Врло је битно следеће : врста дрвета , почетна влага , крајња влага , да све даске имају исте почетне параметре , ...
Ако сушите даске различите почетне влаге исто времена заједно и са истим режимима добићета на крају сушења даске различите влаге , зато се даске на почетку сушења доводе на исту почетну влажност односно влаже се да би се свима изједначила влага .
Математички се одређује у ком временском интервалу у сушари треба да буде која влага и која температура , и како се то мења временски или у зависности од влаге дрвета , једном речју треба урадити режим сушења .
А како Ви мислите да контрилишете те параметре и да их мењате у некаквијлименојили зиданојпросторији са грејачем и вентилаторем ?
Сушење дрвета је један од најкомпликованијих процеса у дрвнојиндустрији ! Ваша прича и дискусија показује да ви о овоме знате један проценат ( 1% ).
Већина људи који имају сушаре и који то раде сваки дан , врше услужно сушење и зарађују од тога раде то неправилно . Колико пута вам се десило да режете даску а сваки део дрвета иде на свију страну , то је један од показатеља да је сушење неправилно јер су у дрвету заостали напони и по запремини дрво нема исте вредности влаге .
Last edited by stolart on 24 Feb 2011 23:00, edited 1 time in total.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

stolart wrote:. Колико пута вам се десило да режете даску а сваки део дрвета иде на свију страну , то је један од показатеља да је сушење неправилно јер су у дрвету заостали напони и по запремини дрво нема исте вредности влаге .
ne mora da znaci da je daska nepravilno susena pa se prilikom rezanja "baca" ......slazem sa svime sto si napiso osim ovog
Сушење дрвета је један од најкомпликованијих процеса у дрвнојиндустрији ! Ваша прича и дискусија показује да ви о овоме знате један проценат ( 1% ).
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Pcelar Aca
Šegrt

Post by Pcelar Aca »

U potpunosti se slazem mozda i manje znam od 1%,ali ja najbliza susara je na 20km od mene i traze od 50-100e a za prevoz potreban mi je kamion to mi mnogo poskupljuje proizvodnju, a ja proizvodim kosnice za pcele.Susio bi camovu dasku jednake vlaznosti 3m3 voleo bi da mi neko kaze kako to mogu da izvedem ako ne moracu da platim a ostanem bez zarade musterije mora da se ispostuju.Na leto mislim da cu je napraviti za svoje potrebe.
Ovo sam zaboravio ima i 2m3 sa 18% vlage ali nikako da padne po ovakvom vremenu mozda bi samo njih da malo spustim vlagu.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Слични су нам проблеми свима , готово исти .
Може да се убрза природно сушење са повећањем брзине струјања ваздуха и температуре , али ја сам само скренуо пажњу на ствари које се најчешће десе са неправилним одвијањем процеса .
Исам сам размишљао да се посветим изради сличног пројекта , али сам схватио да ми је исто или плаћао по мало другима а да немам добру даску или да уложим доста новца и рада и сам сушим па опет немам добру даку .
Мојпредлог је направите просторију у којо би вршили сушење и купите опрему , мерну и регулаторну , од рецимо НјГОС-а и имаћете праву сушару .Наравно ко има новца за то .
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ђто се тиче бацања даске , наравно не мора да значи , али има један метод за одређивање квалитета сушења у коме се једна даска из сушаре резрезује на крајевима па се по бацању изрезаних делова одређује квалитет .
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

slusaj stolartu, prvo neznam odakle si, drugo nisu svi pismeni kao ti, trece ima i onih koji imaju znanje vise od 1% a svakako manje od 100%
stolart wrote:Математички се одређује у ком временском интервалу у сушари треба да буде која влага и која температура , и како се то мења временски или у зависности од влаге дрвета , једном речју треба урадити режим сушења.
to su ljudi vec uradili, i sa tim ne treba lupati glavu, samo je potreban izbor pravog rezima jer nije isto da li je to britanski ili ruski ili neki drugi
ovde ima i majstora amatera koji pokusavaju nesto da nauce od vas profesionalaca sto je i normalno jer nemaju prikladnu literaturu
stolart wrote:Већина људи који имају сушаре и који то раде сваки дан , врше услужно сушење и зарађују од тога раде то неправилно . Колико пута вам се десило да режете даску а сваки део дрвета иде на свију страну , то је један од показатеља да је сушење неправилно јер су у дрвету заостали напони и по запремини дрво нема исте вредности влаге .
susenje nije jedan "rezim" vec niz procesa koji se koriste tokom svog vremena susenja, ono sto instrumenti prate je apsolutna i relativna vlaznost vazduha, temperatura i trenutna vlaznost materijala pa se na osnovu toga bira i rezim rada a sto se tice greske tzv. bacanje daske ona dolazi kod loseg kondicioniranja koji je takodje jedan proces u nizu
brzina vazduha kroz slozaj treba da bude 2.5 do 3 m/sek
aco ja ti ne bi savetovao to da radis na taj nacin jer vazduh treba da ulazi bocno kroz slozaj a razlog je da ne bi naisao na prepreku odnosno lajsne koje bi naredjao izmedju redova a koje bi u tom slucaju stojale popreko
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ето pajja да ме ти не научи ја не знам шта бих !
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Vidim, "uflejmovali" ste se, pa ću malo da prikočim i zatvorim temu. :ongel:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

To bacanje ima milion uzroka, a izbjegava se, ne samo pravilnim susenjem, vec pravilnim cjelokupnim procesom pravljenja suve daske sto podrazumijeva obaranje stabla, njegovo skladistenje, rezanje na pilani, slaganje i pripremu za susenje i na kraju susenje! Ovaj cjelokupni proces je "nauka", vjerovatno nije bilo lako sve osmisliti u tom procesu ali je poenta da "MI" jos ne postujemo to sto je neko smislio vec ocemo na svoj nacin brze i jednostavnije a to uvijek da kontra efekat!!!

P.S. Debeli nemoj jos da zatvaras ovu temu ima ovdje jos dosta da se kaze!
Locked