list cirkulara
list cirkulara
posto vas smatram za ljude koje nemaju neke preterane potrebe da me ismevaju i ljude koje imaju neko iskustvo zelim da mi kazete koji proizvodjac je povoljan kako sa cenom tako za kvalitetom,naime potreban mi je list za secenje univera i da napominjem da nemam formatizer za predrezacem vec jednu metabovu cirkulu na kojoj sad koristim list marke pilana koji sam platio nekih 50 evra a kada sam na sajmu prosao pored standa mislim da se firma zvala CMT i kada sam im spomenuo rec PILANA bilo ja HAHAHAHAHa evo ga ovaj kupio pilanin list.U nadi da cete mi malko pomoci koji proizvod da odaberem bio bih vam zahvalan.
- diplmajstor
- Majstor
ti koji su se smejali na to su supljeglavi.
ceska pilana je jedan od kvalitetnijih proizvodjaca reznog alata u evropi.kotiraju se jako dobro u drvnoj industriji u odnosu cena i kvalitet.
http://www.pilana.com/en/industrial-knives

ceska pilana je jedan od kvalitetnijih proizvodjaca reznog alata u evropi.kotiraju se jako dobro u drvnoj industriji u odnosu cena i kvalitet.
http://www.pilana.com/en/industrial-knives
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pilana je odlicna ali ja trosim Freud. Kupujem kod Gavre a tamo i ostrim i testere i nozeve za abrihter. Oni i prodaju nozeve a cena je po centimetru pa koliko ispadne. Jedino sto sam 2 puta pri kupovini trazio one tesere sa teflonom (crvene) ali nisu imali. Imaju neku liniju testera koje su posrebrnjene. Cene su 40e pa na gore, zavisi od broja zuba.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
ja sam pricao sa jednim gavrinim konstruktorom alata i na tu temu ostrenja i rece da su oni jedini u srbiji koji rezni alat ostre tako da umesto vode i emulzije hlade alat iskljucivo uljem tako da se pod mikroskopom gledajuci ostrica dobija savrsenu "zicu".stolart wrote:. А и ако оштриш оштри код Гавре , ја сам пре неког времена оштрио код њега , свашта нешто , ножеви од фрезера су тако оштри са после њих не треба шмиргла .
e sad koliko je to istinito, a i ako jeste zasto samo to on radi a ne ostali???
ima njih dosta koji imaju automatske ostrilice tipa wolmer cx 100.

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Emulzija ili ulje, mislim da nije toliko bitno. Bitno je potrefiti tacno odgovarajucu za materijal koji se obradjuje i za kamen kojim se obradjuje, to jest niti su sve emulzije iste niti su sva ulja ista. Naravno uvek postoje i kvalitetnija i manje kvalitetna, ali najbitnije je potrefiti tacno tecnost koja je za dati materijal, dati brusni kamen i dati rezim obrade.
Recimo za rucno brusenje posoji kamen koji se podmazuje uljem ali i kamen koji se podmazuje vodom. Onaj koji "voli" ulje jednostavno ne radi dobro kad ga namazes vodom, i obrnuto.
Ima ovde par (bivsih) metalobrusaca, pa bi mogli vise da kazu o tome.
Recimo za rucno brusenje posoji kamen koji se podmazuje uljem ali i kamen koji se podmazuje vodom. Onaj koji "voli" ulje jednostavno ne radi dobro kad ga namazes vodom, i obrnuto.
Ima ovde par (bivsih) metalobrusaca, pa bi mogli vise da kazu o tome.
To moze da dovede do raznih zakljucaka, a ovaj koji si ti naveo je najprostiji. Ostrenje je prilicno slozena stvar i treba uskladiti jako puno faktora da bi sve ispalo najboje sto moze.
Ne mozes samo na osnovu jednog parametra da kazes: ovo je bolje ili ovo je losije.
Recimo moguci razlozi za to sto po tvom iskustvu ostre bolje od ostalih:
1. da koriste kvalitetnije brusne materijale od ostalih (koji usput mozda traze da se podmazuju uljem a ne emulzijom)
2. da su najbolje uskladili brusni materijal, tecnost za hladjenje i materijal
3. da je razlog za dobro ostrenje neki sasvim deseti, tipa najnovije masine, majstora koji zna i hoce da radi svoj posao...
ovo su samo tri prva koja su mi pala na pamet
Brusenje je u sustini isto sto i obrada rezanjem, samo su "nozevi" jako mali (brusno zrno).
Za svaki materijal i tip noza (HSS, vidija, karbidne plocice...) imas tacno odgovarajuce sredstvo za hladjenje.
Na primer, za obradu glodanjem za tacno odredjen tip glodala preporuke proizvodjaca su:
legirani celik <700N/mm2 - Emulzija
legirani celik 900-1100N/mm2 - Ulje
Nerdjajuci celik - ulje
Elektrolitski bakar - emulzija
meka bronza - ulje/emulzija
Aluminijum - emulzija
Sivi liv - vazduh
Pa onda jos, imas posebno ulje/emulziju za razlicite rezime obrade - lako struganje, srednje struganje, tesko struganje
Ko sto rekoh, prilicno slozen posao, tako ta samo jedan parametar tesko moze da napravi veliku razliku.
Ne mozes samo na osnovu jednog parametra da kazes: ovo je bolje ili ovo je losije.
Recimo moguci razlozi za to sto po tvom iskustvu ostre bolje od ostalih:
1. da koriste kvalitetnije brusne materijale od ostalih (koji usput mozda traze da se podmazuju uljem a ne emulzijom)
2. da su najbolje uskladili brusni materijal, tecnost za hladjenje i materijal
3. da je razlog za dobro ostrenje neki sasvim deseti, tipa najnovije masine, majstora koji zna i hoce da radi svoj posao...
ovo su samo tri prva koja su mi pala na pamet
Brusenje je u sustini isto sto i obrada rezanjem, samo su "nozevi" jako mali (brusno zrno).
Za svaki materijal i tip noza (HSS, vidija, karbidne plocice...) imas tacno odgovarajuce sredstvo za hladjenje.
Na primer, za obradu glodanjem za tacno odredjen tip glodala preporuke proizvodjaca su:
legirani celik <700N/mm2 - Emulzija
legirani celik 900-1100N/mm2 - Ulje
Nerdjajuci celik - ulje
Elektrolitski bakar - emulzija
meka bronza - ulje/emulzija
Aluminijum - emulzija
Sivi liv - vazduh
Pa onda jos, imas posebno ulje/emulziju za razlicite rezime obrade - lako struganje, srednje struganje, tesko struganje
Ko sto rekoh, prilicno slozen posao, tako ta samo jedan parametar tesko moze da napravi veliku razliku.
Нико није помињао легуре , брусна средства , врсту глодала и њихове материјале .
Претпосравка је да када пошаљеш неки нож на оштрење да је он од исте врасте материјала и код Гавре и код Ђантара и код Јевђа и код Николе и код ...
Претпоставка је да је иста и врста обраде ?
Па још ако узмемо у обзир да и други , мада не сви , имају нове и савремене машине , за које не треба мајсторија за подешавање и мајсторско искуство , остаје нам да закључимо да мало параметара утиче на квалитет отшрења (илити тачније) само један ВОДА или УЉЕ .
Претпосравка је да када пошаљеш неки нож на оштрење да је он од исте врасте материјала и код Гавре и код Ђантара и код Јевђа и код Николе и код ...
Претпоставка је да је иста и врста обраде ?
Па још ако узмемо у обзир да и други , мада не сви , имају нове и савремене машине , за које не треба мајсторија за подешавање и мајсторско искуство , остаје нам да закључимо да мало параметара утиче на квалитет отшрења (илити тачније) само један ВОДА или УЉЕ .
Zasto pretpostavljas da je ista vrsta obrade?
Brusna tela mogu da budu jako razlicita, i mogu da se biraju i nezavisno od proizvodjaca masine.
Ti posaljes jedan isti noz kod njih trojice, ali ga jedan brusi ovakvim brusnim materijalom, a drugi nekim drugim.
Pored toga, nije u pitanju voda vec emulzija (posebno ulje razmuceno u vodi).
Ako pod majstorijiom podrazumevas okretanje tockova, onda zaista ne treba. Ali to nije majstorija, to je fizicki rad.
Majstorija je upravo u tome da se za svaki materijal odredi najbolji nacin obrade.
Brusna tela mogu da budu jako razlicita, i mogu da se biraju i nezavisno od proizvodjaca masine.
Ti posaljes jedan isti noz kod njih trojice, ali ga jedan brusi ovakvim brusnim materijalom, a drugi nekim drugim.
Pored toga, nije u pitanju voda vec emulzija (posebno ulje razmuceno u vodi).
Ako pod majstorijiom podrazumevas okretanje tockova, onda zaista ne treba. Ali to nije majstorija, to je fizicki rad.
Majstorija je upravo u tome da se za svaki materijal odredi najbolji nacin obrade.