Konfirmat ili Spax ili 4X50... sta je bolje
radio sam i s konfirmatima i s iver vijcima, ali od kada sam se susreo s assy plus vijcima (od wurtha), radim jedino s njima. oni na vrhu imaju svrdlo zbog kojeg predbušenje nije potrebno. u slučaju da nije spoj ispao ok, vida se izvadi i na novo zavida u isto mjesto, bez straha da će se povući spoj na isto mjesto. tom prilikom spoj ostaje čvrst. meni je omiljena dimenzija 4,5x60. bit nastavak za te vide je assy ili neka kopija torksa, tako da je "tokarenje" vide teško moguće. jedino je malo skuplji, nabavljam ga za 0,5kn cca 0,07€ a konfirmat 6,3x60 za 0,25kn ili 0,035€. treba i paziti na assy i assy plus, pri čemu običan assy nema na vrhu svrdlo. svaka pohvala za vijak
Kako mislis tanak?
Ima tanko stablo? Pa ono i treba da bude tanko u odnosu na spoljasnji precnik navoja. Na taj nacin najmanje "cepa" ivericu. glavna razlika izmedju srafova za ivericu (koji sad maltene jedino i mogu da se nadju) i "starih" srafova za drvo je upravo u tome sto je stablo srafa za ivericu mnogo tanje za isti nazivni precnik srafa.
Sad naravno sto je stablo tanje to materijal samog srafa mora da bude bolji, jer ce se inace kidati prilikom pritezanja.
Ako izdrzi pritezanje, izdrzace i sve ostalo.
Ima tanko stablo? Pa ono i treba da bude tanko u odnosu na spoljasnji precnik navoja. Na taj nacin najmanje "cepa" ivericu. glavna razlika izmedju srafova za ivericu (koji sad maltene jedino i mogu da se nadju) i "starih" srafova za drvo je upravo u tome sto je stablo srafa za ivericu mnogo tanje za isti nazivni precnik srafa.
Sad naravno sto je stablo tanje to materijal samog srafa mora da bude bolji, jer ce se inace kidati prilikom pritezanja.
Ako izdrzi pritezanje, izdrzace i sve ostalo.
NJihova glavna osobina je ta burgijica na vrhu koja omogucava da holsraf ide kao u sir,mislim lagano.Glava mu je osmougaona cini mi se pa treba i poseban nastavak,sve je to manje vise ok.
Ja sam ga koristio samo za spajanje unutrasnjosti fioka a za korpuse za ormare i kuhinje samo ivervijak jer mi je njihov spoj mocniji,i za nosenje i uvijanje i td,da ne duzim vec se mnogo o tome pricalo.
Naravno da je kvalitetan ali je i dosta skuplji u odnosu na ostale.I ima manji precnik navoja u odnosu na komfirmat
Ukusi i navike su razliciti,moj savet je da svako proba i nadje sebi kalkulaciju i jednostavnost u radu i sa jednim ,drugim ili nekim trecim vijcima.
Ali mora da proba
.
Ja sam ga koristio samo za spajanje unutrasnjosti fioka a za korpuse za ormare i kuhinje samo ivervijak jer mi je njihov spoj mocniji,i za nosenje i uvijanje i td,da ne duzim vec se mnogo o tome pricalo.
Naravno da je kvalitetan ali je i dosta skuplji u odnosu na ostale.I ima manji precnik navoja u odnosu na komfirmat
Ukusi i navike su razliciti,moj savet je da svako proba i nadje sebi kalkulaciju i jednostavnost u radu i sa jednim ,drugim ili nekim trecim vijcima.
Ali mora da proba
.
potpisujem :-))mate512 wrote:radio sam i s konfirmatima i s iver vijcima, ali od kada sam se susreo s assy plus vijcima (od wurtha), radim jedino s njima. oni na vrhu imaju svrdlo zbog kojeg predbušenje nije potrebno. u slučaju da nije spoj ispao ok, vida se izvadi i na novo zavida u isto mjesto, bez straha da će se povući spoj na isto mjesto. tom prilikom spoj ostaje čvrst. meni je omiljena dimenzija 4,5x60. bit nastavak za te vide je assy ili neka kopija torksa, tako da je "tokarenje" vide teško moguće. jedino je malo skuplji, nabavljam ga za 0,5kn cca 0,07€ a konfirmat 6,3x60 za 0,25kn ili 0,035€. treba i paziti na assy i assy plus, pri čemu običan assy nema na vrhu svrdlo. svaka pohvala za vijak
i ja od kad sam ih probao, ne mijenjam...malo su skuplji ali nije to strašno...
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Vidim da se pominje rad sa konfirmatima ( ivervijak , ako se ne varam ) pa jedno pitanje u vezi toga.
Zna li neko gde u BG-u mogu da kupim stepenastu burgiju 5/7/10 za iver-vijak a da je u HM-u ?
Napominjem da ne zelim one " obicne " stepenaste HSS burgije sa pijace.
PozZz . . .
Zna li neko gde u BG-u mogu da kupim stepenastu burgiju 5/7/10 za iver-vijak a da je u HM-u ?
Napominjem da ne zelim one " obicne " stepenaste HSS burgije sa pijace.
PozZz . . .
Last edited by LepoJeBitiFin on 12 Feb 2011 17:23, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
Varaš se :stolt:, http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... itaj&id=44Vidim da se pominje rad sa konfirmatima ( ivervijak , ako se ne varam )
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora