Makete, modeli i igračke....naravno od drveta

Razne teme o raznim stvarima
jolollo
Pred-majstorsko zvanje

Makete, modeli i igračke....naravno od drveta

Post by jolollo »

Nisam sreo da se mnogo priča o ovome na forumu, a smatram da svaki početak ide od malih drvenih stvari....mada kod nas je metodologija da se odmah krene od stilskog nameštaja, a finese se uče od greške do greške. Klince jedino postepeno "pecati" na malecke projekte, pa vremenom to "izraste" u veštinu, nisam siguran da baš svi volimo da nam deca besciljno sede za "Facebook-om" i da vole samo Bakugan idole.
Bilo jednom, biće opet
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

;) slazem se
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A sta su ti Bakugani (facebooku je naravno pristup zabranjen direktno na ruteru:))?

Sta znam, ova moja "malecka" (kakvi malecka, poraslo to), nije bas tip za tehniku, al zato obozava da kuva, a ja obozavam sto ona obozava da to radi :)
Mada sklepa sama ono sto im treba za tehnicko (dobro uz par saveta, i malo vise alata nego sto je predvidjeno, ali glavno je da joj nisam ja radio).

Jos se secam prve dve Revelove makete ME-109 i Corsair, kupljene u Beteksu na terazijama neke 1975. Secam se i Lankastera u razmeri 1:32, jednog predivnog motora (zaboravio sam da li bese Triumph ili Norton), jednog bojnog broda...
Posle je dosao Lahor (za cirus nikada nisam skupio dovoljno para), i leteo je sasvim lepo na livadama iza hale Pionir (otprilike tamo gde je sada servis Radulovic).

Onda je sa maketama nastavio burazer, a negde krajem 80-tih smo kupili prvi air brush. Vulkanizer me je gledao totalno bledo kad sam mu trazio da na ficinu gumu montira jos jedan ventil :) i verovatno se pitao iz koje ludare sam pobegao. Na jedan ventil nozna pumpa za kola, na drugi ventil air brush. Jedan pumpa (glumi kompresor), drugi farba, a guma sluzi kao boca.

Jos pamtim zbunjen pogled mog drugara koji je naisao dok se ja i burazer raspravljamo da li pilotove naocari treba da budu crne ili braon. Jos kad je ukapirao da nas dvojica pricamo o pilotu od plastike koji je ceo visok oko 15mm, a naocari su sirine mozda 1mm, konacno je shvatio da nismo normalni :)
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Lepa prica iz zivota koja je i mene pocela vracati u detinjstvo pa pocela da naviru secanja. Doduse tad sam se bavio nekim drugim hobijem ali bili smo srecni isa malim stvarima a srce je bilo preveliko kad se nesto uradi da valja.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

E kod većine današnje omladine to nije slučaj. Hoće samo gotovo, hobi u smislu kreativnosti to ih ne zanima.
Eto kud nam nacija ide.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Najveci je problem sto ih ni to gotovo ne drzi, nego drndaju par dana, pa ajd' nesto novo! Nikad zadovoljni!
(nemam dece, ali gledam tudju :)
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Ovo je priča koju generacija za generacijom ponavlja : e, ova današnja omladina.... :D

Svako vreme ima svoj duh, i možemo mi do sutra da razglabamo... Treba se pomiriti sa tim, i gledati napred.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tucite decu kad primetite da pocinju da lice na vas!
Dusko Radovic :)

Deca su u ogromnom procentu proizvod svojih roditelja. Ne onoga sto im roditelji pricaju, vec onoga sto im roditelji rade i sto im ne pricaju.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

zato postoje etno kampovi da se deca edukuju o starim zanatima i kako se nekad živelo i kako se izrađivali pojedini predmeti za upotrebu

problem je u odraslma što nemaju sluha za to i da to organizuju u svojoj okolini e tek kad to odrade i deca će imati drukčiju sliku o svemu tome

a svako dete je ogledalo svog roditelja
za sve je kriv Toma Sojer
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Nemogu da krivim roditelje za sve, ima tu više razloga zasto je to tako.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

mislim na ove današnje moderne roditelje

za divno čudo deci se i sviđaju stvari od drveta ali ih roditelji odvuku ,,kupiće ti tata to kod kineza jeftinije a još i svira i ide na baterije ,,
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kako da klinac shvati da je lepo nesto napraviti svojim rukama, kad mu mamu jedino zanima "ko je koga" na farmi, i da li je neka meksikanka shvatila da je sama sebi baba, a tata nije bas siguran ni kako se zarezuje olovka, al zato zna sve kvote u kladionici, kao i nove modele patika.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

U pravu ste, ima i toga u velikoj meri. Ali glavni krivac je sistem, dosta dugo sve razara između ostalog i tradiciju.
I nije uzalud moja baba govorila doći će vam drugovi glave.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

zato je na severu vojvodine malo drukčije i u bačkoj slabo se gleda pink i ostala sr......a
i svako leto i za zimski raspust se organizuju kampovi gde dolaze majstori i instruktori da obučavaju decu
a deca dolaze u velikom broju
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

emcanke wrote:U pravu ste, ima i toga u velikoj meri. Ali glavni krivac je sistem, dosta dugo sve razara između ostalog i tradiciju.
I nije uzalud moja baba govorila doći će vam drugovi glave.
Kolko vidim, gospodi mnogo bolje ide "dolazenje do glave". Sje*ase sve za 20-tak godinica.
Al ajde da ne politicimo.
Post Reply