Sta je bio problem?PREOBRAZBA wrote:Samo sam jednom ofarbao vrata vodenom bojom, nije ispalo kako treba
Boje za igračke
- PREOBRAZBA
- Majstor početnik
Bole,kupac je želio, da se potpuno prekrije tekstura drveta, odnosno, da drvo bude potpuno belo a ne onako, da vuče na žuto, pa sam stavljao deblji sloj boje. to je bio prvi problem.Posle tri dana sušenja još uvek je bilo vlage cca 17% Drugo je to što na mojim vratima nema furnira nego je obloga napravljena kao intarzija-iz više komada-na spojevima su se kasnije na par mesta pojavile kao las tanke pukotine. Dakle, nije problem toliko u vodenoj boji, više kod mene.
Kompenzaciju sam pomenuo gore jer ne znam ako možete, da kupujete i uvozite sasvim "free"-svako za sebe.
Kompenzaciju sam pomenuo gore jer ne znam ako možete, da kupujete i uvozite sasvim "free"-svako za sebe.
Teorija brez prakse - ko voz brez akse!
Hmmm, rekao bi da to nije pravo resenje.PREOBRAZBA wrote:pa sam stavljao deblji sloj boje
Upravo ovih dana isprobavam jednu varijantu sa belinkinim lakom za parket. Ustvari nisam uspeo da nadjem njihov lak za parket, ali sam uspeo da nadjem njihovu podlogu. Ona se nanosi "letvanjem" to jest spahlom, i ima pored svoje osnovne namene (da veze drvo i lak) upravo zadatak da "ubije" teksturu.
Trenutno isprobavam sledecu kombinaciju:
Viteks grund (impregnacija i zastita od stetocina)
Belinka podloga za parket lak
Viteks bezbojni lak
Svi su na vodenoj bazi.
Javicu rezultat.
Ispostavilo se da ova viteksova impregnacija, iako je vodena, daje izvestan ton drvetu. Ne bas onoliko koliko uobicajeni lakovi, ali je mnogo bliza njima nego vodenim, koji su apsolutno providni, pa drvo ostane "belo". Steta, ustvari sam hteo bas takav efekat belog drveta, bio bi lep kontrast sa ivicom od tamnog wenge-a. Cak sam hrastovinu dodatno izbeleo hidrogenom. Al sad sta je tu je, nece izgledati lose ni ovako (sredjujem neki stari stocic).
Sto se tice podloge za parket nije za sada bas ispunila moja ocekivanja sto se tice popunjavanja pora. Doduse probao sam je samo na onom "fine line" furniru, pa je moguce da je to zbog njega. Sutra cu probati na komadu hrastovine (sad se susi podloga), pa cu javiti rezultat.
Sto se tice podloge za parket nije za sada bas ispunila moja ocekivanja sto se tice popunjavanja pora. Doduse probao sam je samo na onom "fine line" furniru, pa je moguce da je to zbog njega. Sutra cu probati na komadu hrastovine (sad se susi podloga), pa cu javiti rezultat.
Mislio sam na nebojeno "belo" (zato sam ga i stavio pod navodnike), odnosno boju kakvu drvo ima prirodno nakon smirglanja (ustvari jos malo bledje, zbog hidrogena), ili recimo nakon dugo stajanja na suncu.
Sad je kasno, mrzi me da iz pocetka sve smirglam.
Sto se tice ove podloge za parket, nije bio problem u njoj nego u meni
Jednostavno sam se plasio da ne zeznem furnir, pa nisam dovoljno smirglao. A i imao sam neku vrljavu smirglu koja slabo skida. Danas sam odradio hrastove nogice, i nasao parce nortonove 240, i to sad izgleda kako treba. IDe jos jedan sloj podloge veceras, pa opet smirglanje, pa sutra prvi sloj laka, pa ... videcemo kako ce da ispadne na kraju.
Sad je kasno, mrzi me da iz pocetka sve smirglam.
Sto se tice ove podloge za parket, nije bio problem u njoj nego u meni

- nesha bajc
- Zarezivač olovaka
Renner ima zastupnika u Srbiji. Ehom Beograd, severni bulevar 6. Ima vodorazredivih boja za enterijer ( bajc,podloga, lakovi...) Cene lakova za spolja i unutra su prilično bliske.radmit wrote:Nije mi poznato da ima zastupnika u Srbiji.Jel koristis vodeni program za spoljnu ili unutrasnju upotrebu za stolariju znam da je velika razlika u ceni?
- peradetlic
- Majstor majstora
Jedan od starih trikova je rastvor hipermangana. Iako je on ljubispicast, drvo boji u braon nijansu. Sto ga vise mazes postaje sve tamniji.
Sad, samo je pitanje sta podrazumevas pod "prirodno". Po meni je i recimo sumpor ili uranijum veoma prirodan, posto se nalazi u prirodi.
Ja nikada necu shvatiti kakva je razlika izmedju natrijum hlorida (kuhinjeske soli) koji dobijes muckanjem kiseline i baze, onoga koga iskopas iz rudnika, i onoga koji dobijes nakon isparavanja morske vode, osim sto u ova druga dva slucaja ima jos kojekakvih necistoca, pa mora da se preciscava.
Sad, samo je pitanje sta podrazumevas pod "prirodno". Po meni je i recimo sumpor ili uranijum veoma prirodan, posto se nalazi u prirodi.
Ja nikada necu shvatiti kakva je razlika izmedju natrijum hlorida (kuhinjeske soli) koji dobijes muckanjem kiseline i baze, onoga koga iskopas iz rudnika, i onoga koji dobijes nakon isparavanja morske vode, osim sto u ova druga dva slucaja ima jos kojekakvih necistoca, pa mora da se preciscava.