Boje za igračke

Sve o obradi drveta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

PREOBRAZBA wrote:Samo sam jednom ofarbao vrata vodenom bojom, nije ispalo kako treba
Sta je bio problem?
PREOBRAZBA
Majstor početnik

Post by PREOBRAZBA »

Bole,kupac je želio, da se potpuno prekrije tekstura drveta, odnosno, da drvo bude potpuno belo a ne onako, da vuče na žuto, pa sam stavljao deblji sloj boje. to je bio prvi problem.Posle tri dana sušenja još uvek je bilo vlage cca 17% Drugo je to što na mojim vratima nema furnira nego je obloga napravljena kao intarzija-iz više komada-na spojevima su se kasnije na par mesta pojavile kao las tanke pukotine. Dakle, nije problem toliko u vodenoj boji, više kod mene.

Kompenzaciju sam pomenuo gore jer ne znam ako možete, da kupujete i uvozite sasvim "free"-svako za sebe.
Teorija brez prakse - ko voz brez akse!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Kod nas kompezacija ima sasvim drugo znacenje(roba za robu)mozemo da uvozimo sami ali matematika nece da se poklopi ovde dobro zbog carina i koje kakih poreza.A tvoj problem znas i sam kako ces resiti medijapan kao podloga mislim sirovi nefurnirani ali znas ti to bolje od mene.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

PREOBRAZBA wrote:pa sam stavljao deblji sloj boje
Hmmm, rekao bi da to nije pravo resenje.
Upravo ovih dana isprobavam jednu varijantu sa belinkinim lakom za parket. Ustvari nisam uspeo da nadjem njihov lak za parket, ali sam uspeo da nadjem njihovu podlogu. Ona se nanosi "letvanjem" to jest spahlom, i ima pored svoje osnovne namene (da veze drvo i lak) upravo zadatak da "ubije" teksturu.
Trenutno isprobavam sledecu kombinaciju:
Viteks grund (impregnacija i zastita od stetocina)
Belinka podloga za parket lak
Viteks bezbojni lak
Svi su na vodenoj bazi.

Javicu rezultat.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ispostavilo se da ova viteksova impregnacija, iako je vodena, daje izvestan ton drvetu. Ne bas onoliko koliko uobicajeni lakovi, ali je mnogo bliza njima nego vodenim, koji su apsolutno providni, pa drvo ostane "belo". Steta, ustvari sam hteo bas takav efekat belog drveta, bio bi lep kontrast sa ivicom od tamnog wenge-a. Cak sam hrastovinu dodatno izbeleo hidrogenom. Al sad sta je tu je, nece izgledati lose ni ovako (sredjujem neki stari stocic).
Sto se tice podloge za parket nije za sada bas ispunila moja ocekivanja sto se tice popunjavanja pora. Doduse probao sam je samo na onom "fine line" furniru, pa je moguce da je to zbog njega. Sutra cu probati na komadu hrastovine (sad se susi podloga), pa cu javiti rezultat.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Bole sto neuzmes beli bajc pa probaj sa njim ja sam gazista izbajcovao pa izlakirao ispalo je super.Ili zelis da postignes "belo" nebojeno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislio sam na nebojeno "belo" (zato sam ga i stavio pod navodnike), odnosno boju kakvu drvo ima prirodno nakon smirglanja (ustvari jos malo bledje, zbog hidrogena), ili recimo nakon dugo stajanja na suncu.
Sad je kasno, mrzi me da iz pocetka sve smirglam.
Sto se tice ove podloge za parket, nije bio problem u njoj nego u meni :) Jednostavno sam se plasio da ne zeznem furnir, pa nisam dovoljno smirglao. A i imao sam neku vrljavu smirglu koja slabo skida. Danas sam odradio hrastove nogice, i nasao parce nortonove 240, i to sad izgleda kako treba. IDe jos jedan sloj podloge veceras, pa opet smirglanje, pa sutra prvi sloj laka, pa ... videcemo kako ce da ispadne na kraju.
nesha bajc
Zarezivač olovaka

Post by nesha bajc »

radmit wrote:Nije mi poznato da ima zastupnika u Srbiji.Jel koristis vodeni program za spoljnu ili unutrasnju upotrebu za stolariju znam da je velika razlika u ceni?
Renner ima zastupnika u Srbiji. Ehom Beograd, severni bulevar 6. Ima vodorazredivih boja za enterijer ( bajc,podloga, lakovi...) Cene lakova za spolja i unutra su prilično bliske.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

sayerlack ima komplet program vodeni(za unutra i napolje)i toniranje istih.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Dobili smo papire sa heliosovim programom.
cizma
Dodavač alata

Post by cizma »

Da li je neko upoznat sta bi se iz prirode moglo koristiti da se oboji drvo,znaci 100% prirodno. Neko pominje orahov list,drugi razne biljke...Ima li neko kakvo iskustvo?
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

orahov list znam za taj recept i koristila se nekad životinjska balega ali ona uglavnom za impregnaciju drveta
za sve je kriv Toma Sojer
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jedan od starih trikova je rastvor hipermangana. Iako je on ljubispicast, drvo boji u braon nijansu. Sto ga vise mazes postaje sve tamniji.

Sad, samo je pitanje sta podrazumevas pod "prirodno". Po meni je i recimo sumpor ili uranijum veoma prirodan, posto se nalazi u prirodi.

Ja nikada necu shvatiti kakva je razlika izmedju natrijum hlorida (kuhinjeske soli) koji dobijes muckanjem kiseline i baze, onoga koga iskopas iz rudnika, i onoga koji dobijes nakon isparavanja morske vode, osim sto u ova druga dva slucaja ima jos kojekakvih necistoca, pa mora da se preciscava.
cizma
Dodavač alata

Post by cizma »

Hvala vam na odgovorima. Pokusacu da eksperimentisem pa da vidim sta ce ispasti.
Post Reply