izolacija prozora
- milan_stolar
- Dodavač alata
izolacija prozora
Zdravo svima.Interesuje me kako se i cime(kojim sve materijalom)radi izolacija drvenih,PVC ili aluminijumskih prozora?Da li su to samo dihtung gume,trake i lajsne koje su potrebne,ili postoji jos nesto ili neki materijal cime se to radi?Ako biste mogli i ako vam nije tesko da objasnite princip rada..?Hvala unapred!
Vjerovatno mislis na toplotnu i zwucnu izolaciju? Bolja izolacija (i toplotna i zvucna) se postize dihtung gumama negdje su u upotrebi 2 a negdje 3! Sam materijal od koga je uradjen prozor je takodje bitan i imas za svaki materijal proracunatu zvucnu i toplotnu provodnost! Mislim da je tu AL najgori!
- milan_stolar
- Dodavač alata
runer,i ja sam malo pogresno definisao pitanje,izvinjavam se.Mislio sam na popravku stare stolarije(prozora)Aluminijumskih prozora,i PVC prozora.Kako se vrsi izolacija?Da li samo dihtung gumama,trakama i metalnim lajsnama,ili postoji jos neki nacin?Ako hoces,mozes mi objasniti i princip rada izolacije kod novih drvenih,ALU i PVC prozora.Da li se izolacija radi na isti nacin ili drugacije?Hvala puno,pozdrav!
Aluminijumski i PVC prozori imaju svoj tip diht gume koja vremenom hoce da se pokida ili ispuca pa je ponekad potrebno je zameniti. Moras kupiti bas takv tip gume da bi je zamenio i dosta teze se ubacuje nego nova jer ne mozes je sa boka uvuci ali to se retko desava. Najveci problem na toj stolariji su okovi koji dobiju vremenom lufta pa ne privuku prozor kako treba. Obicno prvo stradaju sarke koje nose prozor. Najbolje ih je zameniti novim, jer se krilo smakne pa pocne da zapinje na okvu pa setesko zatvara. Zatim imas na krilu zube koji imaju ekscentar pa se i oni pomere. Na zubu koji uskace u solju imas leziste za inbus kluc ili za srafciger koji kad zavrces ili odvrces primices odnosno odmices krilo na diht gumu, tako da mozes krilo privuci na gumu. Uglavnom to ti vazi i za noviju drvenu stolariju. S tim da na drvenoj stolariji moze doci i do smicanja krila kad popusti pa ode sto mi kazemo aus vinkl. Tada je najbolje izvditi staklo plepiti ponovo krilo u vinkl i ubaciti nazad staklo sa kajlicama da isteras luft izmedju krila i stakla jer ako to ne uradis brzo ce doci do ponovnog smicanja. To moze da se desi i na PVCu pa isto vadis staklo i ponovo ga centriras sa kajlicama. Na starijim prozorima pribegavas soluciji da pravis nove lajsne na koje stavljas diht gumu i polako naslonis na krilo da nasloni guma nakrilo i zadihtuje. Nemoj puno pritiskati na krilo jer ce posle se tesko otvarati i zatvarati. Lajne prikucas eksecicima i obaveazno ofarbas. Ako ti treba jos nesto pitaj mozda sam nesto preskocio ili neko drugi zna vise pa ce ti odgovoriti.
Pozdrav!
Pozdrav!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!